Wat te doen tegen honger in de avond (17 manieren) Minder honger

Marc
Updated: 24/01/2022

Wat te doen tegen honger in de avond? Dit hongergevoel kan ervoor zorgen dat afvallen bijna onmogelijk wordt, en dat je misschien zelfs aankomt.

Ook kan het een goede nachtrust in de weg staan. Het hongergevoel zorgt er namelijk voor dat in slaap vallen erg moeilijk wordt, en als je slecht slaapt kom je sneller aan!

En bovenal,
is er natuurlijk niets vervelender dan dat je de hele dag goed bezig bent geweest met het volgen van een dieet of het eten van gezonde voeding, en je na een lange dag voldaan op de bank ploft met dat vervelende hongergevoel.

Dus?

Wat te doen tegen honger in de avond?

1. Overdag vullend voedsel eten

De eerste tip is om overdag zoveel mogelijk vullend voedsel te eten. Begin de dag bijvoorbeeld met een bord havermout of eet deze juist tijdens de lunch zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en een vol gevoel hebt.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het avondeten. Hoe meer het avondeten vult, hoe minder je trek zal hebben tijdens de rest van de avond.

2. Begin de dag met magere eiwitten

Magere eiwitten

Ander voedsel wat goed werkt voor een goed gevulde maag zijn magere eiwitten. Helemaal wanneer je de ochtend vroeg begint met magere eiwitten. Je kan hierbij denken aan kwark, mager vlees of yoghurt.
Door voldoende magere eiwitten tijdens het ontbijt te eten, houd je de rest van de dag een voller gevoel, zelfs tot in de avond..

3. Grapefruit eten

Grapefruit eten helpt weldegelijk bij een vol gevoel in de avond.
Wanneer je tijdens het avondeten een halve grapefruit eet, zal jouw suikerspiegel dalen. Door een lagere suikerspiegel, zul je minder honger hebben.
Het is wel belangrijk om goed te kijken of grapefruit in jouw dieet past. Grapefruit kan namelijk niet altijd met alle medicijnen samengaan.

4. Eet vezels en voorkom het hongergevoel

Vezels eten tegen het hongergevoel in de avond

Een andere belangrijke tip is het eten van voldoende vezels. Er zijn een hoop verschillende soorten voedsel welke vezels bevatten en het eten van voldoende vezels zorgt voor gezonde ontlasting, maar ook voor een vol gevoel.

Voeg bijvoorbeeld vezelrijke groentes zoals spinazie toe aan het avondeten en eet overdag een appel om de vezels binnen te krijgen. Ook aardappelen helpen hierbij mee.

Wanneer je overdag voldoende vezels eet, zul je in de avond minder honger hebben.

5. Noten eten

Ook het eten van noten en zaden helpt mee bij een vol gevoel. Amandelen zijn al helemaal een goed idee wanneer je op zoek bent naar noten die voldoende voeden.

Amandelen bevatten eiwitten en vezels en daarnaast nog een hoop andere gezonde ingrediënten. Hierdoor zijn amandelen gezond en zorgen ze ook nog eens voor een vol gevoel in de avond, waardoor je veel minder hongergevoel hebt. Let er wel op dat noten over het algemeen veel calorieën bevatten. Dit maakt het creëren van een calorietekort om af te vallen lastiger.

6. Lijnzaad aan je dieet toevoegen

Lijnzaad

Lijnzaad is een ontzettend gezond product wat veel mensen vergeten. Omdat lijnzaad een hoop vezels bevat, is het een product wat ook goed werkt tegen het hongergevoel.

De kleine zaadjes kun je gemakkelijk toevoegen aan een maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan lijnzaad door de yoghurt, door een smoothie of over groenten heen.

Hierdoor merk je bijna niet dat je het binnenkrijgt, maar zul je in de avond een stuk minder honger hebben.

7. Eet vooral de goede vetten

Gezonde vetten: Roomboter

Vetten worden onderverdeeld in 2 categorieën, goede vetten en slechte vetten.

Slechte vetten vind je bijvoorbeeld in vet vlees en melkchocolade. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden en ga vooral voor de goede vetten. Goede vetten vindt je in vette vis, avocado en halvarine. Goede vetten zorgen namelijk ook voor een vol gevoel en laat dat nou net zijn waar je naar op zoek bent.

8. Pure chocolade eten

Pure chocolade

Je hoort vaak dat chocolade ongezond is en in de meeste gevallen is dat ook echt zo, maar wanneer je hele pure chocolade neemt, kan je hier best zonder schuldgevoel van genieten. Pure chocolade (vanaf 70% cacao ) geeft namelijk een heel vol gevoel.

Probeer maar eens een paar stukjes te eten. Je zult al snel het gevoel hebben dat je genoeg hebt gehad en dat is nu net waar we naar op zoek zijn. Het gaat dan dus echt om de pure chocolade met meer dan 70% cacao.

Melkchocolade en witte chocolade hebben helaas niet hetzelfde effect en kun je dus ook maar beter vermijden.

9. Pittig voedsel eten

Door het eten van pittig voedsel zit je veel sneller en langer vol. Dat heeft te maken met het feit dat pittig voedsel geen eten is wat je zomaar naar binnen schuift.

Bij pittig voedsel ben je veel meer bezig met het eten en wat er gebeurt en dus ook wanneer je voldoende eten hebt gehad. Hierdoor zit je dus sneller vol dan wanneer je voedsel eet wat flauw is. Probeer het maar eens.

10. Water drinken

Niet alleen voedsel kent manieren om sneller en langer vol te blijven, vooral in de avond. Ook het drinken van water draagt bij. Neem een glas water voor het avondeten en je zult merken dat je veel minder eet. Ook na het eten zorgt het ervoor dat je maag langer vol blijft.
Mocht je geen fan van water zijn dan kun je natuurlijk ook thee nemen of een beetje citroen of komkommer toevoegen aan het water. Je krijgt dan alsnog voldoende water binnen, maar maakt het iets makkelijker.

11. Cafeïne

Cafeïne

Het werkt niet bij iedereen, maar toch bij voldoende mensen om in deze lijst voor te komen.

Een kopje zwarte koffie of thee nemen wanneer je in de avond honger hebt. Uiteraard niet te laat op de avond omdat de cafeïne kan zorgen voor slapeloze nachten, maar bij een hoop mensen zorgt het ook voor een vol gevoel. Bij anderen zorgt het tijdelijk voor een vol gevoel, maar vervolgens juist weer voor een extra hongergevoel.

Test dus eerst voor jezelf of het bij jou juist helpt of helemaal niet.

12. Groene thee drinken

Groene thee is een ontzettend gezond drankje dat verschillende positieve kenmerken kent. Eentje daarvan is dat het EGCG bevat. Dit is een voedingsstof die bepaalde hormonen activeert in het lichaam waardoor je je voldaan voelt.

Een voldaan gevoel zorgt daarnaast weer voor een voller gevoel. Een kopje groene thee drinken kent dus meerdere positieve gezondheidseffecten inclusief een voller gevoel in de avond.

13. Vermijd de meeste soorten alcohol

De meeste soorten alcohol, exclusief wijn, zorgen ervoor dat je een hongergevoel krijgt en door de alcohol ben je sneller geneigd om dan ook iets te eten.

Rode wijn heeft als enige alcoholsoort het tegenovergestelde effect. Wanneer je maximaal 1 tot 2 glazen rode wijn per dag drinkt, zul je een voller gevoel hebben. Uiteraard is het een tip en kun je dit ook bereiken zonder rode wijn te drinken door één of meerdere van de andere tips te gebruiken.

14. Goed slapen

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een slechte nachtrust ervoor kan zorgen dat je een groter hongergevoel hebt. Het hongergevoel verminderen kan dus ook zeker door voldoende te slapen.
Daarentegen is het ook zo dat teveel slaapt hetzelfde effect heeft en er dus ook voor zorgt dat je overdag en in de avond meer honger hebt. Gemiddeld 7 á 8 uur slapen is voldoende en genoeg.

Als je daar een goed ritme in kan vinden, zul je merken dat het hongergevoel in de avond ook minder is.

Goed slapen is een hele wetenschap! In deze blog leggen we het uit in simpele stappen >>

15. Suikervrij eten

Suikervrij eten voor minder honger in de avond

Een belangrijke tip wat betreft minder hongergevoel is dus suikervrij te eten. Wanneer je suiker eet, zul je merken dat je een piek hebt waardoor je even vol zit en veel energie hebt.
Door de snelle suikers is dit maar van korte duur en wanneer deze piek dus weer wegtrekt zul je merken dat je meer honger hebt dan voor het eten van de suikers en dus ook een stuk minder energie hebt.

Zo min mogelijk suiker eten zorgt ervoor dat je minder hongergevoel krijgt in de avond.

16. Houd jezelf bezig

Wanneer je op de bank zit en weinig doet, zul je merken dat je veel meer aan eten denkt dan wanneer je lekker bezig bent. Door jezelf bezig te houden zul je daarentegen het eten sneller vergeten en dus ook een minder hongergevoel hebben.

Zog ervoor dat je jezelf lekker bezighoudt in de avond en jezelf afleidt van het gevoel van honger.

17. Zorg voor minimale stress

Stress is niet altijd te voorkomen, maar hoe meer stress een persoon heeft, hoe meer honger iemand heeft. Stresshormonen zorgen er namelijk voor dat iemand honger heeft.
Het cliché is dan ook dat mensen slechte dingen gaan eten wanneer ze stress hebben omdat dit zou helpen. Probeer daarentegen de stress juist op een andere manier aan te pakken.

Bijvoorbeeld door lekker te gaan sporten, te mediteren of een andere bezigheid te verzinnen waardoor de stressniveaus naar beneden gaan. Je zult dan een minder hongergevoel hebben dan wanneer je de stress niet probeert op te lossen.

Populair in de categorie: Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
danielle
3 jaren geleden

hoi ik heb heel veel last van mijn honger gevoel tijdens mijn afvallen
en dat vind ik heel vervelend dat ik honger gevoel heb en daar wil ik graag wat tips hebben