Snel gewicht verliezen [De #1 manier + 9 tips]

Marc
Updated: 25/03/2022 In: 

Snel gewicht verliezen, wie wil dat niet? Bestaan er magische poedertjes en pilletjes om dit voor elkaar te krijgen of zit het net even anders?

Kijk, ik snap heel goed dat je op zoek bent naar de “quick fix” om snel gewicht te verliezen. Maar om direct met de deur in huis te vallen: die bestaat niet.

Niet getreurd! 

Afvallen hoeft echt niet moeilijk te zijn en je hebt ook geen strikte voedingsschema’s nodig. Wat je allemaal zelf kunt doen om gewicht te verliezen ga ik je vertellen in dit artikel.

Gewicht verliezen: de enige manier die écht werkt

Gewicht verliezen - De enige manier

Ik ga er niet omheen draaien. Er is maar 1 manier die ervoor zorgt dat jij gewicht kunt verliezen. En dat heeft niets te maken met pilletjes, poeders, afslankvesten, crèmes en andere troep wat bedrijven je aan proberen te smeren.

Nee dat werkt allemaal niet en wordt alleen verkocht zodat er geld wordt verdiend aan jou. Lekker dan, zij pakken jouw geld en jij valt niet af. 

De enige manier om gewicht te verliezen is door een calorietekort te hanteren. Ik ga je er nu alles over vertellen.

Gewicht verliezen met een calorietekort

Gewicht verliezen met een calorietekort

Dus: weg met die poeders en pillen. We gaan het hebben over het calorietekort. Een calorietekort houdt in dat jij meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt. Je verbrandt energie door te leven en dus ook in je slaap. Uiteraard verbrand je meer energie als je actief bent dan wanneer je slaapt, maar je snapt het idee.

Ook eet en drink jij (als het goed is) elke dag. Dit eten en drinken (behalve bijvoorbeeld water, koffie en thee) bevat calorieën. Hiermee vul je de verbrande calorieën weer bij en voorzie je je lichaam van voldoende energie.

En om af te vallen zal je dus structureel meer energie (calorieën) moeten verbranden dan je binnenkrijgt. Hoe je kunt berekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag om af te vallen heb ik uitgebreid beschreven in dit artikel.

Wij kunnen je helpen met blijvend gewichtsverlies. We geven je toegang tot de beste informatie en begeleiding:

Afvalpakket The Sharp Wolf

Ja ik wil afvallen! Ga naar het afvalpakket >

Structureel gewicht verliezen

Je weet nu dus dat je een calorietekort nodig hebt om gewicht te kunnen verliezen. Mooi. Maar wat doe je dan om ervoor te zorgen dat je structureel gewicht verliest? Dat is simpel. Je gaat elke dag bijhouden wat je allemaal binnenkrijgt. Dit kun je via verschillende apps doen, zoals FatSecret.

Goed nieuws! Je hoeft echt niet alleen maar gezond te eten. Bij gewicht verliezen draait het om de caloriebalans. En waar jij die calorieën aan “uitgeeft” maakt vrij weinig uit. Dus wil je een keer naar McDonald’s of een taartje eten? Geen probleem, zolang het maar past binnen je caloriebudget.

Een ander puntje wat erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat jij structureel gewicht gaat verliezen is het wegen van jezelf. Deze informatie heb je nodig om te kijken of progressie boekt en kun je gaan gebruiken om je caloriebehoefte op aan te passen als dat nodig is. Daarover straks meer.

Eerst dit: het is belangrijk dat je jezelf elke dag weegt onder dezelfde omstandigheden. Doe dit bijvoorbeeld als je net wakker bent en even naar het toilet bent geweest. 

“Huh elke dag wegen?!”

Ja. Elke dag. Ik ga het je uitleggen. Het heeft allemaal te maken met de vochtbalans in je lichaam. Schommelingen in je vochtbalans zorgen ervoor dat je de ene dag wat zwaarder bent dan de andere dag. Als je dan bijvoorbeeld 1 keer per week weegt kan het lijken alsof je niet bent afgevallen terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Dat werkt erg demotiverend.

Door jezelf elke dag te wegen kun je aan het einde van de week het weekgemiddelde uitrekenen. Door dit weekgemiddelde te vergelijken met het gemiddelde van de week ervoor kun je corrigeren voor de schommelingen in je vochtbalans en heb je een veel nauwkeurigere meting. 

Caloriebehoefte aanpassen

Caloriebehoefte aanpassen

Het gaat nodig zijn om je caloriebehoefte aan te passen als je een tijdje gewicht aan het verliezen bent. Op een gegeven moment past je lichaam zich aan aan de calorieën die het binnenkrijgt. Dit kun je zien wanneer je (gemiddeld genomen) niet of nauwelijks meer afvalt t.o.v. de week ervoor. 

Wat je dan moet doen?

Simpel: het calorietekort vergroten! Dit kun je doen door elke dag 100 kcal minder binnen te krijgen en/of door meer te bewegen. Kijk of je nu wel weer afvalt door de weekgemiddelden aan het einde van de nieuwe week weer te vergelijken met die van de week ervoor.

Snel VS langzaam afvallen

Veel mensen willen heel snel gewicht verliezen. En dat snap ik heel goed want je wil immers niet voor niets afvallen, toch? En snel gewicht verliezen kan. Mensen die dat voor elkaar krijgen eten echt veel te weinig. En ja, dan val je erg snel af. 

Mooi toch?

Nee.

Het probleem met een zogenaamd crashdieet is dat je inderdaad erg snel afvalt, maar dat dit gewicht (plus nog wat extra kilo’s) er zo weer bij zit. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om dit vol te houden. En je lichaam past zich aan aan deze veel te kleine hoeveelheid calorieën. Dit zorgt ervoor dat wanneer je afgevallen bent en je weer “normaal” eet, je snel aankomt. Want je zit dan in feite in een calorie-overschot. En dan kom je nu eenmaal aan.

“Maar hoeveel gewicht kan ik dan verliezen?”

Zorg ervoor dat je tussen de 0,5 en 1,0% van je gemiddelde lichaamsgewicht per week verliest. Weeg je 80kg? Dan is dit tussen de 400 en 800 gram gemiddeld per week.

Val je minder af dan dit, vergroot dan het calorietekort. Val je meer af dan dit, verlaag dan het calorietekort.

Staar je dus niet blind op je theoretische caloriebehoefte, maar zorg dat je kijkt naar hoe je lichaam reageert. En eet “gewoon” dingen die je lekker vindt en stop met voedingsschema’s. Dat houden maar weinig mensen op de lange termijn vol en dat heb je ook helemaal niet nodig om gewicht te verliezen. 

9 Tips om gewicht te verliezen

Gewicht verliezen tips

Goed je weet nu wat je moet doen om gewicht te verliezen. Maar ik heb nog een aantal tips voor je om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Komen ze:

1. Gewicht verliezen lukt alleen met een calorietekort

De enige manier om af te vallen is het hanteren van een calorietekort. Gooi alle afslankpillen- en poeders direct weg en koop ze nooit meer. Het werkt niet. 

2. Houd je calorie-inname bij

Houd bij in een app wat je allemaal binnenkrijgt. Je kunt alles eten, zolang je je maar aan je caloriebudget houdt. En nee het afwegen en invullen is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Het levert je alleen maar een berg progressie op en je hoeft je niet aan een strikt voedingsschema te houden.

3. Weeg jezelf dagelijks

Door jezelf dagelijks te wegen kun je de weekgemiddelden van verschillende weken met elkaar vergelijken. Zit geeft een erg betrouwbaar beeld van je daadwerkelijke gewicht omdat je corrigeert voor de schommelingen in je vochtbalans. Laat bijvoorbeeld Excel de gemiddelden voor je uitrekenen. 

4. Calorieën “sparen” kan en mag

Heb je in het weekend een feestje, etentje of iets anders? “Spaar” dan je calorieën op gedurende de dagen ervoor. Eet bijvoorbeeld op maandag t/m vrijdag 200 kcal per dag minder dan je zou “mogen” eten. Zo kun je in het weekend 1000 kcal extra “uitgeven” en kun je gewoon uiteten.

5. Verlaag je calorie-inname als dat nodig blijkt te zijn

Iedereen die gewicht verlies krijgt ermee te maken dat zijn of haar progressie stagneert. Je valt dan niet meer af t.o.v. het gemiddelde gewicht van de week ervoor. Dan is het zaak om het calorietekort te vergroten door 100 kcal per dag minder te eten en/of meer te gaan bewegen. Het is vrij gebruikelijk dat dit eens in de maand nodig is.

6. Sla je ontbijt over

Er is niet zoiets als de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat geldt dus ook voor het ontbijt. Als je je ontbijt overslaat, heb je in de avond meer calorieën over. Dit is erg handig omdat verreweg de meeste mensen in de avond meer moeite hebben met het afvallen.

Zo kun je dus in de avond nog wat extra’s eten en ga je niet met een hongergevoel naar bed. Je slaapt als een roosje.

7. Doe boodschappen als je net gegeten hebt

Door boodschappen te doen als je ne hebt gegeten zorg je ervoor dat je veel minder snel allerlei calorierijke producten in huis haalt. Je hebt geen last van emoties die schreeuwen om een zak snoep. 

8. Drink veel water

Door voor iedere maaltijd een glas (of 2) water achterover te gieten is je hongergevoel net wat geremd. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker iets minder eet tijdens de maaltijd. Zo houd je weer wat calorieën over. En water bevat natuurlijk geen calorieën.

9. Eet volumineus 

Door volumineus te eten gaat gewicht verliezen een stuk makkelijker omdat je simpelweg minder honger hebt. Eet bijvoorbeeld 100 gram groene extra bij elke maaltijd. Je zit er toch wat voller van en je hebt weinig extra calorieën binnengekregen.

Snel gewicht verliezen: conclusie

Top dat je helemaal tot hier gekomen bent. Je hebt nu de belangrijkste informatie over gewicht verliezen tot je genomen. Je weet dat een calorietekort de enige manier is om af te kunnen vallen en je weet hoe je je progressie kunt tracken.

Wanneer ga jij beginnen?

Heb je jouw ideale gewicht nog niet bereikt? Met ons afvalpakket heb je in no-time en op een verantwoorde manier je droomlichaam gerealiseerd!

Bekijk het afvalpakket hier >>

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties