19 gevolgen van alcohol op de korte en lange termijn

Marc
Updated: 09/01/2020 In: 

De gevolgen van alcohol worden vaak onderschat in Nederland. Sinds het begin van de westerse samenleving is alcohol al met onze cultuur verstrengeld.

Helaas wordt er vaak misbruik gemaakt van dit genotsmiddel.

Maar de gevolgen van alcohol zijn nog veel heftiger dan je misschien geleerd is. En dan heb ik het vooral over de gevolgen op de lange termijn, en zonder extreem grote consumptie!

Hoe werkt alcohol?

Hoe werkt alcohol

Voordat we ingaan op de gevolgen van het gebruik van alcohol, is het belangrijk om te weten wat alcohol nu precies is en waar het vandaan komt. Alcohol is een heldere en kleurloze vloeistof. Als je het drinkt, voel je een branderig gevoel door je keel lopen. Alcohol wordt heel makkelijk opgenomen in het bloed en het wordt snel verspreid over je lichaamsvocht.
Alcohol wordt geproduceerd door de gisting van gerst of druiven. Gist zelf is een micro-organisme wat suikers in vruchtensap omzet in alcohol en koolzuurgas. Door dit principe te gebruiken kan er een maximaal alcoholpercentage van 15 procent bereikt worden.

Alle alcoholische dranken met een alcoholpercentage van maximaal 15 procent vallen onder de zwakke alcoholische dranken. Alle alcoholische dranken met een alcoholpercentage van boven de 15 procent vallen onder de sterke alcoholische dranken. Om drank met een alcoholpercentage van boven de 15 procent te krijgen moet de alcohol verwarmd worden, zodat het gescheiden kan worden van de andere producten in de vloeistof.

Wat gebeurt er met alcohol in je lichaam

Alcohol wordt via de slokdarm naar de maag gebracht. Zo’n 20 procent van de alcohol wordt door de maagwand opgenomen in het bloed. De overgebleven alcohol gaat via de maag naar de dunne darm. In de dunne darm wordt de rest van de alcohol snel opgenomen in het bloed.
Hierna stroomt het bloed naar de lever. De lever kan een deel van de alcohol afbreken. De overgebleven alcohol blijft in het bloed en stroomt naar het hart. Het hart pompt dit bloed weer naar de longen om zuurstof op te kunnen nemen. Hierna stroomt het bloed weer terug naar het hart en wordt het naar alle organen gepompt.

Binnen 10 minuten nadat je de alcohol gedronken hebt, komt het aan in de nieren en de hersenen. Je nieren zorgen ervoor dat de afvalstoffen van de alcohol gefilterd worden. Deze afvalstoffen plas je uit. Hierom moet je dus zo vaak plassen tijdens een avondje stappen.
De alcohol in je hersenen zorgt ervoor dat je hersenen het stofje GABA aan zullen maken. GABA zorgt ervoor dat de werking van zenuwen geremd wordt. Dit zorgt ervoor dat je je ontspannen en wat losser voelt als je alcohol gedronken hebt.

9X De negatieve gevolgen van alcohol op [korte termijn]

gevolgen van alcohol op korte termijn

Als je ooit iets te ver bent gegaan op een stapavond dan ken je het volgende lijstje waarschijnlijk iets te goed. Iedereen die drinkt weet van deze negatieve gevolgen. Toch moet je je jezelf blijven herinneren aan deze vervelende bijeffecten.

1). Black-out en geheugenverlies

Alcohol verstoort de werking van je hersenen, en dus ook van je geheugen. Alcohol zorgt ervoor dat herinneringen uit je korte termijn geheugen niet meer opgeslagen zullen worden in je lange termijn geheugen. Hierom kan het voorkomen dat je je na een avondje stappen bepaalde delen van die avond en nacht niet meer kunt herinneren. Dit wordt ook wel een black-out genoemd.
Het gaat hier dus echt om tijdelijk geheugenverlies. Als je dit herkent en het komt vaker voor, kan dit een goede indicatie zijn dat je wat gevoeliger bent voor de gevolgen en effecten van alcohol dan anderen. Het is dan verstandig om nog beter op te letten op hoeveel je drinkt.

De black-out is schadelijk voor je geheugen. Het zorgt er ook voor dat je de dag er na niet goed kunt functioneren.

2). Bewusteloos raken

Alcohol kan er voor zorgen dat je bewusteloos raakt. Dit wordt ook wel out gaan genoemd. Dit is niet zonder gevolgen. Als je out gaat heb je een heel grote kans om onderkoeld te raken. De kans op schade aan de organen en problemen met ademhalen neemt ook toe. Het kan zelf voorkomen dat je in een coma raakt. Dit wordt ook wel coma zuipen genoemd.

3). Alcoholvergiftiging

Als je bewusteloos bent of in coma kan raken, is de kans groot dat je een alcoholvergiftiging hebt. De concentratie alcohol in je bloed is dan zo hoog dat dit ervoor kan zorgen dat je bewusteloos raakt. Voor jongeren tot 18 jaar kan dit al voorkomen bij een alcoholpromillage van 1,7. Voor volwassenen ligt dit promillage een stuk hoger, namelijk bij 4 promille.

4). Impulsieve beslissingen

Alcohol heeft een ontremmende werking. Je voet je losser en je doet sneller dingen die je normaal niet zou doen. Hierdoor kan je sneller in ruzies belanden, omdat je je agressief kunt gaan gedragen. Je hebt ook een grotere kans op onveilige seks.

5). Mindere reactiesnelheid

Alcohol zorgt ervoor dat je een tunnelvisie krijgt. Dit houdt in dat je je alleen concentreert op wat recht voor je gebeurt. Wat er links of rechts gebeurt zie je dus minder goed of zelfs helemaal niet. Het zorgt er ook voor dat je reactiesnelheid veel minder is dan wanneer je nuchter bent. Je reageert en anticipeert dus langzamer op situaties. De tunnelvisie en verminderde reactiesnelheid kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, zeker in het verkeer.

6). Slechte nachtrust

Als je veel gedronken hebt, zul je merken dat je snel in slaap valt. Je denkt misschien dat je daardoor beter slaapt, maar dat is niet zo. Je slaapt veel minder diep dan normaal. Dit zorgt ervoor dat je je weinig tot niet in de REM-slaap bevindt, waardoor je eerder wakker wordt en dus de volgende dag niet goed uitgerust bent. Als je wil weten waarom slaap zo belangrijk is, check dan dit stukje over slaap.

7). Aankomen in gewicht

Als je regelmatig alcohol drinkt, is dan kans groot dat je aankomt in je gewicht en dikker wordt. Dit komt omdat er veel calorieën in alcohol zitten. Zo zitten er 100 Kcal in een glas bier. Drankjes waarin alcohol gemixt wordt met een frisdrank, of een andere soort drank bevatten nog meer calorieën dan een glas bier. Een ander gevolg van alcohol is dat het de vetverbranding remt. Je wordt dus dikker. Dit zorgt voor de kenmerkende bierbuik.

8). Lagere concentratie testosteron

Je lichaam maakt minder testosteron aan door alcohol. De concentratie van testosteron in je lichaam is dus lager dan wanneer je nuchter bent. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker een erectie krijgt. Ook is het lastiger om een zaadlozing te krijgen.

9). Niet fit: kater

Als je alcohol gedronken hebt, is het goed mogelijk dat je de volgende dag wakker wordt met hoofdpijn, je misselijk bent en dat je je totaal niet fit voelt. Je hebt dan last van een kater. krijgt een kater doordat je veel vocht verliest tijdens en na het drinken van alcohol. Je lichaam is dan uitgedroogd. Ook is de geur van je adem de dag na een avondje stappen niet heel fris. Het kan zijn dat je adem nog naar alcohol ruikt.

10X Wat doet alcohol met je lichaam op [lange termijn]?

Wat doet alcohol met je lichaam op [lange termijn]

Hieronder nog 10 gevolgen van alcohol op lange termijn. Het is geen fijn lijstje, en zeker niet bedoelt om je te laten schrikken, als je nu stopt met alcohol kun dit soort ziektes / kwalen nog voorkomen!

Laat het werken als motivatie om te stoppen met drinken

10). Verhoogd risico op kanker

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen het drinken van alcohol en mond-, keel-, strottenhoofd- slokdarm-, lever- en dikke darmkanker. Vrouwen hebben hiernaast ook een vergroot risico op borstkanker. Dit geldt al vanaf dat je 1 glas alcohol per dag drinkt. Voor lever- en dikke darmkanker geldt dat het risico vergroot is bij zware drinkers. Als je naast veel drinkt ook veel rookt, neemt het risico op deze vormen van kanker nog meer toe.

11). Vervetting van en ziekten aan de lever

Je lever kan vervetten door overmatig drinken. Het neemt niet veel tijd in beslag voordat dit proces in gang wordt gezet. Als je een paar dagen flink aan het drinken bent, kan het al zijn dat je lever aan het vervetten is. Deze vervetting kan ervoor zorgen dat je lever ontstoken raakt en dat uiteindelijk levercellen vernietigd worden. Deze levercellen worden niet meer opnieuw aangemaakt, maar deze worden vervangen door bindweefsel. Dit proces heet levercirrose en kan dus niet meer teruggedraaid worden.

Bij een ontsteking van je lever kun je je echt beroerd voelen. Zo kun je last krijgen van pijnscheuten, koorts en geelzucht. Ook heb je geen trek in eten en dus een slechte eetlust. In een ver gevorderd stadium kan een ontsteking aan de lever er zelfs voor zorgen dat je komt te overlijden.

Een ander mogelijk gevolg van een ontsteking aan de lever is dus levercirrose. Als de levercellen vervangen worden door bindweefsel, kunnen de bloedvaten in de lever vernauwd raken. Hierdoor stroomt het bloed minder goed door de lever en gaat deze dus minder functioneren. Een gevolg hiervan is dat de lever verschrompelt en kleiner van formaat wordt. Omdat de lever minder goed kan functioneren bij levercirrose, kan het bloed niet meer goed gezuiverd worden. Hier zorgt je lever normaal voor. De afbraakstoffen die je lever niet uit het bloed weet te zuiveren, komen uiteindelijk in je hersenen terecht. Hierdoor kun je suf en verward worden.

Je kunt er echter ook slechter aan toe zijn. Het is namelijk ook mogelijk dat deze afvalstoffen er voor zorgen dat je in een coma belandt, of zelfs komt te overlijden. Als je lijdt aan levercirrose kan dit proces wel stabiel worden. Er worden dan geen levercellen meer vervangen door bindweefsel. Het is dan wel noodzakelijk om te stoppen met het drinken van alcohol.

12). Ontsteking van het maagslijmvlies

Als je veel drinkt, kan het zo zijn dat je maagslijmvlies gaat ontsteken. Deze ontsteking brengt nare gevolgen met zich mee. Zo kun je last krijgen van maagpijn, zuurbranden, een opgeblazen gevoel en oprispingen.

13). Verlies zenuwcellen in hersenen

Als je veel drinkt, is het heel goed mogelijk dat uitlopers van de zenuwcellen in de frontaalkwab, ook wel de voorhoofdskwab genoemd, afgebroken worden. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat bij het drinken van 2 glazen alcohol per dag hier geen sprake van is. Bij het drinken van 3 glazen alcohol per dag is er een klein verschil te zien, maar pas vanaf het drinken van 6 glazen of meer per dag loop je een erg vergoot risico op het verlies van zenuwcellen in de frontaalkwab. Het verlies van de uitlopers van deze zenuwcellen zorgt ervoor dat de zenuwcellen in je hersenen minder goed contact kunnen maken met elkaar. Hierdoor nemen je geheugencapaciteit, concentratie en het analytisch denkvermogen af.

14). Één van de onbekende gevolgen van alcohol = Een grote kans op dementie

Als je langdurig veel alcohol drinkt, is het heel goed mogelijk dat je vrij vroeg aan dementie komt te lijden. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Je hersenen krimpen tussen de 10 en 15 procent. Je kunt het herkennen aan dat je je in het begin sommige delen niet goed of helemaal niet meer kunt herinneren. In een verder stadium kan het voorkomen dat je je grote delen van een dag niet meer kunt herinneren. Er wordt dan vaak gebruikgemaakt van de fantasie om deze gaten op te kunnen vullen.

15). Korsakovsyndroom

De meest hevige vorm van schade aan de hersenen als gevolg van het drinken van alcohol is het Korsakovsyndroom. Patiënten die lijden aan het Korsakovsyndroom hebben niet alleen last van geheugenverlies, maar kunnen ook zeer moeilijk nieuwe dingen leren en het begrip van plaats en tijd is verstoord.

16). Nadelige invloed op de ontwikkeling van de hersenen

Totdat je 24 jaar oud bent, blijven je hersenen zich ontwikkelen. Deze ontwikkeling gaat vooral in de puberteit zeer snel. Het aantal verbindingen tussen verschillende hersencellen neemt heel snel toe. Het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat het gebied van de hersenen van verantwoordelijk is voor plannen, zelfbeheersing en redenatie achterblijft in de ontwikkeling. Ditzelfde geldt voor het gebied van de hersenen wat verantwoordelijk is voor het leren en het geheugen. Het veel drinken van alcohol heeft dus een zeer negatief effect op de ontwikkeling van de hersenen.

17). Problemen met sociale relaties

Als je veel drinkt, is de kans zeer groot dat je problemen hebt of zult krijgen met familie en vrienden. Niet alleen deze sociale relaties, maar ook liefdesrelaties zullen onder hoge druk komen te staan. Hierdoor is het mogelijk dat deze verbroken worden. Mensen die veel alcohol drinken melden zich vaker ziek op het werk, of ze verzuimen zonder dit door te geven. Hierdoor bestaat er ook een grotere kans op een ontslag.

18). Ernstig gewichtsverlies

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, is 1 van de gevolgen op de korte termijn van het drinken van alcohol dat je gewicht aankomt. Een gevolg op de lange termijn is dat je juist ernstig gewicht verliest. Grote hoeveelheden alcohol zorgen ervoor dat je een opgeblazen en vol gevoel krijgt. Hierdoor verlies je dus je eetlust, waardoor de kans groot is dat je ondervoed en vermagerd raakt. De alcohol die je drinkt bevat totaal geen voedingswaarde. Doordat de darmwand beschadigd raakt als gevolg van overmatig alcoholgebruik, kan je lichaam de voedingsstoffen uit het eten wat je binnenkrijgt al moeilijk opnemen.

19). Verminderde vruchtbaarheid en zwangerschap

Als je veel alcohol drinkt neemt je vruchtbaarheid af. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Als je veel alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, heeft dit ernstige gevolgen voor het kind. Zo kun je niet alleen een miskraam krijgen, het kind kan ook te vroeg geboren worden of een ontwikkelingsachterstand hebben. Als je tijdens de zwangerschap 6 glazen of meer per dag drinkt, heeft het kind een groter risico op het foetaal alcoholsyndroom. Dit houdt in dat het kind afwijkingen aan het gezicht, schedel, een kleine lichaamslengte en een laag geboortegewicht kan krijgen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rianne Boeder
Rianne Boeder
1 jaar geleden

Goede dag,

Ik heb een vraag.....bij hoelang teveel alcohol drinken loop ik kans op het lijstje van gevolgen lange termijn?
Kan mijn lichaam zich nog herstellen, als ik nu stop?
Please ik wacht met smart op uw antwoord.

Bij voorbaat dank

Nout
1 jaar geleden

Hoi ik drink al 15 jaar stevig ga weer een detox doen maar heb ik al vaker gedaan nu via de ggze
Ik heb steeds meer problemen met alchol slaap problemen en maag problemen maar komt goed groetjes nout