3 Tips tegen chronische vermoeidheid [Een beter leven]

Marc
Updated: 20/05/2022 In: 

Iedereen heeft wel een last van vermoeidheid. Maar wanneer verandert dit in chronische vermoeidheid? En welke symptomen horen hierbij?

Je slaapt wel eens slecht, hebt het een periode erg druk gehad en hierdoor ben je moe. Maar deze vermoeidheid is wel erger dan je gewend bent en lijkt niet weg te gaan. Ook rusten lijkt niet te werken?

Heb je gewoon even te veel gedaan of ben je chronisch vermoeid?

In dit artikel leg ik je uit hoe je dit kunt herkennen.

Wat is chronische vermoeidheid?

wat is chronische vermoeidheid

Je kunt chronisch vermoeid zijn als je langer dan een half jaar (dus minimaal 6 maanden) moe bent. Er kan dan sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Een andere naam voor het chronisch vermoeidheidssyndroom is myalgische encefalomyelitis. Wanneer je hieraan lijdt kun je niet meer doen wat je altijd deed. 

Dit ligt niet alleen aan de vermoeidheid, maar ook aan pijn in de spieren en gewrichten, concentratie- of geheugenproblemen of omdat je moeilijk kunt slapen

Het is natuurlijk wel belangrijk dat een arts constateert of jij het chronisch vermoeidheidssyndroom hebt, of dat er misschien iets anders aan de hand is.

De klachten kunnen per persoon verschillen. Ook kunnen ze op het ene moment erger zijn dan op het andere moment. Welke symptomen en klachten vaak voorkomen lees je straks.

Hoe wordt chronische vermoeidheid veroorzaakt?

chronische vermoeidheid oorzaak

Helaas is er nog weinig bekend over chronische vermoeidheid. Zo is er nog geen lichamelijke of psychische oorzaak gevonden. Hierdoor wordt het behandelen ervan ook moeilijk. 

Chronische vermoeidheid kan te maken hebben met hormonen, afweer, aanleg voor de ziekte, hersenen of zenuwen. Er is dus nog weinig bekend over de oorzaak. Hierom zou er dus ook een lichamelijke oorzaak kunnen zijn voor chronische vermoeidheid die nog niet gevonden is.

Gelukkig staat de wetenschap en de medische wereld niet stil. In de toekomst wordt er hopelijk een stuk meer bekend over chronische vermoeidheid en de oorzaak ervan.

Wat is de impact van chronische vermoeidheid op je leven?

impact op je leven

Mensen die lijden aan chronische vermoeidheid hebben heel veel moeite om ‘normale’ dagelijkse activiteiten te kunnen doen. Denk hierbij aan school en werk maar ook aan het huishouden en sport. Ook kan het slaapritme zijn verstoord. 

Als je aan chronische vermoeidheid lijdt is het verstandig om je omgeving te laten weten hoe dit voor jou is. Andere mensen kunnen jouw grenzen niet aanvoelen. Hierdoor kan het goed mogelijk zijn dat je meer gaat doen dan je eigenlijk zou kunnen.

Chronische vermoeidheid kan er ook voor zorgen dat je het vertrouwen in je eigen lichaam verliest. Je hebt het gevoel dat je lichaam je in de steek laat. En dit heeft dus een heel grote invloed op de manier hoe jij denkt.

Als jij al denkt dat je een activiteit niet kan doen, dan kan je dat ook niet. Heel simpel. Maar als jij onder alle omstandigheden positief blijft kun je echt veel meer uit het leven halen. Op die manier maak je het voor jezelf én je omgeving een stuk prettiger. 

Je help jezelf er dus echt mee om er positief mee om te gaan, door te kijken naar wat je nog wel kan doen. 

Waaraan herken je chronische vermoeidheid? 6 symptomen

chronische vermoeidheid symptomen

Er zijn 6 symptomen die vaak voorkomen bij mensen die chronisch vermoeid zijn. Daarnaast is er ook een aantal klachten die ook bij chronische vermoeidheid passen.

De 6 meest voorkomende symptomen

 1. Door te rusten worden je klachten niet minder
 2. Je bent niet moe omdat je je intensief hebt ingespannen
 3. De vermoeidheid is aanhoudend en ernstig
 4. Op je werk en in sociale kringen functioneer je niet meer zo goed als eerst
 5. De vermoeidheid heeft geen lichamelijke oorzaak
 6. Je hebt minimaal 6 maanden last van vermoeidheid

Deze symptomen kun je ook merken

 • Als je wakker wordt ben je nooit uitgerust
 • Na enige vorm van inspanning lijkt het of je griep hebt
 • Je kunt je moeilijk concentreren of hebt problemen met je geheugen
 • Je hebt pijn in spieren en/of gewrichten 
 • Hoofd- en keelpijn komen je bekend voor
 • Je lymfeklieren kunnen pijnlijk of opgezwollen zijn

Wat kun je doen tegen chronische vermoeidheid? 3 tips

chronische vermoeidheid tips

Helaas is er tot op de dag van vandaag nog geen behandeling of medicijn gevonden om chronische vermoeidheid over te laten gaan. Maar je kunt wel hulp krijgen bij het omgaan met de klachten. 

 1. Praat erover.
  Hiermee kan de huisarts, een psycholoog, maatschappelijk werker en zelfs een ergotherapeut en fysiotherapeut helpen. Deze specialisten kijken samen met jou naar je klachten. Op basis hiervan wordt een plan opgesteld om hier zo goed mogelijk mee om te gaan zodat de klachten een minder grote invloed op je leven krijgen.
 2. Ergotherapie.
  Een ergotherapeut kan helpen om te leren hoe je met je energie omgaat gedurende de dag. Op deze manier leer je hoe je je energie zo goed mogelijk kunt verdelen. Ook leer je waar je grenzen liggen en hoe je deze aan kunt geven aan anderen en aan jezelf.
 3. Fysiotherapie
  Een bezoek aan de fysiotherapeut kan ook helpen bij chronische vermoeidheid. De fysio helpt je om je conditie en beweeglijkheid niet te verliezen. Welke activiteiten kun je nog doen? En hoe doe je dat? 

De klachten van chronische vermoeidheid gaan onder begeleiding van specialisten dus helaas niet helemaal weg. Maar je kunt er wel veel beter mee leren omgaan. Dit zorgt ervoor dat je leven een stuk prettiger wordt.

Wat je verder zelf nog kunt doen is zo goed als mogelijk voor je lichaam zorgen. Dit doe je door gezond te eten. Eet weinig suiker, veel groenten en fruit en drink veel water. Hier zal je lichaam je dankbaar voor zijn.

Tot slot

slot

Er is dus helaas geen behandeling of medicijn waardoor je geen last meer hebt van chronische vermoeidheid. Wat wel helpt is erover praten met specialisten en met je omgeving.

Zo leer je je grenzen aan te geven, goed voor je lichaam te zorgen en gaat de kwaliteit van leven vooruit. 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties