Meer energie [15 tips voor meer energie] vermoeidheid voorkomen

Marc
Updated: 22/01/2020 In: 

Meer energie zou voor veel mensen geen overbodige luxe zijn. In onze huidige samenleving zijn we steeds meer gericht op prestatie.

 • Werk
 • Familie
 • Liefdesleven
 • Hobby's
 • Kinderen

Ze vergen allemaal meer energie dan je misschien zou willen.
Gelukkig!
Je bent niet de enigste met dit probleem, veel mensen hebben last van vermoeidheidsklachten. De meeste mensen komen de dag door met een overdosis aan

 • Cafeïne
 • Suikers
 • En voedsel met veel snelle koolhydraten

Dat is natuurlijk niet de oplossing, hiervan krijg je niet meer energie je stelt alleen de dip uit voor een later moment.

Anyways, De laatste dagen heb ik wat onderzoek gedaan naar deze materie.
En ik heb alle informatie samengevat in 15 tips die je direct kunt toepassen op je eigen leven!
Doe er je voordeel mee,

1). Slaap genoeg uren

Slaap-waakritme

Of je nu probeert om aan de eisen van je drukke schema te houden of gewoon tegen slapeloosheid vecht, het proberen te leven met minder slaap kan vaak negatief uitpakken. Zelfs een minimaal slaapverlies kan grote invloed hebben op je

 • Humeur
 • Energie
 • Mentale helderheid
 • Het vermogen om te functioneren in het dagelijkse leven.

Na verloop van tijd kan chronisch slaapverlies je algehele gezondheid schaden.

Je slaap-waakritme verbeteren voor meer energie

Als je begrijpt wat de slaapbehoefte van je lichaam is kun je dit herstellen door je elke nacht aan een gezond slaapschema te houden met tussen 7 en 8 uur slaap. Als je dit doet verbeter je de kwaliteit van je dagelijkse leven. Sommige mensen vinden het fijn en rustgevend om te luisteren naar rustgevende muziek voordat ze naar bed gaan.

Anderen maken graag takenlijsten van dingen die ze elke dag moeten doen en stellen taken uit die niet noodzakelijk zijn, zodat ze meer tijd hebben om alles op tijd te kunnen volbrengen. Als je niet in staat bent om de hoeveelheid slaap te krijgen die je nodig hebt kan je hiervoor ook hulp inschakelen.

2). Goed slapen lost al ≈ 80% van het probleem op!

Slaap goed voor meer energie

Naast voldoende slaap is het belangrijk om slaap van goede kwaliteit te krijgen, zodat je lichaam elke nacht kan herstellen. Er zijn enkele trucs die je kunt gebruiken om je slaapkwaliteit te verbeteren. 

 • Een warm bad nemen voor het slapengaan om je spieren te ontspannen en tot rust te komen.
 • Schermen gedurende ten minste 2 uur voor het slapengaan vermijden (tv, smartphone, tablet).
 • Meditatie leren. (Wist je dat er nog veel meer interessante voordelen aan meditatie verbonden zitten)
 • Geen telefoontjes aannemen na 20.00 uur, indien mogelijk.
 • Een boek lezen.
 • Stop met het drinken van cafeïne na 15.00 uur.
 • Begin om 19.00 uur met rustige activiteiten.

3). Verminder je inname van koolhydraten

Koolhydraten innamen

Koolhydraten die je niet verbrandt worden getransformeerd in vet, wat je op zijn beurt belast met een vol, traag en moe gevoel. Wanneer je voedsel eet die koolhydraten bevatten, splitst je spijsverteringssysteem ze op in suiker, wat dan wordt gebruikt voor energie als het in de bloedbaan komt.

Als je bloedsuikerspiegel stijgt, produceert je alvleesklier insuline wat je cellen waarschuwt om de bloedsuikerspiegel te absorberen om energie op te slaan. Wanneer je eenvoudige koolhydraten eet, zal je lichaam teveel van deze suikers opslaan en wordt het vet.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de calorieën verbrandt die je binnenkrijgt, zodat je lichaam geen overtollige suikers hoeft op te slaan.

4). Fastfood is de grootste energie vreter!

Stop met junkfood

Bewerkte voedingsmiddelen zoals 'junkfood' hebben weinig of geen voedingswaarde en doen niets om je lichaam te helpen om natuurlijke energie te produceren. Deze voedingsmiddelen zijn vaak te vinden in de middelste gangpaden van de supermarkten, in verkoopautomaten of bij de snackbar en pizzeria op de hoek.

Stress kan ervoor zorgen dat mensen te veel van dit soort snelle happen gaan eten, maar dit zal je moe maken en je gezondheid in het algemeen gaat er ook niet op vooruit.
Door simpelweg gezondere en natuurlijkere voedselkeuzes te maken kun je meer energie krijgen wat je heel de dag door kan voelen.

5). Drink groentesappen

Het drinken van groentesap biedt je lichaam snelle voeding die je mentale en fysieke energie kan stimuleren. Je ochtendkoffie vervangen door groentesap is een geweldige manier om je dag met meer energie te beginnen en je cafeïne-behoefte te verminderen.
Groentesap elimineert ook gevaarlijke gifstoffen uit je lichaam, terwijl je het makkelijker maakt om de voedingsstoffen die je nodig hebt te absorberen. Dit helpt het lichaam op een goede manier af te kicken, waardoor je 'duurzame energie' krijgt wat afkomstig is van een natuurlijke bron.

6). Drink genoeg water (hydratatie)

Drink meer voor meer energie

Als je uitgedroogd bent zul je je waarschijnlijk uitgeput voelen, dus moet je ervoor zorgen dat je voldoende water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden. Je zal merken dat je de hele dag geen dorst hebt en je urine helder of licht van kleur is als je goed gehydrateerd bent.

Je lichaam heeft water nodig om de chemische reacties mogelijk te maken die voedsel in energie veranderen. Om gehydrateerd te blijven is het het beste om energiedrankjes en frisdrank te vermijden, en vast te houden aan het drinken van veel water.
Als je iets met een beetje smaak wil drinken, voeg dan een verse scheut citroen toe aan je water of probeer kokoswater.

7) Drink kruidenthee

Wanneer je overdag een energie-boost nodig heb, dan kom je misschien in de verleiding om een ​​kopje koffie te pakken. Maar terwijl de cafeïne in koffie je tijdelijk wat energie kan geven, kan het ook leiden tot een chemische afhankelijkheid in je lichaam.
Cafeïne heeft een krachtig effect op het centrale zenuwstelsel en dat heeft kruidenthee niet. Er zijn veel soorten kruidenthee die je een natuurlijke boost van energie kunnen geven en die weinig tot geen cafeïne bevatten.

Ze zijn ook een verfrissend en opbeurend alternatief voor koffie. Het drinken van kruidenthee is een goede manier om een ​​natuurlijke energie boost te krijgen. Een goede optie is rooibos, omdat het vrij van stimulerende middelen is en je later op de dag niet laat instorten.
Deze theeën zijn geweldig om je te helpen geconcentreerd te blijven en om je geheugen te verbeteren, en kunnen zelfs je immuunsysteem helpen stimuleren.

8. Neem B-vitamines in

Alle B-vitaminen zijn betrokken bij de productie van energie. Terwijl voedsel je lichaam energie geeft in de vorm van calorieën, helpen B-vitamines je lichaam voedingsenergie om te zetten in ATP (de energiebron van het lichaam), wat gebeurt door een reeks chemische reacties door de mitochondriën in je cellen. De B-vitamines voeden uw cellen om deze processen probleemloos te laten verlopen.
Het goede nieuws is dat je voldoende B-vitamines kunt krijgen door een gezond dieet te volgen dat plantaardig voedsel bevat, zoals bladgroenten, paddenstoelen, volle granen en peulvruchten.

Vaak worden voedingsmiddelen zoals granen en graanrepen verrijkt met B-vitaminen. Vitamine B12, wat de schildklierfunctie ondersteunt, wordt voornamelijk aangetroffen in voedingsmiddelen op basis van dieren zoals vlees en zuivel. Dus mensen die veganist zijn, kunnen overwegen om dagelijks een tablet ​​multivitamines te nemen.

9. Zoek uit of je psychische problemen hebt

Als je geestelijk uitgeput bent, zul je overdag lusteloos worden. Psychische vermoeidheid ontwikkelt zich doordat je niet in staat bent om zo helder als normaal te denken. Je vindt het misschien moeilijk om je te concentreren en ervaart vaak wazigheid in je hoofd.

Veel mensen gaan ervan uit dat psychologische vermoeidheid slechts een teken is van een psychisch probleem. Psychische problemen zoals angst, stress en depressie kunnen ook leiden tot lichamelijke vermoeidheid.

10. Eet noten

Enkele van de beste voedingsmiddelen met hoge energie zijn:

 • Amandelen
 • Hazelnoten
 • Walnoten

Deze noten bevatten magnesium en foliumzuur, waardoor het lichaam het in energie kan omzetten. Ze zijn ook rijk aan eiwitten en gezonde vetten die helpen bij de reproductie van cellen en kunnen je voor een langere periode energie geven.

11. Meer energie door een koude douche?

koude douche voor meer energie

Een koude douche nemen als je opstaat is een geweldige manier om je dag te beginnen met verhoogde alertheid en een betere bloedcirculatie. Studies hebben aangetoond dat er een groot aantal voordelen is aan het nemen van een koude douche, waaronder het verlichten van symptomen van depressie.

Studies hebben ook aangetoond dat koud water een verlichting brengt van angst, depressie, pijn en zelfs de productiviteit kan verhogen en stress kan verlichten. Op fysiek niveau kan het nemen van koude douches ook de gezondheid en het uiterlijk van je haar en huid helpen verbeteren.

12. Als je rookt, Stop gelijk!

Stop met roken

Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor je gezondheid. Misschien realiseer je je niet dat roken je energie voorraden eigenlijk uitput. Roken is een verslavend stimulerend middel dat het moeilijk maakt om voldoende nachtrust te krijgen.
Nicotine is een stimulerend middel wat je prikkelt en je lichaam meer adrenaline aan laat maken.

Deze adrenalinestoot stimuleert je lichaam en geest, wat resulteert in een snelle afgifte van glucose en een toename van de hartslag, bloeddruk, hersengolven activiteit en ademhaling.
Deze bijwerkingen resulteren in alertheid en waakzaamheid, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen. Nicotine is ook verslavend, dus als je toch gaat slapen word je misschien gewekt door de sterke hunkering.

13. Kick af van slechte gewoontes

Er zijn veel slechte gewoontes die je moe kunnen maken. Roken en drinken zijn bijvoorbeeld algemeen bekend als ongezond en kunnen je energie gedurende de dag uitputten.
Het kan verleidelijk zijn om ongezonde voedingsmiddelen of substanties te gebruiken om je een snelle boost voor de dag te geven, maar het verminderen of helemaal mee stoppen hiervan geeft je op een natuurlijke manier meer energie.

14. Vermijd burn-outs

We hebben allemaal die keren gehad dat we tot het uiterste gedreven werden. Gedurende deze tijden zijn we uitgeput en leeg, en kunnen we geen aandacht meer schenken aan de taak die voorhanden is.
Als je gezond en alert wil blijven, moeten je batterijen opladen en voorkomen dat die worden opgebrand. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen en om ervoor te zorgen dat je niet in je werk wordt gezogen.

Gebruik daarom een alarm op je mobiele telefoon om je eraan te herinneren dat je regelmatig moet pauzeren. Om jezelf de tijd te gunnen om de pauzes te nemen die je nodig hebt, vermijd je om meer werk aan te nemen dan je aankan.
Hoewel je misschien in de verleiding komt om alles te doen wat je op je werk wordt gevraagd, zal je baas het op prijs stellen om werk van betere kwaliteit te krijgen in minder projecten dan een heleboel projecten die uiteindelijk een middelmatig eindproduct hebben.

15. Wees sociaal

Sociaal zijn kan helpen om je energieniveau te verhogen als je je uitgeput voelt. Uitgaan in een nieuwe ruimte en socialiseren met mensen die je graag in je buurt heb of juist wil ontmoeten is een belangrijk onderdeel van het behouden van een goede gezondheid.
Het kan immers erg leuk en motiverend zijn om nieuwe mensen op nieuwe plekken te ontdekken. Reizen kan daarin ook een goede invulling zijn. Reizigers ontdekken veel mooie en interessante plekken over heel de wereld en vinden dit bevredigend en komen zo ook tal van mensen tegen met andere culturen. Dit werkt ook erg motiverend als je vrienden maakt in andere landen, of het nou buiten of binnen Europa is.

Als je meer een huismus-persoon bent, kun je ook gewoon naar buiten gaan en van het zonlicht en de buitenlucht genieten. Als je wat hulp nodig hebt om sociaal te zijn, probeer dan lid te worden van een sociale club of een nieuwe hobby te beginnen om je uit je normale omgeving te halen en wat afwisseling toe te voegen aan je leven met andere mensen die dezelfde interesses hebben.
Tijd doorbrengen met andere mensen kan je helpen om te gaan met stress en geeft je een verhoogd gevoel van eigenwaarde. Sociaal zijn is ook goed voor je gezondheid omdat het je de kans geeft om met vrienden te lachen, en lachen vermindert stress en geeft een meer opgewekt gevoel in het dagelijkse leven.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties