Suikerverslaving! Wat is het en hoe begint het?

Marc
Updated: 31/08/2020 In: 

Een suikerverslaving? Kan dit wel? Je spreekt over een suikerverslaving wanneer je een voortdurende drang naar suikerrijk voedsel of drinken hebt.

Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat suiker hetzelfde verslavende effect heeft als roken. Bij roken gaat het om nicotine en bij een suikerverslaving natuurlijk om suiker. Nicotine wordt afgestoten door het lichaam, terwijl suiker volledig wordt opgenomen.

Ik ga je uitleggen hoe een suikerverslaving werkt, wat de symptomen zijn en hoe je hier van kunt herstellen!

Verslaafd aan suiker

Ons lichaam neemt suikers op omdat het suikers nodig heeft. Alleen hebben we niet zoveel suiker nodig als de meeste mensen binnenkrijgen.

Een mens heeft echt wel suikers nodig, want deze worden omgezet in energie. Maar wanneer het lichaam geen nood heeft aan energie, of geen energie verzet op dat ogenblik,
gaat het deze suikers omzetten in lichaamsvet. En hierdoor worden mensen dus dikker. Soms heb je drang naar iets zoets, maar wil dit niet zeggen dat je lichaam dit nodig heeft.

Dat is de suikerverslaving.

Het kan dan een signaal zijn dat je een bepaalde stof nodig hebt, zoals een vitamine of mineraal dat juist in een product zit waar veel suikers in aanwezig zijn.

Ook wanneer je vermoeid bent en je weinig energie hebt, moet je eens proberen je inname van suikers te verlagen. Je lichaam heeft namelijk juist zeer veel energie nodig om een te veel aan suikers te moeten verwerken. Suikers innemen werkt dus averechts.

1. Hoe begint een suikerverslaving?

Begin suikerverslaving

Op het moment dat je veel suikers tot je neemt in de vorm van overdreven snoepgedrag of het toevoegen van teveel suikers aan je dieet, dan geeft je lichaam een seintje aan je hersenen.
Dit seintje is dat je bloedsuikerspiegel zeer hoog ligt. Als gevolg wordt insuline aangemaakt. Deze insuline is zeer belangrijk, want die zorgt er namelijk voor dat de juiste vorm van suikers bij gevarieerde lichaamscellen arriveert.

Maar wanneer het lichaam dus geen energie nodig heeft of gebruikt, heeft dit als gevolg dat de insuline uit de pancreas deze suikers omzet in lichaamsvet.
Na dit proces gaat je bloedsuikerspiegel niet terug naar normaal, maar het wordt juist lager dan het normaal was.

Je bloedsuikerspiegel wordt dus eigenlijk een stuk lager dan eerst, omdat je lichaam zich aanpast aan veel suiker.

Suiker houdt je lichaam voor de gek

Kort na een grote hoeveelheid suiker voel je je dus moe.

En deze informatie wordt daarna eigenlijk gelijk doorgegeven aan je hersenen, want je lichaam heeft suikers nodig.

Dat is wat je hersenen denken, maar het is alleen niet waar!

Het gevolg hiervan is dat je weer trek gaat krijgen in zoet en zo blijft het cirkeltje rondgaan. Dit ingewikkelde proces wordt homeostase genoemd. En je kunt al snel in de oneindige cirkel van dit proces terechtkomen waarin je lichaam steeds om suiker blijft smeken.

Homeostase is niet de enige oorzaak van suikerverslaving

Homeostase

Homeostase is niet de enige reden dat mensen de extreme drang naar zoetigheid kunnen hebben. Vaak kan een tekort aan belangrijke voedingsstoffen in het lichaam ook een rol spelen. Dit zijn voedingsstoffen als; mineralen en vitaminen, die bij tekort ervan een specifieke behoefte aan suikers kunnen veroorzaken.

Feit is dat mineralen en vitaminen nu eenmaal geen uitgesproken smaak hebben. En hierdoor gaat het lichaam deze essentiële stoffen linken aan voeding waar dit mineraal en/of deze vitamines veelvuldig in aanwezig zijn.
Dus wanneer er een voedingsmiddel is wat herkend wordt als drager van deze stoffen gaat je lichaam hier voorkeur aan geven. Hierdoor krijg je dus 'zin' in of 'drang' naar dit voedingsmiddel.

Een voorbeeld.Je lichaam heeft magnesium nodig, wat één van de natuurlijke stoffen in chocolade is. Maar omdat magnesium op zich smaakloos is, kan je lichaam geen signaal naar je hersenen sturen (je lichaam heeft namelijk een smaak nodig om de stof aan te linken).
Daarom gaat je lichaam juist vragen naar een product waar veel magnesium in aanwezig is. Chocolade dus.

Heb je wel eens gehad dat je opeens zin had in chocolade? Dit kan een reden zijn!

Suiker maakt meer kapot dan je denkt

Bij het eten van veel suiker wordt er heel erg veel insuline aangemaakt in je lichaam.

Door deze overproductie van insuline worden verschillende hormonen in disbalans gebracht, wat hele nare gevolgen met zich mee kan brengen.

Vrouwen van boven de 40 kunnen deze hormonale disbalans door suiker en insuline het best voorkomen. Hier is waarom!

Maar ook bij andere groepen kan dit ernstige gevolgen hebben.

Het kan zelfs je libido verminderen. Ook verstoort suiker de mineraalbalans in je lichaam. Calcium en magnesium worden hierdoor steeds minder opgenomen in je lichaam.
Je breekt jezelf en je gezondheid dus min of meer af.

2. Zo kom je erachter of je zelf een suikerprobleem hebt

Suikerprobleem

Er is een aantal zaken die er op kunnen wijzen dat je een suikerverslaving hebt. Hier zijn een paar voorbeelden. Kan je er meer dan één aanvinken? Dan is de kans dat je verslaafd bent aan suiker erg groot.

Op deze manier kom je erachter of je zelf een suikerprobleem hebt, of niet!

 • Regelmatig meer suikers binnenkrijgen dan je vooraf van plan was.
 • Het stoppen of verminderen van de inname van suiker lukt niet.
 • Te veel tijd investeren aan het gebruik of het verkrijgen van suikers.
 • Het sterke en blijvende verlangen om suikers binnen te krijgen.
 • Door het gebruik van suikers tekortschieten op op je werk of op school door toenemende vermoeidheid en uitputting.
 • Steeds grotere hoeveelheden suiker nodig hebben om het effect te voelen. Je bouwt dus een tolerantie op voor suiker.
 • Het optreden van onthoudingsverschijnselen die verminderen door het gebruik van suiker.
 • Excuses gaan gebruiken en zoeken om je gedrag en/of verslaving te minimaliseren.
 • Je suikergebruik gaan verstoppen voor je partner en omgeving.
 • Veranderend gedrag vertonen door te gaan liegen over je gebruik van suiker.
 • Bij niet gebruik van je favoriete voedingsmiddel in een emotionele disbalans raken.
 • Emotionele rollercoasters ervaren tijdens de momenten dat suikers niet voor handen zijn.
 • Suikers in bedekte vorm gaan gebruiken door bijvoorbeeld meer witbrood of spaghetti te eten.
 • Of de ene verslaving te gaan vervangen door de andere in een wanhoopspoging vat te krijgen op het probleem.

Suikerverslaving? Wees eerlijk tegen jezelf

Heb ik een suikerverslaving

Heb je één of zelfs een aantal van deze vragen beantwoord met ja? Dan kun je spreken van een suikerverslaving.

Er zijn grofweg 2 onderdelen die bij een suikerverslaving komen kijken. Dat is het fysieke onderdeel en het emotionele. Natuurlijk kun je hier pas vanaf komen zodra je beide aspecten hebt opgelost.

Wanneer is er sprake van een gematigde verslaving of een ernstige verslaving?
Dat is wanneer je aan 4 of 5 criteria voldoet.

Als je boven de 5 criteria komt dan spreken we over een ernstige verslaving.

Ernstige of matige suikerverslaving. Hoe kom je er vanaf?

Een verslaving zelf in de hand nemen is vrijwel onmogelijk te noemen. Je kan een probleem waar je zelf middenin zit moeilijk ook zelf beoordelen.
Bij een suikerverslaving is het probleem moeilijk te herkennen. Ook wordt suikerverslaving in onze maatschappij nog niet echt erkend. Hulp gaan zoeken wanneer je vaststelt hoe groot dit probleem eigenlijk wel is, is een zeer goede maar grote stap.

Wat kun je doen aan een suikerverslaving?

Er zijn de standaard zaken die je kan gaan toepassen, zoals een diëtist bezoeken voor een beter uitgebalanceerd dieet. Je kunt een psycholoog gaan bezoeken om de emotionele patronen die de basis zijn geworden van de verslaving op te lossen.
Elke verslaving heeft een emotionele reden. Je kan deze dus niet oplossen door de emotionele reden over het hoofd te zien.

Je moet dus op onderzoek gaan en allebei de aspecten aanpakken.

Overige oplossingen 

Dan zijn er ook nog de minder bekende methodes om een suikerverslaving aan te pakken.

Een klassiek bloedonderzoek en gezondheidsonderzoek dienen eerst na te gaan of er geen fysieke reden is voor je suikerdrang. Als dit uitgesloten is, is een bezoekje aan een homeopaat een simpele maar doeltreffende oplossing.

Suikerverslaving kan aangepakt worden door een homeopathische dosis van suiker als medicijn te gaan gebruiken. Ook een kinesioloog of osteopaat kan je via spiertesten gaan helpen in je verslaving.
Deze kan via de spiertesten uitzoeken welke tekorten aan de basis liggen van je suikerdrang. Door deze tekorten aan te vullen, gaat deze drang enorm afnemen en kan je deze verslaving ook onder controle krijgen.

Een leven met minder suiker is zeker zo interessant! Het meest interessante zou wel eens de toename aan energie kunnen zijn!

3. De symptomen van een suikerverslaving

Symptomen suikerverslaving

Suiker beïnvloedt ons brein en functioneren. Dit hebben neurowetenschappers op Princeton bewezen. Ze zijn erachter gekomen dat suiker een grote invloed heeft op delen van het brein en de wervelkolom.

De stof dopamine komt vrij en deze heeft een zware invloed op je energiepeil, focus en geheugen. Suiker zorgt ervoor dat een andere stof genaamd GABA niet vrijkomt. Deze stof zorgt ervoor dat de hoeveelheid dopamine in je lichaam verlaagd en dus in balans wordt gebracht.

Suiker kan dus obesitas en diabetes veroorzaken, als ook ernstige eetstoornissen. Nervositeit, trillerigheid of zelfs koud zweet kan één van de symptomen van een suikerverslaving zijn.
Suiker kan leiden tot disbalans in je darmflora. Hierdoor kan bijvoorbeeld candida in de darmen komen. Dit is een gist in je darmflora die van nature aanwezig is, maar door suiker in disbalans komt.

Ook verhoogt het gebruik van suiker de kans op het krijgen van borstkanker, hart- en vaatziekten en darmkanker. Suiker is daarnaast een erg grote belasting voor je bijnieren. Teveel suikers kunnen ook de kans op aderverkalking vergroten, wat uiteindelijk zelfs hartinfarcten en hersenbloedingen kan veroorzaken. Je immuunsysteem wordt helemaal ontregeld.

Ook heb je een verhoogd risico diabetes type 2 bij een teveel aan suiker in je lichaam. Dit is de sterkst groeiende ziekte op dit moment in onze maatschappij. Er zijn zelfs huisdieren met diabetes, omdat er suiker in hun voer zit.

4.  Is suiker te vergelijken met cocaïne?

Suiker cocaïne

Suiker is tot wel 8 keer meer verslavend dan cocaïne!

Mensen kunnen evengoed verslaafd raken aan suiker als aan drugs. Suiker versterkt het vrijkomen van dopamine in de hersenen, net zoals bij verschillende drugs.
Het geeft als resultaat een euforisch gevoel, dit wordt geassocieerd met high worden. Hoe langer je het neemt, hoe meer je nodig gaat hebben om hetzelfde euforische gevoel te krijgen.

Men noemt zelfs suiker de nieuwe nicotine.

Helemaal van suiker af, of niet?

Helemaal suikervrij eten is dan ook weer af te raden. Ineens stoppen kan namelijk zorgen voor zware afkickverschijnselen. Suiker blijft ook noodzakelijk voor het lichaam! Het verminderen van suikers zou er wel voor zorgen dat het lichaam juist kan reageren, dus ook in balans blijft.
Volledig stoppen met suikers is niet slim, want dit kan je lichaam evengoed ziek maken. Daarom is een gezond gebruik het beste gebruik.

Wetenschappers hebben bewezen dat het voorgoed schrappen van suikers depressies, angststoornissen en zelfs impulsief gedrag met zich mee kan brengen.
De aanbevolen hoeveelheid van suikers zijn tot 6 theelepels per dag voor vrouwen, wat gelijk staat aan 100 calorieën. Voor mannen ligt de grens iets hoger namelijk 9 theelepels per dag, dit komt neer op 150 calorieën.

Een onderzoek van 10 jaar geleden toonde aan dat de gemiddelde Amerikaan tot wel 22 theelepels per dag inneemt. Dat is meer dan 3 keer de aanbevolen hoeveelheid!
De grootse suikerbom in Amerika zijn wel de gezoete drankjes zoals frisdranken, energydranken en zelfs koude koffies. Al deze producten bevatten gewoon veel te veel suiker en worden jaar op jaar nog zoeter. Hetzelfde gebeurt in Nederland.

Dit omdat de bevolking meer zoet eten en drinken wil hebben en fabrikanten hier commercieel op inspelen.

Hierdoor raken meer mensen verslaafd aan suiker, of worden suikerverslavingen erger. Mensen gaan dan dus nog meer zoete producten kopen. Best slim gedaan van de fabrikanten, niet?

5. Suikerloos leven: is het mogelijk?

Suikerloos leven

Niet alle suikers zijn even ongezond, maar je moet er alsnog niet te veel van nemen.

je hebt eigenlijk 3 soorten suiker:

 • Geraffineerde suikers
 • Ongeraffineerde suikers
 • Synthetische suikers

De geraffineerde suikers zijn korte suikers, wat inhoudt dat deze geen vitamines of mineralen bevatten. Je lichaam gaat deze dus halen uit je botten en tanden om de juiste balans te kunnen maken.

De ongeraffineerde suikers zijn suikers die van nature voorkomen in bijvoorbeeld fruit, honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker en ga zo maar door.
Deze suikers bevatten nog wel mineralen en vitamines. Hoewel deze suikers ook fructose en sucrose bevatten en dus niet zo gezond zijn voor je lever en bloedsuikerspiegel.

De synthetische suikers zijn suikers die in een fabriek gemaakt zijn. Ook in deze suikers zitten geen mineralen en vitaminen. Ons lichaam herkent deze stoffen dus niet, wat veel nadelige lichamelijke en geestelijke effecten kan veroorzaken.
Deze suikers worden vaak gebruikt in light producten. Een aanrader dus om geen light producten meer te gebruiken. Onze maatschappij begint het probleem stilletje aan te onderkennen, maar gaat het dan proberen op te lossen via light producten.

Wil je suikervrij eten? Klik dan op de link voor 39 tips!

6. Suikervervangers?

Suikervervangers

Totaal geen suikers meer eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ook is het niet aan te raden om onmiddellijk te stoppen.
Wanneer je compleet nee zegt tegen elke vorm van suiker, kom je tot de ontdekking dat er meer mensen verslaafd zijn aan suiker dan je in de eerste plaats dacht.

Sommige mensen weten zelfs niet dat ze verslaafd zijn. Suiker zit echt overal in, niet alleen in snoep of koekjes. Er zitten namelijk ook suikers in soepen, vleeswaren, fruit en zelfs brood.
Ook zijn er wel 50 verschillende benamingen voor suiker, wat het erg moeilijk maakt wanneer je het etiket van je product aan het lezen bent.

Wat zijn nu alternatieve producten die je kunt eten?

De gezondste suikers zijn dus de ongeraffineerde suikers. Hoewel het nog steeds aan te raden is om deze met mate in te nemen. Onder geraffineerde suikers vallen onder andere; agavesiroop, ahornsiroop, dadelstroop, honing, kokosbloesemsuiker, oerzoet, palmsuiker, speltstroop.
Ook is er Irvingia, dit is verkrijgbaar in een capsule. Dit kruid heeft de prachtige eigenschap om ervoor te zorgen dat suiker minder wordt opgenomen. Dit heeft dus als resultaat dat ook minder suikers worden omgezet in vet.

Afkicken van suiker? Gebruik geen zoetstoffen!

Waarom zoetstoffen geen alternatief zijn?
Deze bevatten geen calorieën, dus je zou misschien denken dat ze gezonder zijn dan ongeraffineerde suiker. Maar ‘suprise’: ze zijn zelfs nog verslavender dan gewone suiker.
Hun zoete smaak prikkelen je smaakpapillen, hierdoor blijft de verslaving gestimuleerd. Ook ga je sneller iets eten of drinken waar zoetstoffen inzitten vanwege het gebrek aan calorieën.
Maar al deze chemische stoffen zijn alles behalve goed voor je lichaam. Dus je suikerinname verminderen met zoetstoffen is echt geen aanrader.

De voorkeur moet dus blijven gaan naar rauwe zoetstoffen. Deze zijn het gezondste. Daarnaast bevatten witbrood en spaghetti ook veel suikers.

Om je dieet zo gezond mogelijk te houden dient men te kiezen voor enkelvoudige voedingsmiddelen. Kies voor fruit, groenten, noten en producten die niet zijn behandeld en/of versneden door een fabrikant.

Dat is de slimste levenskeuze!

Suikerverslaving: tot slot

Suikerverslaving tot slot

Ik hoop dat je met deze informatie weet of je verslaafd bent aan suiker of niet. Als dit wel het geval is: weet dan dat de meeste mensen verslaafd zijn aan suiker. Het verschil tussen die mensen en jou is dat jij er echt iets aan wil doen!

Jij gaat gezonder leven. Hier zal je lichaam je dankbaar voor zijn. Je zal de kans op verschillende ziekten (zoals je hebt gelezen) flink verminderen.

Ik wens je heel veel succes en plezier bij het verminderen van de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt en bij het herstellen van je suikerverslaving!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties