Snel en verantwoord afvallen doe je zo (9 tips)

Marc
Updated: 13/05/2022 In: 

Snel en verantwoord afvallen is een heel stuk makkelijker dan je misschien denkt. 
Heb je al veel diëten gevolgd, maar zonder succes? 

Diëten zijn vaak het grootste probleem.
Niemand houdt ze vol.

Ik vertel je hoe je snel kunt afvallen zonder streng dieet met 9 tips.

En,

De kilo’s die je afvalt zullen er niet binnen de kortste keren weer bij zitten!

Hoe gaat snel afvallen in zijn werk?

snel afvallen

Kijk, in de basis is snel afvallen heel simpel. Je valt af als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Er zijn diëten die je heel weinig calorieën laten eten. Dit zijn de zogenaamde ‘crash diëten’. 

Hiermee val je echt supersnel af. Het nadeel is dat vrijwel niemand dit vol kan houden. Dit komt doordat je:

  • Heel weinig calorieën binnenkrijgt, en je dus na een paar weken erg moe en slap voelt.
  • Metabolisme snel vertraagt. Je lichaam wordt zuiniger omdat het minder energie binnenkrijgt.

En stel dat je in een paar weken 10 kilo kwijt bent door zo’n dieet te volgen. Je bent erg snel afgevallen, maar is het ook verantwoord? Voor bijna iedereen is dit antwoord: NEE. 

Dat zit zo. 

Doordat het zo moeilijk vol te houden is en je je metabolisme erg hebt vertraagd, zit het gewicht wat je bent verloren er zo weer op als je wat meer gaat eten.

Want bijna niemand houdt het vol om zo weinig te eten voor een hele lange tijd. En meestal komt niet alleen het gewicht wat je bent verloren weer terug, maar komt er ook nog wat bovenop.

Je bent dan dus zwaarder dan je was voordat je met dit ‘crash dieet’ begon.

Gefeliciteerd. 

Maar hoe kan ik dan wel snel en verantwoord afvallen? Dat ga ik je uitleggen.

Snel en verantwoord afvallen doe je zo

afvallen

Oké, we gaan dus zeker geen crashdieet volgen. En ik ben sowieso geen voorstander van diëten. Natuurlijk zullen de diëten die diëtisten voor je in elkaar zetten goed in elkaar zitten, daar twijfel ik niet aan.

Het probleem is alleen dat de meeste mensen (ook ik) een specifiek dieet waarbij elke dag wordt aangegeven wat je mag eten niet langer volhouden dan een paar weken en misschien enkele maanden. 

Hierna val je al snel terug in je oude voedingspatroon. En dat willen we niet.

Want om snel en verantwoord af te vallen moet je in een calorietekort zitten. Je verbrandt dus meer energie dan je binnenkrijgt. En dit kan ook zonder meer te sporten als je daar geen tijd voor hebt. Maar sporten helpt natuurlijk wel om je calorieverbruik te vergroten.

Let er wel op dat je rustig sport. Hierover straks meer!

Goed, wat kan je dan wel doen om snel en verantwoord af te vallen? Het belangrijkste is dus dat je in een calorietekort zit. Hoeveel calorieën jij verbrandt kun je hier berekenen. 

Zorg dat je elke dag 300-500 calorieën minder binnenkrijgt dan je verbrandt. Ga geen compleet dieet opstellen, dat houd je waarschijnlijk niet vol.

Kijk elke dag wat je wil eten, zolang het binnen je caloriebehoefte past. En dan kun je echt af en toe wat lekkers eten terwijl je snel en verantwoord afvalt.

Ik heb 9 tips voor je die je kunnen helpen om snel en verantwoord af te vallen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal toe te passen in je leven. Kijk vooral naar wat jij prettig vindt en probeer het uit!

Komen ze:

Tip 1: Eet en leef suikervrij

Leef suikervrij

Suiker zit bijna overal in. En we krijgen er bijna allemaal te veel van binnen. Doordat je er zoveel van binnenkrijgt, schommelt je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt er weer voor dat je moeilijk afvalt. 

En suiker zorgt ook voor welvaartsziektes als hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dus minderen of stoppen met suiker zorgt er niet alleen voor dat je sneller afvalt, het maakt je leven ook een stuk gezonder.

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel leggen de vetverbranding namelijk stil. Je kunt ervoor kiezen om helemaal suikervij te leven. Maar je kunt ook minderen in je suikerinname. Hierdoor kun je ‘gewoon’ af en toe een lekker koekje of stuk chocolade eten. Zolang het binnen je calorie-inname past.

Wil je helemaal stoppen met het eten van suikerrijke producten? Check dan deze tips.

Let erop dat er veel schuilnamen voor suiker zijn. Deze schuilnamen heb ik in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Tip 2: Snelle koolhydraten laten je niet snel afvallen

snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat jij niet snel afvalt. Dit komt doordat je lichaam ze ziet als suiker. Snelle koolhydraten zitten in sterk bewerkte producten. Dit zijn bijvoorbeeld niet-volkoren producten, koek, taart, witbrood.

Kies er daarom voor om volkorenproducten te gebruiken. Ook kun je ervoor zorgen dat de koolhydraten minder snel worden opgenomen in je lichaam. Dit doe je door wat vet of eiwitrijke producten te eten. Denk bijvoorbeeld aan een boterham met kaas in plaats van chocopasta. 

Je bloedsuikerspiegel stijgt niet zo snel, waardoor er minder schommelingen in zitten. En zoals je net hebt kunnen lezen zorgt een erg schommelende bloedsuikerspiegel voor een blokkade in je vetverbranding.

Tip 3: Gebruik minder zout

minder zout

Zout houdt vocht vast. Eet je veel zout, dan houdt je lichaam automatisch meer vocht vast dan wanneer je minder zout eet. Hierdoor ben je zwaarder.

Vocht is ook de reden dat je de eerste weken veel meer afvalt dan wanneer je een paar weken verder bent in je afvalproces. Je verliest in de eerste weken vooral veel vocht. 

Door minder zout te eten raak je dus niet meer vet kwijt. Maar wel vocht, en dat is wel mooi meegenomen. Want op die manier pas je sneller weer in je nu te kleine kleding.

Maar dit is niet de enige reden dat je beter wat minder zout kunt eten.

Zout is namelijk slecht voor je organen en bloeddruk. Je kunt zelfs met hart- en vaatziekten, maagkanker en nierziekten te maken krijgen als je veel zout binnenkrijgt.

En dat wil je natuurlijk vermijden!

Tip 4: Zorg voor minder stress

minder stress

Wist je dat de hormonen die vrijkomen als je stress hebt ervoor zorgen dat er meer vet wordt opgeslagen?

Goede reden om te proberen minder stress te ervaren. Minder stress kun je bereiken door ontspannen te sporten, mediteren, naar de sauna gaan of op een andere manier ontspannen.

Ook kun je last hebben van stress op het werk. Hoe je hiermee omgaat leg ik je hier uit.

Tip 5: Val snel af door eiwitten

snel afvallen eiwitten

Eiwitten kunnen bijdragen aan het snel afvallen. Nee, het is niet zo dat je meer vet verbrandt door eiwitrijk te eten.

Maar eiwitten geven je wel een heel vol gevoel. Je hebt dan geen hongergevoel meer. Ideaal toch?

Ook zorgt eiwit ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te veel stijgt. En zoals je inmiddels weet zorgen schommelingen in de bloedsuikerspiegel ervoor dat je niet afvalt. Ook is eiwit belangrijk voor je spieren. Het zorgt ervoor dat je beter en sneller hersteld na het sporten.

Als je honger hebt kun je eens proberen om een bak kwart te eten. Hier zitten veel minder calorieën in dan in bijvoorbeeld een koek en je zit er echt goed vol van. Door dit te doen voor je gaat slapen zorg je er ook voor dat je niet met een hongergevoel in bed ligt en gewoon een goede nachtrust hebt.

Tip 6: Beweeg en bouw meer spiermassa op om snel af te vallen

snel afvallen bewegen

Snel afvallen kun je bereiken door lekker te sporten. En je hoeft echt niet helemaal tot het gaatje te gaan.

Juist niet!

Je verbrandt dan misschien tijdens het sporten iets meer calorieën, maar daarna ben je zo moe dat je de hele dag niets meer doet.

Wat je veel beter kunt doen is lekker rustig (!) gaan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen of noem het maar op. Door rustig te sporten gaat je lichaam over tot de vetverbranding. Ga je intensief sporten, dan gebruikt je lichaam met name koolhydraten als brandstof.

En we willen natuurlijk snel afvallen in vetmassa.

Bijkomend voordeel van rustig sporten is dat je ook lekker van de omgeving kunt genieten. Heb je weinig motivatie om te sporten? Ga met een vriendin/vriend, stel doelen en doe iets wat je leuk vindt.

Je kunt uiteraard ook krachttraining doen. Het voordeel hiervan is dat je wat meer spiermassa kunt opbouwen. Spieren zijn dan wel zwaarder dan vet en je kunt geen spiermassa opbouwen als je in een calorietekort zit. Alleen als je een beginner bent kan je nog iets aankomen in spier als je in een calorietekort zit.

Meer spiermassa zorgt er wel voor dat je meer calorieën verbrandt. Ook als je ’s avonds op de bank zit. Dit komt doordat spieren meer energie verbruiken dan bijvoorbeeld vetmassa.

Maar je kunt het snelst afvallen door lekker rustig te sporten. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer in de week.

Tip 7: Val snel af door intermittent fasting

Intermittent fasting

Intermittent fasting is voor sommige mensen ideaal om af te vallen. Ook voor mij en misschien ook voor jou.

Bij intermittent fasting eet je niets tussen bepaalde tijden. Bijvoorbeeld tussen 21.00 uur in de avond en 13.00 uur in de middag de volgende dag. De naam zegt het al. Je vast dus voor een bepaalde tijd en daarna heb je een tijdsframe waarbinnen je kunt eten.

Op deze manier kun je alle calorieën die je mag binnenkrijgen op een dag in een kleiner tijdsframe binnenkrijgen. Je hebt dan geen hongergevoel in de avond. Ideaal om lekker te slapen.

Intermittent fasting zorgt er niet alleen voor dat je snel en verantwoord kunt afvallen. Het brengt ook vele andere gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals een verminderde kans op hart- en vaatzieken.

Hoe je intermittent fasting het beste kunt aanpakken en de voor- en nadelen ervan vind je hier.

Tip 8: Drink veel water

snel afvallen water drinken

Water drinken brengt echt veel voordelen met zich mee. Het kan je helpen om snel af te vallen. Dit komt doordat water helemaal geen calorieën bevat. Je kan er dus zoveel van drinken als je wil, zonder dat je vetmassa aankomt.

Schrap dus alle frisdranken en sapjes. Drink water! Maar ook koffie en thee bevatten geen calorieën. Je kunt dus ook gewoon een lekker bakje koffie blijven drinken als je aan het afvallen bent. 

Water drinken help nog op een andere manier met afvallen. Door voor elke maaltijd een glas water te drinken is je maag al voor een deel gevuld. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de maaltijd wat minder kunt eten. Je zit dus sneller vol.

Op die manier heb je weer minder calorieën binnengekregen en zit je wel vol.

Ook is water direct betrokken bij de ververbranding. Door in de ochtend 2 glazen water te drinken help je de vetverbranding op gang. 

Een ander voordeel van water is dat het helpt om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Het is dus hartstikke gezond en het helpt je om snel en verantwoord af te vallen.

Tip 9: Snel afvallen doe je door geen dieet te volgen

snel afvallen zonder dieet

Je hebt het al even kunnen lezen, maar ik wil het nog een keer apart benoemen. Je kunt snel afvallen door juist geen dieet te volgen. Zo hoef je je niet aan een strikt voedingsschema te houden en kun je gewoon eten waar jij trek in hebt.

Zolang het maar binnen je calorie-inname past.

Je kunt in verschillende apps heel makkelijk bijhouden hoeveel calorieën je hebt binnengekregen door in te vullen wat je hebt gegeten en gedronken. Zelf gebruik ik de app Fat Secret.

Het afvallen is gewoon een heel stuk makkelijker door je niet aan een strikt voedingsschema te houden. Bijna niemand houdt dit vol en daarom is het niet verantwoord. Je wil natuurlijk niet dat je verloren kilo’s er over 3 maanden weer bijzitten. Plus waarschijnlijk nog wat extra’s.

Wil je snel afvallen, maar weet je niet precies wat jouw ideale gewicht is? In dit artikel leg ik je uit hoe je dat makkelijk kunt berekenen.

Snel afvallen: tot slot

snel afvallen tot slot

Snel afvallen kan dus met een ‘crash dieet’. Maar dat is totaal niet verantwoord. Alle kilo’s – en waarschijnlijk nog wat extra’s – zitten er zo weer bij. Door je calorie-inname bij te houden kun je wel snel afvallen. En dit resultaat is blijvend.

Blijf ook weg van pillen en poedertjes, zoals ‘fatburners’. Dit is complete onzin. Er bestaat geen pil of poeder die je laat afvallen. Bedrijven die dit verkopen willen alleen maar geld verdienen over jouw rug.

Deze tips kun je gebruiken om snel af te vallen. Het is ook nog eens verantwoord. Kijk wat jij prettig vindt om toe te passen in jouw leven. Let op je calorie-inname en blijf je wekelijks wegen om te checken of je vooruitgang boekt!

Welke tips ga jij uitproberen? 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties