Positief denken: snel een beter leven [7 tips]

Marc
Updated: 20/07/2021 In: 

Positief denken is een heel stuk makkelijker dan je denkt. Veel mensen zijn negatief ingesteld. Hierdoor missen ze de mooie dingen in het leven en voelen ze zich veel minder goed dan mensen die positief zijn ingesteld.

En je hebt zelf veel meer invloed op je gedachten dan je misschien denkt. Positief denken brengt superveel voordelen met zich mee. Het verbetert je eigen leven en van de mensen om je heen.

Positief leren denken is echt heel simpel.

Jij kunt het ook. 

Positief denken, maar alles gaat toch slecht?

positief denken

“Vertel je me nu dat ik maar even positief moet gaan denken, weet je wel hoe slecht het allemaal gaat?” Het kan voelen alsof alles in je leven tegenzit. Je raakt in een negatieve spiraal van gedachten. Hierdoor vind je overal maar bewijs dat alles tegenzit.

Maar,

Wist je dat dit ook andersom zo gaat? Als jij denkt dat je leven positief in elkaar steekt ga je overal bewijs vinden dat je leven zo mooi is. Het heeft dus allemaal met je mindset te maken.  

Het is voor ons mensen makkelijk om negatief te denken. Positief denken is moeilijker. Dit heeft een aantal redenen:

 1. Je krijgt een gevoel van controle door negativiteit
 2. Zeuren lucht op. Door negatief te zijn kun je over alles zeuren
 3. Veel mensen doen met je mee als je negatief denkt en spreekt. Je voelt je dan sociaal meer geaccepteerd
 4. Het voelt goed voor je ego als je kunt zeggen “ik wist dat het fout zou gaan”

Maar als je zo negatief bent ingesteld maak je je eigen leven een stuk moeilijker. Je bent minder vrolijk en hebt nergens zin in. Terwijl dit gewoon met je mindset te maken heeft! 

En daar heb je zelf invloed op.

“Maar waarom zou ik dan positief moeten denken?”

Dat ga ik je hieronder duidelijk maken.

Waarom iedereen positief zou moeten denken

positief denken redenen

Omdat echt heel veel mensen negatief zijn ingesteld is het moeilijker om positief te zijn en te blijven. Maar het levert je zoveel op! Maar als jij positief bent en blijft zal je merken dat je omgeving ook positiever gaat worden. 

Positief denken zorgt er ook voor dat je makkelijker met moeilijke tijden om kunt gaan. Je hebt vertrouwen in dat het allemaal wel goed gaat komen en daardoor zit je lekkerder in je vel. 

De beste effecten van positief denken op een rijtje:

 • Je hebt meer energie
 • Je kunt beter tegen stress
 • Je immuunsysteem verbetert
 • Je bent minder vatbaar voor depressies
 • Je kunt conflicten snel verhelpen
 • Je krijgt te maken met meer positieve emoties dan negatieve emoties
 • Je herstelt sneller van bepaalde aandoeningen
 • Je hebt een lagere kans op hartproblemen
 • Mensen willen je eerder helpen als je hulp nodig hebt

Verderop geef ik je mijn 7 beste tips om positief te denken.

Hoe werkt positief denken?

hoe werkt positief denken

Veel dingen doen wij mensen op de automatische piloot. Dit zijn onze gewoontes. Deze gewoontes zijn er gedurende maanden of jaren ingeslepen. Het is dus ook niet heel makkelijk om zomaar even een gewoonte te veranderen.

Negatief denken is ook zo’n gewoonte. Zonder dat je je bewust bent van wat je doet denk je overal al negatief over. Dit komt doordat je brein een grote harde schijf is. Omdat je al heel lang een negatief oordeel geeft aan verschillende gebeurtenissen doet je brein dat automatisch bij een nieuwe soortgelijke situatie. Het negatieve denken staat immers opgeslagen op de harde schijf. 

Hierom moet je in het begin echt bewust nadenken om positief te denken over verschillende situaties. Maar je gaat zien dat het steeds makkelijker gaat als je het vaker doet. Je bent dan je gewoonte aan het veranderen. De informatie op de harde schijf wordt overschreven. Positief denken gaat steeds meer en meer vanzelf – op de automatische piloot – en negatieve gedachten worden steeds minder en komen minder vaak voor. 

Om je te helpen met het veranderen van deze gewoonte heb ik 7 tips voor je om positief te denken. Nogmaals, hoe vaker je positief gaat denken, hoe makkelijker en meer op de automatische piloot het gaat.

De 7 tips om positiever in het leven te staan

tips om positiever te zijn

1. Focus op de dingen die goed gaan
Heel veel mensen houden zich bezig met wat er allemaal verkeerd gaat in hun leven en in de wereld. Kijk maar naar de media: de hoeveelheid negatief nieuws is veel groter dan de hoeveelheid positief nieuws.

Kijk daarom naar de dingen die goed gaan in je leven. Maak er een iedere week een lijstje van! Ben je lekker aan het sporten? Heb je een goede prestatie geleverd op je werk? Heb je je auto mooi schoongemaakt? Het kan van alles zijn!

2. Zorg dat je vaker lacht
Wist je dat lachen echt gezond is? Je immuunsysteem verbetert, je ontspant en je voelt je gelukkiger. Hierdoor heb je minder angst en ook minder stress

En wist je dat je dit allemaal zelf kun beïnvloeden? Je hebt namelijk geen reden nodig om te lachen. Als je uit jezelf lacht heeft dit hetzelfde effect als wanneer er een directe aanleiding is om te lachen.

Zo kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken om elke keer dat je een deur opent even te lachen. Maar je kunt natuurlijk ook comedy films kijken of grapjes maken met je vrienden, familie of collega’s.

3. Weet dat alles relatief is
Jouw realiteit is niet de enige realiteit op aarde. Iedereen denkt dat zijn of haar realiteit de enige juiste realiteit is. Maar dat is dus niet zo. Door te beseffen dat je zelf invloed hebt op hoe je de realiteit ervaart kun je positief denken leren.

4. Zoek naar de positieve kant van negatieve gebeurtenissen
Overal zit iets positiefs in. Soms moet je er even naar zoeken, maar als je dit actief doet zal je merken dat je uit elke situatie iets positiefs kunt halen. Is je auto kapot en moet je nu een uur fietsen naar je werk? Zo heb je gelijk je lichaamsbeweging gehad, wat ongelooflijk belangrijk is. Heb je een grote fout gemaakt op je werk? Leer hiervan. Je hebt nu een ervaring opgedaan en je weet nu dat je dit in de toekomst kunt voorkomen.

5. Glimlach naar mensen die je tegenkomt
In aanvulling op de 2e tip uit dit rijtje kun je glimlachen naar mensen die je tegenkomt. Door te glimlachen voel niet alleen jij je beter, maar het doet ook iets met de persoon naar wie je lacht. Je brengt zo je vrolijkheid en positiviteit over.

6. Neem de tijd om te ontspannen
Stress zorgt voor een grotere kans op negatief denken. Maar je wil juist positief denken. Zorg er dus voor dat je jezelf voldoende tijd geeft om te ontspannen. En dit kan op verschillende manieren. Zorg ervoor dat je ontspant door iets te doen wat jij écht leuk vindt. De één houdt ervan om naar de sauna te gaan en de ander gaat liever voor een lange wandeling in het bos. Kies dus iets waar jij van houdt.

7. Weet dat positief denken goed is voor jezelf en voor je omgeving
Positief denken zorgt ervoor dat je je minder angstig of gestrest voelt. Je kunt hierdoor beter rationele beslissingen nemen als dat nodig is in plaats van beslissingen op basis van emotie. Weet ook dat jij je omgeving ‘aansteekt’ met een positieve instelling. Dus je zorgt niet alleen voor rust voor jezelf maar ook voor de mensen die je dierbaar zijn in je omgeving.

Hoe blijf je positief denken?

positief blijven

Als het je eenmaal lukt om de negatieve gedachten los te laten en positief te denken komt de volgende uitdaging: positief blijven denken. Gelukkig is dit helemaal niet zo moeilijk! Want we weten dat hoe vaker je positieve gedachten creëert, hoe makkelijker het gaat. 

Dus positief blijven denken heb je zelf in de hand door jezelf te betrappen op negatieve gedachten en deze om te zetten naar positieve gedachten. Maar je kunt ook bewust positieve dingen zoeken in bepaalde gebeurtenissen die niet een negatief gevoel oproepen. Verderop geef ik je een simpele oefening om positief te leren denken. Deze oefening kun je ook gebruiken om positief te blijven denken.

Besef je ook heel goed welke voordelen positief denken allemaal met zich meebrengt. Je bent veel gelukkiger als je positief denkt. Je hele leven wordt zoveel beter. Dat wil je toch graag zo houden?

Blijf je richten op de dingen die goed gaan in je leven en ben daar dankbaar voor. Denk iedere dag goed na over de dingen die goed gaan. Je hoeft er natuurlijk geen uren over na te denken. Maar door er iedere dag even mee bezig te zijn blijf je in de positieve mindset. 

Een simpele oefening om je te leren positief te denken

oefening positief denken

Wil je heel graag meer positief denken dan je nu doet? Dan kun je jezelf een handje helpen door een oefening te doen. Let erop dat hoe vaker je de oefening doet, hoe makkelijker jij positief gaat denken. Het heeft geen zin om deze oefening 1 keer te doen en daarna nooit meer. Je kunt deze oefening bijvoorbeeld iedere dag bij het ontbijt of voor je gaat slapen doen.

Komt-ie: je gaat je brein aanleiding geven om naar positieve dingen in je leven te zoeken. Dit doe je door jezelf een aantal vragen te stellen. Deze vragen gaan uit van een positieve uitkomst, waardoor je dus automatisch even positief denkt. Je brein merkt het verschil tussen je huidige situatie en de positieve uitkomst. Het brein wil dit verschil heel graag weg hebben waardoor je meer positieve gedachten krijgt. 

Hier zijn de vragen die je jezelf kunt stellen:

 1. Waar ben ik vandaag dankbaar voor?
 2. Waarom wordt mijn leven steeds leuker?
 3. Wat maakt deze dag een mooie dag?
 4. Bij welke mensen krijg ik een goed gevoel?
 5. Welke goede resultaten heb ik vandaag bereikt?

In het begin zal het misschien wat lastig zijn om antwoorden op deze vragen te vinden. Maar ze zijn er echt! Hoe vaker je jezelf deze vragen stelt, hoe sneller jij positieve antwoorden kunt geven en hoe vaker jij gedurende de dag positieve gedachten krijgt. Je kunt dus zelf invloed uitoefenen op je negatieve gedachten door vragen te stellen die uitgaan van een positief antwoord!

Tot slot

positiviteit tot slot

Je weet nu dat je zelf zoveel invloed hebt op hoe jij de wereld ziet. In elke ‘negatieve’ gebeurtenis zit wel iets positiefs verborgen. Het is de kunst om dat positieve stukje boven water te krijgen.

Als je hierin slaagt zal je merken dat je lekkerder in je vel zit en dat ook je omgeving positiever raakt. Dit gebeurt natuurlijk niet in een paar dagen, maar dat is een geleidelijk proces. 

Door te oefenen met positief denken en te lachen maak je je eigen leven en dat van de mensen om je heen een heel stuk beter en mooier. 

Welke tips ga jij als eerst proberen?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties