Afvalstoffen afvoeren uit je lichaam: 7 manieren (&11 veroorzakers)

Marc
Updated: 27/05/2022 In: 

Ons lichaam is dagelijks bezig met afvalstoffen afvoeren. 

Ook jouw lichaam.

Je hebt zelf enorm veel invloed op hoeveel afvalstoffen jouw lichaam te verwerken krijgt. Ook kun je je lichaam een handje helpen bij het afvoeren van deze stoffen.

En het is een heel stuk makkelijker dan je denkt…

Voordat we beginnen ga ik je eerst vertellen wat afvalstoffen precies zijn.

Wat zijn afvalstoffen?

Afvalstoffen

Afvalstoffen zijn stoffen die je lichaam maar moeilijk kan afbreken. Ze kunnen worden opgeslagen in je lichaam. Een ander woord voor afvalstoffen is toxines.

Zware metalen, hormoonverstoorder, drugs, medicijnen, pesticiden en kunstmatig toegevoegde stoffen aan voeding zijn voorbeelden van afvalstoffen waar je mee te maken kunt krijgen.

Als je afvalstoffen binnen hebt gekregen gaat je lichaam aan het werk om deze weer af te breken. Helaas lukt dat niet altijd en dan worden de stoffen opgeslagen in je lichaam. Dit kan er weer voor zorgen dat jij bepaalde klachten ervaart.

De afvalstoffen komen op veel verschillende manieren je lichaam binnen. Het goede nieuws is dat je hier zelf invloed op hebt. Ook kun je je lichaam helpen met het afvoeren van deze afvalstoffen.

De 11 grootste veroorzakers van hoe afvalstoffen in je lichaam terechtkomen

Veroorzakers afvalstoffen in lichaam

Er zijn ontzettend veel manieren waarop afvalstoffen in je lichaam terechtkomen. Voordat ik je vertel hoe je deze stoffen weer uit je lichaam krijgt, is het belangrijk om te weten hoe de afvalstoffen je lichaam nu precies binnenkomen.

Dit heeft vooral te maken met onze manier van leven. 

Ik geef je nu de 11 grootste veroorzakers van afvalstoffen in jouw lichaam.

1. De kwaliteit van onze voeding

We eten bijna allemaal heel vaak hetzelfde. Check je winkelwagentje of boodschappenlijst maar. Zie jij ook elke week dezelfde producten terugkomen?

Juist. Dat dacht ik al. 

We eten dus niet gevarieerd en ook niet echt gezond. Dit is echt totaal niet nodig! Als je in de supermarkt loopt kun je zien dat er enorm veel verschillende producten te koop zijn. Kijk eens hoeveel verschillende soorten salade er al in de schappen liggen. Houd je ervan om vlees te eten? Kijk dan eens hoeveel verschillende vleessoorten er te koop zijn.

In de voedingsindustrie worden tegenwoordig meer bestrijdingsmiddelen gebruikt dan pakweg 50 jaar geleden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van kunstmest.

“Wat heeft dit met de kwaliteit van onze voeding te maken?” Vraag je je misschien af. 

Dat zal ik je vertellen. Dit alles zorgt er namelijk voor dat er minder voedingsstoffen aanwezig zijn in onze voeding. De kwaliteit van onze voeding is dus minder goed dan het ooit is geweest. 

Ook moet alles snel en goedkoop geproduceerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat er veel onnodige stoffen worden toegevoegd aan bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden. Het maakt producenten namelijk geen zak uit of die voeding wel goed is voor jou en mij.

We eten allemaal dus steeds meer voeding van slechte kwaliteit, terwijl we denken dat we behoorlijk gezond eten. 

2. Niet genoeg water drinken

Water drinken

Een volwassene heeft zo’n 2 liter water per dag nodig. Uiteraard verschilt deze hoeveelheid per persoon. Sport je meer of is het warm? Dan heb je meer water nodig dan wanneer je in de winter op de bank ligt. Je zweet namelijk veel vocht uit.

Maar veel mensen drinken geen water. In plaats van water wordt er gekozen voor frisdrank of andere sapjes. 

Het te weinig drinken of te veel sapjes en frisdrank etc. drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen zich ophopen in ons lichaam. Water kan ons helpen om deze afvalstoffen te verwijderen.

3. Het gebrek aan een goede nachtrust

Goed slapen is echt zo ontzettend belangrijk. Gemiddeld heeft een mens 7:30 uur slaap per nacht nodig. Slaap je een keertje minder lang, dan heeft dat natuurlijk geen invloed op de afvalstoffen in je lichaam. Maar slaap je structureel te weinig, dan is je lichaam daar niet blij mee!

Je lichaam kan de afvalstoffen niet goed verwerken, je immuunsysteem wordt zwakker en je voelt je niet goed. Dit zorgt ervoor dat je vatbaarder wordt voor virussen en bacteriën. Het is dus echt heel erg belangrijk dat je goed slaapt.

Het belangrijkste voor een goede nachtrust is:

  1. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op.
  2. Slaap in een donkere en koele kamer.
  3. Drink geen koffie in de avond.
  4. Deel je slaap in in cycli van 1:30 uur. Kun je niet in slaap komen? Ga uit bed en probeer het 1:30 uur later nog eens. Waarom dit is lees je hier.

Wil je meer tips om jouw nachtrust te optimaliseren? Lees dan mijn beste tips voor een goede nachtrust. >>

4. Stress door onze manier van leven

Je hele lichaam staat met elkaar in verbinding. Het is een complexe machine. Zo staan je hersenen bijvoorbeeld ook in directe verbinding met je darmen. Zo heeft je geestelijke gezondheid direct invloed op het functioneren van jouw darmstelsel.

Wonderlijk hè!

Dit alles heeft vooral met stress te maken. Stress is slecht voor je gehele lijf. Het heeft direct een negatief effect op je darmen en zorgt ervoor dat je darmflora verstoord raakt. Dit zorgt weer voor zwakke plekken in je darmwand. Schadelijke bacteriën kunnen zich daarna makkelijk vermenigvuldigen, waardoor je ziek kunt worden. 

5. Het gebruik van lightproducten 

Lightproducten

Of je nu in de supermarkt of op een festival of feestje loopt, overal kom je lightproducten tegen. Je weet wel dat dit slecht voor je is, maar het kunnen weerstaan is weer een ander verhaal. 

Ja, ze zijn minder slecht voor je dan de ‘gewone’ drankjes. Dit komt doordat lightproducten geen of weinig suiker bevatten. Maar suiker is niet het enige probleem. Deze producten bevatten helemaal geen goede voedingsstoffen zoals vitaminen, maar bevatten wel een hele hoop andere troep.

Je kunt dus veel beter water drinken.

6. Te veel vet eten

Ergens weet je wel dat te veel vet eten erg slecht voor je is. Hoewel je misschien veel sport en niet snel dik wordt, wil dan niet zeggen dat het vette eten niets doet met je lichaam. Een overmaat aan vet in je lichaam zorgt er namelijk voor dat stoffen als ziekteverwekkers en zware metalen je lichaam niet of moeilijker uit kunnen komen.

Je lichaam weet ze dus niet te verwijderen.

Nu vraag je je misschien af waarom dit per sé slecht is. Laat me je dit uitleggen.

De stoffen die je lichaam nu niet of moeilijker kan opruimen kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt. Ook als je er verder gezond uitziet. Je bloed wordt dikker door het vette eten, omdat het meer van deze stoffen bevat. Het lukt je lever niet om alles af te breken, waardoor je dus ziek kunt worden.

7. Een gebrek aan beweging

We werken vaak zittend, zitten voor de tv en rijden veel in de auto. Kortom, we bewegen erg weinig. Te weinig. Iedereen weet dat te weinig beweging ervoor kan zorgen dat je overgewicht krijgt.

Ook vergroot je de kans op hart- en vaatziekten, volksziekte nummer 1. 

Maar wist je ook dat de structuur van je brein veranderd als je te weinig beweegt? Waarschijnlijk niet. 

Beweeg je te weinig, dan vergroot je de kans op depressie, ziek worden en krijg je sneller een hoger bloeddruk. Afvalstoffen kunnen uit je lichaam verwijderd worden door te bewegen. Je bloed stroomt namelijk een stuk sneller door je lijf als je beweegt.

8. Het gebruik van alcohol en drugs

Alcohol en drugs worden tegenwoordig erg vaak gebruikt. Vooral het gebruik van alcohol is heel normaal geworden. Ook wordt er veel gerookt. 

Dit is uiteraard niet echt bepaald goed voor je, toch?

Alcohol komt erg snel in je bloedbaan terecht nadat je het hebt gedronken. Je lever mag het weer proberen te reinigen. Wil je de gevolgen van alcoholgebruik op de korte- en lange termijn weten? Dat vertel ik je hier.

Het gebruik van sigaretten, drugs en alcohol kan ervoor zorgen dat je lichaam voor altijd beschadigd blijft. Je lichaam functioneert dan niet meer zoals het zou moeten functioneren en afvalstoffen kunnen moeilijker worden afgebroken en afgevoerd.

9. Het gebruik van medicatie

Medicatie

Soms moet je medicijnen slikken. Dit doe je niet omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat het moet om bepaalde symptomen tegen te gaan of om een klacht op te lossen. 

Maar medicijnen hebben helaas ook bijwerkingen.

Ze kunnen namelijk zorgen voor een verlaagde bloeddruk, duizeligheid, hartritmestoornissen en nog veel meer. Ook kan medicijngebruik ervoor zorgen dat afvalstoffen in je lichaam ontstaan. Je lever mag dit weer oplossen door je bloed te reinigen en de afvalstoffen op te ruimen. Maar ook je lever bereikt een keer zijn limiet wat betreft het afvoeren van afvalstoffen.

Soms worden medicijnen voorgeschreven terwijl bijvoorbeeld een verandering in de levensstijl veel effectiever is. Ook voor de lange termijn kan dit positiever uitwerken. 

Met gezond eten en veel bewegen worden veel ziektes een stuk sneller verholpen of zelfs voorkomen.

10. Emoties

We hebben allemaal emoties. We zijn bijvoorbeeld blij, boos, verdrietig of gelukkig. Dit is heel normaal. Maar soms zijn bepaalde emoties net even te veel aanwezig. Dit kan ervoor zorgen dat er afvalstoffen in je lichaam ontstaan.

Angst kan darmproblemen veroorzaken en stress kan zorgen voor spierpijn. Door emoties komen verschillende hormonen vrij, afhankelijk van de emotie. Deze hormonen moeten door je lichaam weer worden afgevoerd. De afvoer wordt weer door de lever geregeld.

11. Bacteriën en virussen in je lichaam

Iedereen is wel eens verkouden of heeft wel eens een griepje. Je lichaam werkt dan hard om het virus uit je lichaam te krijgen. Dit zorgt ervoor dat andere afvalstoffen even moeten wachten tot ze worden afgevoerd.

Je lichaam moet eerst bijvoorbeeld het griepvirus weg zien te werken. Dit kost enorm veel energie. Hierom is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. En zeker als je ziek bent of net ziek bent geweest.

Hier help je jezelf alleen maar mee!

7 manieren om deze afvalstoffen je lichaam uit te krijgen

Afvalstoffen afvoeren

Goed,

Je weet nu op welke manieren er allemaal afvalstoffen in je lichaam terechtkomen.

Mooi dat je je daar nu bewust van bent.

Maar nu wil je er natuurlijk ook iets aan doen.

Je wil je lichaam een handje helpen om de afvalstoffen te verwerken.

Ik geef je nu 7 manieren om dit te doen!

1. Zorg ervoor dat je geen giftige stoffen binnenkrijgt

Dit is makkelijk. Wat je niet binnenkrijgt hoeft je lichaam ook niet op te ruimen. Als jij gezond eet, zal je lichaam daar alleen maar blij mee zijn. Eet veel groenten en fruit, drink veel water en beperk het gebruik van cosmetica!

Je lichaam is minder druk bezig met afvalstoffen afvoeren en je zal merken dat je nog nooit zoveel energie hebt gehad!

2. Let op je ademhaling

Ademen is voor ons mensen iets wat op de automatische piloot gaat. Je denkt er niet meer bij na. Het zou ook een beetje moeilijk zijn om te kunnen slapen als je bewust aan je ademhaling zou moeten denken.

Toch is ademen iets wat vaak niet gaat zoals je lichaam wil dat je ademhaalt. We ademen te snel en niet diep genoeg in en uit.

Zorg ervoor dat je rustig ademhaalt: 6-10 keer per minuut. Adem vanuit je buik en houd na het uitademen even je adem vast. 

Door dit regelmatig te oefenen zal dit vanzelf een automatisme worden!

3. Beweeg, beweeg, beweeg

Beweging is zo ontzettend belangrijk. Je bloed wordt sneller rondgepompt, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Ook ga je vanzelf dieper ademhalen omdat je lichaam dat nodig heeft. Lymfevocht wordt dan sneller rondgepompt.

Dit lymfevocht is weer belangrijk omdat het afvalstoffen afvoert die uit weefsels komen.

Of je nu gaat hardlopen, fietsen, fitnessen, zwemmen of klimmen: dat maakt niet uit. Maar ga bewegen en doe iets wat je leuk vindt.

4. Begin met intermittent fasting

Intermittent fasting afvoeren afvalstoffen

Intermittent fasting betekent onderbroken vasten. Dit houdt in dat je gedurende een bepaalde periode van de dag niets eet (bijvoorbeeld tussen 22:00 uur en 14:00 uur) en dat je na deze periode mag eten.

Naast dat intermittent fasting ervoor zorgt dat je afvalt om zo je ideale gewicht te bereiken zorgt het er ook voor dat je lichaam makkelijker afvalstoffen kan afvoeren.

Het begint al bij het overslaan van je ontbijt. Hierdoor is je lunch je eerste maaltijd.

Het zogenaamde feit dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is echt totaal onjuist.

Wil je meer informatie over intermittent fasting? Lees dan dit artikel wat ik voor je heb geschreven. >>

5. Drink veel water

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen heb je als volwassene ongeveer 2 liter water per dag nodig. Zorg ervoor dat je dit haalt! Afvalstoffen worden namelijk opgelost in het water, wat je via urine en zweet weer uitscheidt. Afvalstoffen afvoeren wordt zo een stuk prettiger en makkelijker voor je lichaam.

6. Eet vezelrijke voeding

Vezels zijn enorm belangrijk om afvalstoffen af te kunnen voeren. Nadat je lever afvalstoffen uit je bloed heeft weten te filteren, komen deze via gal in je dunne darm terecht. De gal wordt dan samen met de afvalstoffen via ontlasting uitgescheden. 

Een goed werkende stoelgang is dus van cruciaal belang.

Dit is wat je kunt doen: eet vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, noten en zaden.

7. Ontspan lekker in de sauna

Ga naar de sauna! Zoals je hebt gelezen wordt zweet door je lichaam ook gebruikt voor het afvoeren van afvalstoffen. En nu wil het toeval dat je behoorlijk wat uitzweet in de sauna.

En als je er dan toch bent: geniet van het ontspannen moment zodat je lekker relaxed terug naar huis gaat!

Afvalstoffen afvoeren: tot slot

Afvalstoffen afvoeren tot slot

Nu weet je wat afvalstoffen zijn, hoe ze op verschillende manieren in je lichaam terechtkomen en hoe je je lichaam kunt helpen met het afvoeren van afvalstoffen.

Ga jij anders eten, meer bewegen, lekker naar de sauna of ga je iets anders doen? Laat het me weten in een reactie!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties