Wat moet je vermijden als je wil afvallen [15 dingen die je dik maken]

Marc
Updated: 26/05/2020

Wat moet je vermijden als je wil afvallen?
Iedereen die al eens heeft geprobeerd om af te vallen, weet hoe moeilijk het kan zijn. Je moet erg letten op je voeding, regelmatig sporten en alle verleidelijke, calorierijke producten links laten liggen om vooruitgang te boeken.

Het vervelende is dat je vaak denkt dat je gezond bezig bent, maar helaas zitten er soms toch suikers en vetten verstopt in voedingsmiddelen, waar je vervolgens toch van aankomt.

In dit artikel beantwoord ik de volgende vragen: Wat moet je vermijden als je wil afvallen? En van welk eten word je dik? En natuurlijk geef ik je gezonde alternatieven zodat je makkelijker je dieet kunt aanpassen en kunt toewerken naar een nog gezondere levensstijl.

Deze 15 dikmakers kun je beter vermijden als je wil afvallen

Wat kun je eten om wel sneller af te vallen? Hier een lijst van 17 dingen >>

1). Alcohol

Met alcohol geldt al snel het motto: 'geniet met mate', en dat geldt zeker als je wil afvallen. Alcoholische dranken bevatten namelijk gemiddeld gezien meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten. Het verband tussen alcohol drinken en aankomen is vaak de hoeveelheid alcohol én wat je drinkt.
Door regelmatig veel bier te drinken is er sprake van gewichtstoename, o.a. door de gist in deze drank.

Mixdranken en sterke dranken zoals likeur hebben bijna altijd suiker als hoofdingrediënt, waardoor het een verstandig idee is om hier ook in te matigen.
Maar je moet ook weer niet té streng zijn voor jezelf; een lekker glaasje wijn op z'n tijd kan best!

Ook hierin kun je nog een afweging maken; rode wijn bevat wat meer vitaminen en mineralen, terwijl je beter voor witte wijn kan kiezen als je minder calorieën wil binnenkrijgen.

2). Kant-en-klare salades

"Huh? Een salade maakt je dik?
Maar in een salade zitten toch groenten en dat is toch hartstikke gezond?"

Dat klopt, tenzij je er allerlei ongezonde ingrediënten aan toevoegt. Als je in de supermarkt een kant-en-klare salade koopt, dan heb je al gauw een echte caloriebom te pakken. Croutons, spekjes, bijgevoegde slasaus, witte pasta; door deze bestanddelen in je salade is hij eigenlijk niet meer zo gezond, en is het effect van de groente weg.

Verstandig is daarom om, als het kan, je eigen salades te maken. Zo heb je zelf in de hand wat je er precies in doet en hoeveel. Bovendien kun je ook je eigen sladressing maken, met een gezonde kruidenmix en olijfolie.

En heb je echt geen tijd om zelf te koken? Kijk dan naar de kant-en-klare salades met de minste ingrediënten en toevoegingen, dan zit je vaak al beter dan met een caesar salade.

3). Muesli- en granola repen

Je voelt je vaak verstandig en bewust als je een mueslireep eet in plaats van een liga als tussendoortje, maar helaas ligt het nét iets anders. In een voorverpakte granenreep zitten vaak net zoveel (of zelfs meer!) suikers als in een gewone verpakte koek.

Dit komt bijvoorbeeld doordat er honing wordt gebruikt, zodat de ingrediënten van een granenreep goed aan elkaar blijven plakken.
Ook toegevoegde rozijnen of chocolade zorgen er vaak voor dat een mueslireep een mierzoete dikmaker wordt, die je beter links kunt laten liggen als je wil afvallen.

Op het internet zijn er genoeg recepten te vinden om je eigen mueslirepen te maken, zonder al die toegevoegde suikers en kunstmatige stoffen. Dan heb je pas echt een goed gevoel tijdens je pauze!

4). Vruchtensappen

Een lekker glas sinaasappelsap bij het ontbijt wordt vaak gezien als een gezonde keuze door het aanwezige fruit.
Maar helaas is het suikergehalte in vruchtensappen ontzettend hoog, soms zelfs net zoveel als een glas frisdrank. Het glas sinaasappelsap waar ik het net over had bevat 6 suikerklontjes (!).

De suiker wordt gebruikt om het sap nog zoeter te maken, inclusief aroma’s en andere zoetstoffen. Je drinkt dus eigenlijk een glas suiker, en loopt daarbij meer kans op overgewicht en diabetes type 2.
Een gezonder alternatief is je eigen vruchtensap maken, door het persen van sinaasappels. De suikers in een fruitsoort zijn namelijk wél een stuk gezonder voor je dan de suikers in voorverpakte vruchtensappen.

5). Witbrood, witte pasta en witte rijst

Het is algemeen bekend dat vezels goed zijn voor je lichaam, en toch sluipen producten met minder vezels toch vaak je dieet binnen. Producten zoals witte boterhammen, spaghetti en toverrijst zijn namelijk niet zo goed voor je als je vet wil verliezen, omdat het minder goed verteerbaar is.

Je krijgt er een opgeblazen gevoel van, en doordat je darmen het minder goed kunnen opnemen kom je er door aan als je het regelmatig eet.
Probeer daarom in je maaltijden zoveel mogelijk vezels te verwerken: donker volkorenbrood, volkoren spaghetti en zilvervliesrijst.

Het grote voordeel aan vezels is dat je er een voller gevoel van krijgt, waardoor je minder geneigd bent om meer te eten dan goed voor je is. En het is ook nog eens heel erg lekker!

6). Luxe broodjes

Vaak als je ergens gaat lunchen of als je tijdens werktijd in de bedrijfskantine bent, zul je broodjes tegenkomen waar je U tegen zegt. En hoewel sommige broodjes gezond lijken, is het toch goed om op te passen met wat je precies eet.

Zo zitten er namelijk op veel van deze luxe broodjes speciale boter of sauzen, en is het broodsoort net wat minder gezond dan je misschien zou denken. Een broodje carpaccio is namelijk niet zo verstandig, door het bewerkte vlees en de truffelmayonaise.
Je kunt dan bijvoorbeeld beter voor een broodje kiezen met tomaat, mozzarella en rucola, met zo min mogelijk toevoegingen.

Natuurlijk is het gezonder om tijdens je werk je eigen brood mee te nemen, maar als je goed let op de verschillen tussen de broodjes is het niet moeilijk om gezonde keuzes te maken!

Hier 15 redenen waarom afvallen niet lukt voor jou >>

7). Franse frietjes en chips

Aardappelproducten zoals franse frietjes en chips bevatten vaak veel vet en zout, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt en sneller aankomt. Maar wist je dat ‘gezonde’ alternatieven zoals ovenchips en groentefriet ook dikmakers kunnen zijn?

Vaak word je misleid door de verpakking, omdat een zak ovenchips minder zout bevat dan normale chips. Alleen blijven de calorieën hetzelfde! En dat is juist het gevaar, omdat je denkt dat ovenchips gezonder is ga je er juist meer van eten. Hetzelfde geldt voor groentefriet; als je het in de supermarkt koopt, kijk dan goed naar de ingrediënten of er echt geen stiekeme vetten of suikers aan toegevoegd zijn.

Weet je het niet zeker? Dan is het verstandig om je eigen groentefriet te maken. Leg bijvoorbeeld wat gesneden groenten op een bakplaat, besprenkel met kruiden en olijfolie, en je hebt je eigen, gezonde groente friet!

8). Cappucino en frappucino

Koffie is in het algemeen juist gezond voor je, mits je hem zwart drinkt. Cappuccino's en frappuccino's zitten vaak bomvol suiker door de toevoeging van siroop of opgeschuimde melk.

Hoe meer verschillende ingrediënten er in zulke drankjes zitten, hoe meer suikers en calorieën er vaak aanwezig zijn. Daarom is het beter om je koffie zo zwart mogelijk te drinken, of een natuurlijke zoetstof te gebruiken als je écht niet zonder een zoete toevoeging kan.

9). Wraps

Heerlijk zo’n wrap met avocado, maar wist je dat veel wraps juist meer suiker en natrium bevatten dan een gemiddelde boterham? Ook bevat een wrap vaak minder vezels, waardoor je er minder vol van zit en juist meer gaat eten.

De inhoud van een wrap is ook iets om over na te denken, want avocado bevat veel vetten en kan een dik maker zijn als je er te veel van eet. Als je toch graag wraps wilt eten, is het verstandig om voor een volkoren variant te kiezen en zoveel mogelijk groenten en onbewerkt(e) vlees of vis toe te voegen.

Let ook op met sauzen! Daar zitten namelijk ook vaak verborgen suikers in.

10). Soep

Soepen zijn fijne maaltijden, omdat het snel klaar is en makkelijk eet. Maar let dan wel op welke soep je eet: in kant-en-klare soepen uit de supermarkt zitten vaak toegevoegde dikmakers zoals room, veel zout en smaakstoffen.
Zeker gebonden soepen uit zak of blik bevatten meer ingrediënten dan goed voor je is. Het is daarom een goed idee om als je soep wil eten, het lekker zelf te maken! Een heldere soep is dan de meest gezonde keuze, met bouillon en verse groenten. Wil je wel een beetje room toevoegen? Kies dan voor een light variant.

11). Sushi

Dit overgewaaide voedsel uit Japan staat bekend als een gezonde etenswaar, terwijl je er ook heel makkelijk een dikmaker van kunt maken.
Het toevoegen van mayonaise, kaas en gefrituurd vlees maakt sushi juist ongezond, je zult veel van dit soort sushi tegenkomen in een all-you-can-eat restaurant. Als je deze oosterse lekkernij wél tot een verantwoorde maaltijd wilt behouden, is het verstandig om hem zo simpel mogelijk te bestellen.

Rauwe vis en zeewier zijn namelijk erg goed voor je en bevatten gezonde vetten, waardoor je toch zonder schuldgevoel ervan kunt eten. Of maak het zelf, dan weet je precies waar je aan toe bent.

12). Frisdranken (ook light!)

Een tijd geleden kwam er light-frisdrank in de supermarktschappen, als gezond alternatief voor de reguliere frisdranken. Helaas zijn die vaak niet veel beter, omdat er in plaats van suiker een hoop andere chemische ingrediënten aan zijn toegevoegd om toch die zoete smaak te behouden.
Ook zorgen ze onbewust voor een hogere calorie-inname, omdat je door de zoete smaak toch zin krijgt in suiker en vaak geneigd om daarna toch iets anders ongezonds te eten. Drink daarom zoveel mogelijk water en probeer het nuttigen van frisdranken zoveel mogelijk te beperken.

13). Diepvriesmaaltijden

Na een lange dag werken heb je soms niet zoveel zin om te koken, waardoor je neigt naar een diepvriespizza of een kant-en-klare wok maaltijd in zak. Maar hoe vaak merken ook beweren dat er minder zout of meer groenten aan zijn toegevoegd; diepvriesmaaltijden blijven dikmakers.

Dit komt omdat er vaak verschillende bestanddelen worden toegevoegd om het voedsel zo lekker mogelijk te houden.
De meeste verpakkingen van een diepvriesmaaltijd zijn voor een of twee personen, hierdoor kun je ook van uitgaan dat iedere hap veel calorieën bevat. Probeer daarom het eten van diepvriesmaaltijden zoveel mogelijk te beperken en vers te koken, zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en makkelijker afvalt.

14). Ontbijtgranen

Helaas is een schap met ontbijtgranen in de supermarkt eigenlijk een schap met suiker. Dit komt omdat er allerlei verschillende ingrediënten worden toegevoegd aan cornflakes, muesli en cruesli.
De chemische toevoegingen en suikers zorgen ervoor dat je tijdens je ontbijt al teveel suiker binnen krijgt, en later op de dag in een dip belandt. Als je toch graag een kommetje granola of muesli wil eten, dan kun je heel makkelijk zelf ontbijtgranen maken! Door bijvoorbeeld havervlokken te roosteren en hier zelf noten en zaden aan toe te voegen, heb je een heerlijke granola waardoor je pas echt goed begint met je dag.

15). Suikervrije snoep en koekjes

Omdat suiker meestal het ongezondste ingrediënt is in een etenswaar, denk je dat je gelijk gezond eet als je een suikervrij product eet.

Dit is echter niet het geval, omdat andere ongezonde kunstmatige stoffen worden gebruikt om de suiker te kunnen vervangen.
Als je een lekker tussendoortje wil, kun je beter kiezen voor een handjevol noten of een stuk fruit. En een koekje of wat snoep kan soms echt wel, maar let er dan wel op dat het bij een kleine portie blijft en niet de hele zak.

Hier 39 tips voor makkelijk suikervrij eten en drinken >>

Populair in de categorie: Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties