Koud douchen [Gezond of gevaarlijk?] 7 redenen

Marc
Updated: 07/10/2019 In: 

Je kunt je afvragen of koud douchen gezond is? We weten allemaal uit ervaring dat het nemen van een koude douche niet de meest comfortabele activiteit is.
Warm douchen voelt goed,
Maar:

Wanneer we gedoucht hebben met warm water voelen we ons moe, loom en lui. Je frist er niet van op. En dat terwijl het loom worden na het douchen niet de bedoeling is.
Je wil je na het douchen energiek en fit voelen. Wanneer je een koude douche neemt, zul je je fitter voelen.

Je hebt meer energie dan voordat je onder de douche ging.

Het zal je in het begin, als je het nog niet gewend bent om een koude douche te nemen, zeker afschrikken. Is het alle pijn waard om een warme douche te verruilen voor een koude douche? In het begin zullen de koude waterstralen, als ze je huid raken, pijn doen. Een koude douche is gezond, maar je moet geen ijskoud water nemen.

Hieronder alle 'ins en outs' over koud douchen.

Alle voordelen van koud douchen

  1. Sterker immuunsysteem
  2. Beter humeur
  3. Afvallen door koud douchen
  4. Bevorderen van lichamelijke prestaties
  5. Goed voor je huid en haar
  6. Stimuleert het lymfesysteem
  7. Emotionele veerkracht
  8. Verbeterd je slaap

Maar wat zijn de nadelen van koud douchen

Koud douchen was heel normaal

Het douchen met koud water bestaat al lang. Nog niet zo lang geleden gebruikten de mensen geen warm water om te douchen. Toen wisten ze niet beter.
Maar toen het een algemeen gebruik werd om met warm water te douchen, kwamen er raadgevingen. Het werd de mens zelfs al in de 19e eeuw aangeraden om met koud water af te douchen.

Dat zou namelijk helpen bij meerdere kwalen en bevorderlijk zijn voor andere zaken. Er was echter nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat koud douchen gezond is.
Daarom werden de raadgevingen van de artsen vaak naar het rijk der fabelen verwijzen. Toch was het allemaal niet zo gek. Nu weten we beter. Wetenschappelijk onderzoek heeft nu aangetoond dat koud douchen gezond is.

Koud douchen kan je gezondheid op meerdere vlakken verbeteren. Door het koud douchen kun je fysieke en mentale voordelen halen.

7 voordelen van koud douchen

Wanneer je een warm bad of douche hebt genomen, voel je je loom en moe. Het is wel lekker om in een warm bad te liggen of onder een warme douche te staan, maar het geeft je daarna niet de voldoening die je er misschien van zou verwachten.

Wanneer je na het slapen een koude douche neemt, zal het lichaam activeren en je beschermen tegen de kou. Daardoor krijg je een geweldige duw in de goede richting en word je energieker.
Een koude douche is de beste oplossing wanneer je tijdens de ochtenduren te lui bent om wat te ondernemen. Door koud te douchen is de luiheid snel verdwenen en begin je energiek aan het werk.

Hieronder nog 7 grootste voordelen van koud douchen.

1). Sterker immuunsysteem

Kouder douchen goed voor je immuunsysteem

Door het koud douchen krijgt je immuunsysteem een geweldige duw in de goede richting. Wanneer je met een vaste regelmaat een koude douche neemt, zullen de witte bloedcellen in je lichaam toenemen.

Het is zeer nuttig wanneer je meer witte bloedcellen krijgt. De witte bloedcellen pakken de ziektes aan. Daardoor zal je immuunsysteem verbeteren. Ook je bloedcirculatie wordt verbeterd wanneer je een koude douche neemt. Dat is logisch.
Wanneer een lichaamsdeel kouder wordt, zal dat krimpen. Dat geldt ook voor de bloedvaten. Wanneer je een koude douche neemt, zullen de bloedvaten krimpen.

Omdat toch dezelfde hoeveelheid bloed door de vaten wordt gepompt, zal de bloeddruk stijgen. De organen in je lichaam blijven op deze manier hun warmte vasthouden.
Wanneer de vaten weer verwijden, zal alles weer normaal verlopen. Het verwijden en vernauwen van de bloedvaten wordt vasculaire flexibiliteit genoemd. Dit is zeer goed voor het hart en bloedvaten.

2). Beter humeur

humeur

In eerste instantie zou je kunnen denken dat douchen met koud water je een chagrijnig humeur zal geven. Hierbij is het tegenovergestelde waar. 2 tot 3 minuten onder een douche staan van 20 graden geeft een groot aantal impulsen naar de hersenen.

Het heeft een antidepressivum effect. Door het onderkoelen zal het bloed naar het hart en hoofd verplaatsen. Hierdoor zullen de niveaus van de stofjes noradrenaline en beta-endorfine in het bloed verhogen, waardoor je een beter humeur krijgt.

3). Afvallen door koud douchen

Wist je dat je kunt afvallen door koud douchen. Dit is hoe het werkt; mensen hebben 2 soorten vet in hun lichaam bruin en wit vet.

Hier het verschil en functies.

Wit lichaamsvet (ongezond en moeilijk te verbranden)

Het witte vet veroorzaakt de vetrollen. Het is gevaarlijk, omdat het overtollige lichaamsvet ziektes kan veroorzaken. Wanneer we te veel overtollig lichaamsvet hebben kan dat leiden tot hart- en vaatziekten, maar ook tot een verhoogde bloeddruk, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, gewrichtsklachten, reuma en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Ook de organen kunnen in het overtollige lichaamsvet komen te liggen. Het kan zelfs zo ver komen dat de organen die in het vet liggen nog maar voor 50% hun werk kunnen doen. Je moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld je nieren maar voor de helft hun werk kunnen doen.

Vaak ligt de toename van het overtollige lichaamsvet aan het eten. Je moet ervoor zorgen dat je gezonder gaat eten.

Bruin lichaamsvet (beschermt tegen kou en makkelijk te verbranden)

We hebben ook bruin vet. Het bruine vet is gezond voor je lichaam. Het bruine vet zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft. Stap je onder een koude douche, dan zal op dat moment het bruine vet worden geactiveerd.

Je krijgt meer energie. Er worden meer calorieën verbrand om ervoor te zorgen dat je lichaam warm blijft. Doordat je meer calorieën verbrandt, als je een koude douche neemt, val je automatisch af. Zo kun je heel snel een gezond gewicht bereiken.

Dat is toch mooi meegenomen door het koud douchen.

4). Bevorderen van lichamelijke prestaties

douchen met koud water goed voor Lichamelijke prestaties

Gebruikmaken van een koude douche gaat vermoeidheid tegen. Ook zullen je spieren sneller herstellen. Daarom is een koude douche bevorderlijk wanneer je last van spierpijn hebt.

Sporters nemen na het sporten vaak een eiwithoudende drank, maar ook een koude douche. Eiwit is belangrijk voor het lichaam. Het levert de bouwstenen voor een snel herstel van de spieren.
Sporters die regelmatig na het sporten gebruikmaken van een douche met koud water kunnen bij een volgende training hun spieren meer belasten.

5). Douchen met koud water is goed voor je huid en haar

Koud water goed voor huid en haar

Uit ervaring weet je waarschijnlijk wel dat je haar zal uitdrogen als je je haar regelmatig met warm water wast. Door het warme water zullen de natuurlijke oliën van je huid en haar verloren gaan.

Wanneer je dus wil voorkomen dat je een te droge huid krijgt, is het verstandig om met koud water te wassen.
Door een droge huid krijg je vaak jeukproblemen. Ook zal wassen met warm water op de duur een droge bos haar opleveren en dat wil je niet hebben.

Door te wassen met koud water wordt de bloedcirculatie verbeterd en zal je huid niet slap worden, maar glad en vooral ook strak.

6). Stimuleert het lymfesysteem

douchen met koud water goed voor je lymfesysteem
flexbounce.nl

Het lymfesysteem is belangrijk voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd, maar ook word je daardoor beschermd tegen ziektes.
Wanneer het lymfesysteem niet goed genoeg werkt, kun je gemakkelijker infecties krijgen, maar ook pijnlijke gewrichten. Personen waarbij het lymfesysteem niet goed werkt, zijn regelmatig verkouden.

Door nu regelmatig een koude douche te nemen, worden je lymfevaten geactiveerd. Door het bewegen van je spieren onder een koude douche zullen de lymfevloeistoffen bewegen.

Afvalstoffen die opgepropt zaten, zullen zo verwijderen. Dat zal ook gebeuren tijdens het sporten. Het koud douchen versterkt je lichaam en geest. Je bouwt met koud douchen een bepaalde wilskracht op.
Zeker in de winter zal het gebruik van een koude douche niet gemakkelijk zijn.

Wanneer je de dag begint met iets waar je tegen op ziet, zal dat de mentale kracht versterken. Maak er een routine van om na het opstaan met koud water te douchen.

7). Je emotionele veerkracht

Emotionele veerkracht douchen met koud water

Een koude douche, wanneer je opstaat, zal je helpen tegen stress. Ook is het goed om boosheid en frustratie tegen te gaan. Door na het opstaan een koude douche te nemen word je zenuwstelsel evenwichtiger. Wanneer je dat gedurende een langere periode volhoudt word je kalmer en rustiger. Het koude water zal voor een schok zorgen. Het beïnvloedt je zenuwstelsel, zodat je dieper en rustiger gaat ademhalen. Daardoor krijg je automatisch meer zuurstof in je lichaam. Je hartslag zal wat hoger worden, waardoor je fitter en energieker wordt.

Wanneer je de concentratie niet bij je werkzaamheden kunt houden, is het nemen van een koude douche dé oplossing. Ook mensen die tegen een depressie aanzitten kunnen dat verhelpen door te douchen met koud water. Een bepaald deel van de hersenen wordt geactiveerd. Het hormoon noradrenaline wordt extra aangemaakt waardoor de depressie zal verminderen.

8). Koude douche voor het slapen (verbeterd je slaap)

Koude douche voor het slapen

Hier is een grappig feitje over ons slaap-waakritme.
Als ons lichaam merkt dat het koud wordt in de omgeving, dan wordt dat geassocieerd met de nacht. Iedereen weet dat het in de nacht meestal kouder is dan overdag, logisch!

Als je dus ongeveer een uur voordat je gaat slapen een koude douche pakt, dan zal jou lichaam hierop reageren met slaapsignalen. Als je dit combineert met het niet kijken op verschillende soorten schermen, dan maakt jou lichaam meer melatonine aan.
Je zult dus sneller en ook dieper slapen als je een koude douche neemt voor het slapen. Dit kan een goede oplossing zijn als je last hebt van langdurige slapeloosheid of slaaptekort.

koud douchen en de wetenschap?

Door wetenschappelijk onderzoek zijn enkele belangrijke zaken bewezen.

Door een douche met koud water zal de stress afnemen. Het koude water zal de afgifte van endorfine stimuleren. Het is een stofje dat als een “feel good drug” werkt.

Het stofje zorgt ervoor dat je aangename gevoelens krijgt. Het heeft ook een remmende werking op het stresshormoon.
Het regelt onder andere de afgifte van dopamine en serotonine. Dat zijn stofjes die invloed hebben op het zelfvertrouwen, eetlust, stemming, geheugen en seksualiteit.

Ontstekingsremmer

Een koude douche werkt als een ontstekingsremmer. We kennen allemaal de ontstekingen die oppervlakkig zijn. Hierbij kun je denken aan gezwollen pijnlijke plekken aan de huid. Er zijn echter ook laagdradige ontstekingen. Dat zijn die ontstekingen die sluimerend je gezondheid en weerstand aantasten.
Ze worden over het algemeen veroorzaakt door overgewicht, stress, ongezond vet eten en te weinig lichaamsbeweging. Een koude douche zorgt ervoor dat het stofje interleukine toeneemt. Het is dit stofje dat ervoor zorgt dat er een ontstekingsremmende werking in het lichaam zal optreden. Het zal de zieke cellen in het lichaam doodmaken. Dat is dus een goede reden om te douchen met koud water.

We weten ook uit onderzoeken dat mensen die op de fiets naar hun werk gingen vergeleken met de personen die dat met de auto deden minder vaak ziek zijn.
Dat komt omdat ze meer beweging hebben, maar vooral ook omdat ze door de koudere lucht reden. De kou beïnvloedt het welzijn.

De nadelen van koud douchen (is koud douchen gevaarlijk?)

Koud douchen gevaarlijk

Wanneer we kijken naar de nadelen van koud douchen, dan zijn die er eigenlijk niet. Je moet niet, wanneer je met koud water gaat douchen, het water ijskoud maken. Geleidelijk beginnen is het beste.

Begin gewoon met warm water te douchen en draai daarbij het warme water geleidelijk uit. Je kunt starten door in de beginsituatie alleen je armen en benen met koud water te douchen.
Geleidelijk kun je het hele lichaam met koud water douchen. Je ademhaling moet rustig blijven. Je moet door kunnen ademen. Wanneer dat niet lukt, moet je het water warmer maken.

Bouw het koud douchen rustig op. Begin met een paar seconden en bouw dat op naar een paar minuten.
Wanneer je na het douchen lichamelijk niet warmer wordt en blijft rillen, ben je wat te ver gegaan. Na het douchen met koud water moet je de eerste minuten nog letten op je ademhaling. Zodra je weet dat je zonder problemen koud kan douchen, kun je overwegen om een ijsbad te nemen.

Koud douchen met hartproblemen

Je kunt niet zomaar zeggen dat koud douchen gezond is voor personen die een hartaandoening hebben.
Het is afhankelijk wat voor een aandoening het is. Trainen met koud water, door het nemen van een koude douche, kan gevaarlijk zijn wanneer je een hartaandoening hebt.

Je moet daarvoor eerst raad vragen aan je huisarts. Wanneer je de goedkeuring krijgt van je huisarts of specialist kan het grote voordelen opleveren.

IJsbad

IJsbad

Laat je niet overhalen om onvoorbereid een ijsbad te nemen. Het is gezond wanneer je daar langzaam naar toe werkt. Ga je toch onvoorbereid een ijsbad nemen, zal dat een grote inspanning voor je lichaam zijn.

Wanneer je een zwak hart hebt, wat je misschien niet wist, kun je op die manier er wel achter komen. Je kunt daardoor gemakkelijk een hartaanval krijgen en daar doe je het niet voor.

Je moet nooit iets plotseling onvoorbereid doen. Ook het nemen van een douche met koud water moet je geleidelijk opbouwen. Er is zelfs een methode bedacht door de Nederlander Wim Hof die gaat over koude therapie!

Koud douchen een medicijn op zichzelf!

De voordelen van koud douchen zijn groot, terwijl er in principe geen nadelen zijn. Je moet er natuurlijk wel aan wennen om na het slapen een koude douche te nemen.
Toch zul je er na een periode, waarbij je steeds fitter en energieker wordt, geen problemen meer mee hebben.

Het is een oeroud middel om door koud douchen van je stress af te komen. Je krijgt door het koud douchen meer energie, lagere bloeddruk, en een hogere weerstand.

De hogere weerstand is belangrijk, omdat je daardoor minder vaak ziek zult zijn. Het is een wondermiddel dat al jaren werkt, maar door ons in de vorige eeuw werd ontdekt.

Veel mensen hebben er baat bij.

Koud douchen (samengevat)

Een korte opsomming leert ons dat koud douchen gezond is.

Het vergroot je mentale kracht, verbetert je huid en haar, versterkt je immuunsysteem, je verliest lichaamsgewicht, de bloedcirculatie verbetert, depressies worden minder, je hormoonproductie zal verhogen, je krijgt meer energie, je zult beter slapen en het lichaam zal beter ontgiften.
Ook wordt je autonome zenuwstelsel versterkt. Wanneer je dit leest twijfel je niet meer dat het koud douchen een gezonde reactie geeft op ons menselijk lichaam.
Aarzel dus niet en begin eraan. Doe het wel verstandig. Overleg eerst met de huisarts, die zal kunnen beoordelen of het gezond voor jou is.

Heb je geen gezondheidsklachten, dan zal hij dit zeker aanbevelen. Twijfelt de arts, dan zal hij je eerst veder laten onderzoeken voordat hij uitsluitsel zal geven.
De arts zal je er ook op wijzen dat je niet onbezonnen te werk moet gaan en dat je alles geleidelijk opbouwt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Door
Door
2 jaren geleden

Dag,
Ik doe al 3 jaar de Wim Hof methode maar zonder ijsbaden.
Nu begin ik te twijfelen of het wel wenselijk is als het waar is dat er meer witte bloedcellen worden gecreëerd bij auto immuunziektes. Ik denk hier in het bijzonder aan de ongemerkte CLL, chronische lymfatische leukemie waar iemand jaren lang niets van werkt en geen weet van heeft. Er worden t cellen, immuncellen gespitst die geen waarde hebben en het merg waar ze gemaakt worden samen met de rode bloedcellen dicht laat slibben om daarna de lymfe te bezoeken etc.
Enig idee waar meer info hier over te vinden? Artsen weten het niet.
Wim Hof zou zeggen als het goed voelt is het goed.
Ik voel me er heerlijk bij om de bekende redenen.