Waarom lukt afvallen niet? [15 redenen] waarom jij niet af kunt vallen

Marc
Updated: 26/04/2020 In: 

Waarom lukt afvallen niet? Velen herkennen het wel. Tot grote frustratie zie je mensen in je omgeving met succes een aantal kilo's verliezen, maar hoe hard je het ook probeert, bij jou lijkt niks te werken.

Waarom lukt afvallen niet?

Al een hele tijd lukt het om alle lekkere verleidingen te laten staan, maar op de weegschaal is al deze discipline niet terug te zien.

Helaas is dit voor veel mensen de realiteit. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor het afvalproces stagneert.

Hieronder heb ik 15 redenen waarom het afvallen mogelijk niet lukt bij jou:

Hormoonhuishouding

Niet kunnen afvallen doordat je hormoonhuishouding uit balans is

1). De hormonen die je dik maken

Hormonen zijn signaalstoffen met elk hun eigen functie in het lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij lichamelijke functies door het activeren of remmen van bepaalde organen en weefsels.

Ook het afvalproces kan worden beïnvloed door de hormoonhuishouding. Er is een aantal hormonen die het lichaamsgewicht en de vetverbranding beïnvloeden, namelijk:

Insuline

Insuline

Insuline regelt de hoeveelheid glucose in het bloed. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat de glucose in het bloed opgenomen kan worden door de lichaamscellen.

Insuline wordt dan ook wel het 'vetopslaghormoon' genoemd.
Wanneer er veel insuline in het bloed aanwezig is, zal vet opgeslagen worden in de vetcellen en voorkomt het de afbraak van opgeslagen vet.

Om het afvalproces positief te beïnvloeden, kan het helpen om je insulineniveau te verlagen. Dit kan door meer eenvoudige koolhydraten te eten en meer te bewegen.

Wil je buikvet verbranden? Check dan dit artikel waarin ik uitleg hoe je dat doet.

Leptine

Leptine wordt gemaakt in de vetcellen. Hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine er in het bloed aanwezig is. Leptine zorgt voor een verzadigingsgevoel. Dit gevoel wordt echter veel minder wanneer er een veel te grote hoeveelheid in het bloed zit. Een te hoog gewicht of te veel vetten in de voeding kunnen een hongergevoel veroorzaken, wat het afvallen enorm lastig maakt.

Ghreline

ghreline

Ghreline wordt ook wel het 'hongerhormoon' genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer de maag leeg is, zodat de hersenen een seintje krijgen dat het etenstijd is.

Bij overgewicht blijkt dat er na een maaltijd nog steeds een grote hoeveelheid ghreline aanwezig is, waardoor de hersenen nog steeds seintjes krijgen en je meer gaat eten.

Naast deze hormonen heeft het hormoon cortisol ook nog invloed op het lichaamsgewicht en de vetverbranding, maar daar gaan we zo verder op in.

2). Stress

Het ervaren van veel stress en spanning kan er ook voor zorgen dat de overtollige kilo's niet verdwijnen. Ondanks dat je een gezond eet- en bewegingspatroon volgt, zal je hierdoor het gewenste resultaat niet bereiken.
Dit komt voornamelijk voor het 'stresshormoon' cortisol. Het komt vrij wanneer je lichaam stress of spanning ervaart. Cortisol zorgt net als adrenaline dat je lichaam geactiveerd wordt.

Niet afvallen door stress

Je lichaam bereidt zich voor om op elk moment in actie te kunnen komen. Het zorgt er dus vooral voor dat het lichaam meer energie heeft om te verbruiken. Wanneer deze energie niet wordt gebruikt, wordt het in een andere vorm opgeslagen. Het lichaam komt in een alerte stand door cortisol. Er is hierdoor minder aandacht voor het omzetten van voedsel waardoor er vervolgens meer wordt opgeslagen in de vorm van vet.

3). Te weinig slaap

Tekort aan slaap en gewichtstoename

Een veel voorkomende oorzaak is te weinig slaap!

Voor veel mensen is een goede nachtrust erg zeldzaam en hebben veel mensen last van een slaaptekort. Slaap is daarentegen onmisbaar voor een goede gezondheid.
Niet kunnen afvallen en gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan slaap.

Het slaapgebrek zal de stofwisseling vertragen en de aanmaak van bepaalde hormonen bevorderen. Hierdoor zal het lichaam minder verbranden en een grotere hoeveelheid vet opslaan.

4). Medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan het afvalproces ook in de weg zitten. Medicatie kan verschillende bijwerkingen hebben die invloed hebben op het lichaamsgewicht.

Zo kunnen ze ervoor zorgen dat het lichaam meer vocht vast gaat houden, waardoor de weegschaal een hoger gewicht zal aangeven.
Daarnaast kunnen medicijnen de hormoonhuishouding verstoren, waardoor een toename van de eetlust en dorst kan ontstaan.

Tot slot kan medicatie ook effect hebben op de stofwisseling of de werking van de schildklier, waardoor je dagelijkse verbranding kan afnemen.

5). Trage schildklier

Ons lichaam bevat verschillende hormoonklieren. De schildklier is een hormoonklier die en rol speelt bij de verbrandingssnelheid van ons lichaam. Relatief veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een versnelde of vertraagde schildklier. Een vertraagde schildklier zorgt voor een vertraagde stofwisseling, wat gewichtstoename kan bevorderen.

Inactief leven

Afvallen lukt niet als je een inactief lichaam hebt

6). Spiermassa

Te weinig spiermassa

Laat het getal op de weegschaal niet je humeur bepalen of je de moed in de schoenen laten zakken.
Wanneer je veel traint en met name veel aan krachttraining doet, zal je niet snel afvallen. Dit komt door de veranderde lichaamssamenstelling. Door krachttraining neemt de hoeveelheid spieren, de spiermassa, toe.

Omdat spieren meer wegen dan vet zie je dit resultaat niet op de weegschaal. Het kan wel degelijk zijn dat je een bepaalde hoeveelheid lichaamsvet bent verloren, maar daarnaast weer bent aangekomen in spiermassa.

7). Beweegpatroon

Waarom lukt afvallen niet beweging

Het is algemeen bekend dat voldoende beweging goed is voor je gezondheid. Zeker als je de wens hebt gewicht te verliezen, is genoeg lichaamsbeweging onmisbaar.

Naast een gezond voedingspatroon is het dan ook aan te raden om hierbij te gaan sporten.

Het blijkt namelijk dat het gewicht uiteindelijk stagneert waarin je alleen focust op een gezonde voeding. De stofwisseling zal uiteindelijk weer vertragen waardoor gewicht verliezen niet meer lukt. Door de sporten vergroot je je spiermassa en geef je jouw stofwisseling weer een boost.

Eetpatroon

Je valt niet af door een verkeerd eetpatroon

8). Crashdieet

Wat veel mensen niet weten is dat een lange tijd weinig eten juist zorgt voor een tegengesteld resultaat. In het begin zal het zeker lukken om een aantal kilo's kwijt te raken, maar naast dat het moeilijk vol te houden is, is een crashdieet ook funest voor je stofwisseling. Na een paar dagen extreem weinig eten vertraagd je stofwisseling en zullen de afgevallen kilo's gelijk weer terugkeren na het crashdieet.

9). Je eet meer dan je denkt

Een reden kan ook zijn dat je stiekem toch meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt. Studies laten zien dat veel mensen hun dagelijkse voedingsinname onderschatten. Daarnaast kan afleiding tijdens het eten ervoor zorgen dat je ongemerkt meer eet. Het is daarom goed om een tijdje bij te houden wat je op een dag binnenkrijgt aan voeding.

10). Je drinkt te weinig

Je drinkt te weinig

Hierbij wordt uiteraard niet het drinken van frisdrank of alcoholische drankjes bedoeld. Veel mensen drinken te weinig water, groene thee of koffie. Vooral het drinken van water heeft een positief effect op je lichaamsgewicht.

Door koud water te drinken kan je je stofwisseling tijdelijk versnellen. Daarnaast helpt het drinken van water voor een maaltijd om de eetlust te verminderen.

11). Te veel koolhydraten

Veel mensen krijgen dagelijks een grote hoeveelheid aan koolhydraten binnen. Koolhydraten zijn vooral te vinden in brood, pasta en zoetigheden.

Door minder koolhydraten te eten, maar meer andere voedingsstoffen zoals eiwitten, blijf je langer verzadigd. Een koolhydraatarm dieet kan dan helpen tijdens het afvallen.

12). Je gebruikt veel light producten

Eén van de eerste dingen die veel mensen doen wanneer ze willen afvallen, is het gebruiken van light producten in plaats van de reguliere producten. Hoewel de producten soms wel minder calorieën bevatten, bevatten de light producten een grote hoeveelheid aan zoetstoffen.
Deze zoetstoffen staan bekend om het opwekken van de eetlust. Hierdoor zal het gebruik van light producten uiteindelijk geen effect hebben.

13). Je drinkt teveel alcohol

Wat veel mensen niet weten, is dat alcohol relatief veel calorieën bevat. Het regelmatig drinken van alcoholische drankjes kan dan ook het afvalproces beïnvloeden.
Daarnaast is het vaak zo dat het niet bij één drankje blijft. Door alcohol te drinken krijg je dus makkelijk veel calorieën binnen, terwijl de eetlust niet wordt verminderd.

Verkeerde mindset

Je eigen mindset zorgt ervoor dat je niet af kunt vallen

14). Je denkt dat je een gezond eetpatroon hebt

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze gezond eten, terwijl ze zich helemaal niet bewust zijn van de voedingsstoffen en het aantal calorieën dat ze dagelijks binnenkrijgen.
Hierdoor kan het zijn dat je toch ongemerkt meer suikers en calorieën binnenkrijgt dan dat je eigenlijk wil.

15). En de belangrijkste reden waarom afvallen niet lukt: onrealistische verwachtingen

Het is te begrijpen dat je snel de gewenste resultaten wil bereiken, maar helaas kost het verliezen van lichaamsgewicht meer tijd.

Veel mensen hebben aan het begin van hun afvalproces te hoge verwachtingen. Wanneer je een gezond eet- en bewegingspatroon volgt, zal het afvallen vanzelf volgen. Geeft het de tijd!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties