Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten?

Marc
Updated: 09/01/2023

Wanneer je aan een koolhydraatarm dieet doet, wil je natuurlijk zoveel mogelijk eiwitten binnenkrijgen. Eiwitten geven je nu eenmaal een zeer verzadigd gevoel. En dit komt goed van pas als je wat minder koolhydraten binnenkrijgt en hierdoor minder energie hebt.

In dit artikel gaan we dan ook een kijkje nemen bij het eiwitrijke dieet in combinatie met een koolhydraatarm dieet. Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten? Welke voedingsstoffen kun je het beste eten wanneer je koolhydraatarm eet, maar toch het volle gevoel wil hebben?

Afvalpakket The Sharp Wolf

Ja ik wil afvallen! Ga naar het afvalpakket >

Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten

Zoals de naam al doet vermoeden, eet je bij een koolhydraatarm dieet zo weinig mogelijk koolhydraten. Vaak hebben mensen een maximum aan koolhydraten die zij per dag binnen mogen krijgen.

Koolhydraten zijn bijvoorbeeld verschillende soorten zetmeel en suikers.

Producten die veel koolhydraten bevatten, zoals bijvoorbeeld brood, pasta en aardappelen, mag je in een koolhydraatarm dieet vaak niet eten. Of in een minimale hoeveelheid. De suikers en het zetmeel in deze producten worden door het lichaam weer omgezet in energie. Wanneer je dus weinig koolhydraten eet, heb je een andere voedingsstof nodig die voldoende energie geeft in de vorm van calorieën. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door koolhydraten met eiwitten te vervangen.

Een eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk dieet is vaak een dieet wat samengaat met een koolhydraatarm dieet, maar het is niet zo dat dit altijd het geval is. Wanneer iemand koolhydraatarm eet, zal hij de energie ergens anders uit moeten halen. Een gezonde keuze is dan om dit uit eiwitten te halen, maar dit is geen verplichting. Wanneer je probeert af te vallen, neemt de spiermassa vaak een beetje af. Maar wanneer je voldoende eiwitten eet, gaat dit veel minder hard en daarom zien we dus ook dat veel sporters veel eiwitten innemen.

Eiwitten zorgen daarnaast voor een vol gevoel. Hierdoor ben je veel minder met eten bezig, maar kun je gewoon voldoende voeding binnenkrijgen zonder dat je een hongergevoel houdt. Producten waar veel eiwitten in zitten zijn vlees, vis, peulvruchten en zuivel.

Dit zijn dus tevens producten die weinig koolhydraten bevatten en daarom gaat een koolhydraatarm dieet vaak hand in hand met een eiwitrijk dieet.

Een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet

koolhydraatarm en eiwitrijk dieet

Hoe ga je nou aan de slag met zo'n koolhydraatarm maar tevens eiwitrijk dieet? Het ligt er een beetje aan hoe zwaar je op dieet wil, maar ook aan je huidige voedingspatroon. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om koolhydraten te verminderen. Wanneer je ontzettend veel suikers eet en bijvoorbeeld dagelijks snoep en frisdrank neemt, zorgt alleen het stoppen met snoep en frisdrank al voor een stuk minder koolhydraten per dag.

Dat kun je dus al zien als een vorm van koolhydraten verminderen, maar je kan het natuurlijk ook vele malen strenger doen. Je kan proberen om koolhydraten bijna (of helemaal) uit je systeem te halen en dat doe je dus door producten als brood en aardappelen niet meer te eten.

Helemaal stoppen met koolhydraten eten is bijna onmogelijk en daarom wordt het ook aangeraden om koolhdyraten te minderen en in beperkte mate in te nemen. Wanneer je voor langere tijd een koolhydraatarm dieet volgt, wordt het daarnaast ook aangeraden dat je na een bepaalde termijn alsnog weer koolhydraten toevoegt, maar steeds in kleine beetjes.

Helemaal koolhydraatarm blijven leven is namelijk vrijwel onmogelijk, maar wanneer je ineens weer heel veel koolhydraten inneemt, kan het zijn dat je heel snel weer aankomt. Daarom is het dus belangrijk dat je het dieet aanpast per persoon.

Maar let op! Denk niet dat koolhydraatarm eten de enige manier is om af te vallen. Gewichtsverlies kan alleen maar voorkomen door een calorietekort te hanteren. Ja, met een koolhydraatarm dieet gaat het gewichtsverlies vaak wat sneller omdat het calorietekort simpelweg groter is dan in een traditioneel dieet. Maar bijna niemand kan dit volhouden en het verloren gewicht zit er dan zo weer bij. Plus vaak nog wat extra kilo's.

Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten?

Maar welk voedsel is dan geschikt om te eten wanneer je weinig koolhydraten neemt, maar juist veel eiwitten wil binnenkrijgen?

Je moet hierbij vooral denken aan bijvoorbeeld vis, vlees of gevogelte. Dat zijn producten waar je dus veel eiwitten in vindt en heel weinig koolhydraten. Deze producten zorgen voor het volle gevoel, maar tegelijkertijd kom je er niet van aan. Daarnaast kun je ook denken aan zuivel en eieren.

Bij zuivel is het belangrijk dat je niet teveel vet in de zuivel hebt zitten. Peulvruchten bevatten ook veel eiwitten en weinig koolhydraten.

Als laatste komen pitten, noten en zaden naar voren als producten. Deze worden ook vaak verwerkt in vleesvervangende producten. Als je het goed bekijkt, is er dus een redelijk rijtje met voedsel wat nog wel gegeten mag worden, maar er is toch een aantal producten die je moet laten staan wanneer je een bepaald dieet volgt met veel eiwitten en tegelijkertijd weinig koolhydraten. Dus waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten? Vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, pitten, zaden, noten, zuivel en eieren.

Voordelen van een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten

Het grote voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je er snel van afvalt.

Vaak is dat ook de reden dat iemand het volgt, maar het is bij dit dieet ook daadwerkelijk het geval. Een ander voordeel is dat eiwitten verzadigen. Hierdoor heb je geen hongergevoel ondanks dat je een hoop minder producten eet. Ook zal de spiermassa niet snel afnemen, ondanks dat je andere producten eet dan je normaal eet. Maar dit heeft dan weer met de hoge eiwitinname te maken. Toch zit er ook een aantal nadelen aan een soortgelijk dieet.

Nadelen van koolhydraatarm eten

Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat je je hele voedingspatroon moet omgooien.

Brood, pasta's en andere koolhydraten bevinden zich vaak in een normale eetstijl en wanneer je een dieet zoals hierboven omschreven gaat volgen, kan het dus best zijn dat je een hele hoop moet aanpassen. Dat kan even zoeken en wennen zijn.

Wanneer je een dieet volgt met weinig koolhydraten kan het ook zijn dat je onvoldoende vezels binnenkrijgt. Vezels bevinden zich veel in graanproducten en fruitsoorten die vaak weer een teveel aan koolhydraten hebben. Die vezels moet je dan dus alsnog ergens anders vandaan halen en hetzelfde geldt voor bepaalde mineralen en vitaminen.

Volg je een koolhydraatarm dieet om af te vallen? Dan is er een ander nadeel: namelijk dat je het jezelf onnodig moeilijk maakt. Afvallen is vrij simpel. Je hebt een calorietekort nodig. Of je dit doet door een koolhydraatarm dieet of op een andere manier voor elkaar krijgt maakt niet uit. In dit artikel leg ik je uit hoe je op de meest makkelijke manier af kunt vallen.

Tot slot

Welk dieet je uiteindelijk ook volgt, het is belangrijk dat alle voeding in balans is. Je moet dus voldoende energie uit bepaalde producten kunnen halen, maar ook voldoende vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Wanneer je bepaalde stoffen mist, is het belangrijk om deze juist weer uit andere producten te halen zodat er een goede balans is.

Wil je graag vet verliezen? Dan is mijn advies om geen koolhydraatarm dieet te volgen. Dit is bijna niet vol te houden op de lange termijn. Kies er liever voor om structureel af te vallen terwijl je ook nog 'gewoon' lekkere dingen kunt eten. Afvallen draait immers om een calorietekort. Het helpt om hier begeleiding bij te hebben.

Ons afvalpakket bevat alles wat je nodig hebt om op een gezonde manier gewicht te verliezen. En dat zonder honger te hebben of nooit meer iets lekkers te kunnen eten! Alles komt aan bod: van een persoonlijk voedingsadvies tot de juiste informatie en bestanden om je progressie te volgen.

Populair in de categorie: Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties