Hoe kan ik afvallen zonder dieet (In 5 stappen) makkelijk afvallen

Marc
Updated: 18/05/2020 In: 

Je kent ze wel: mensen die met een strikt dieet beginnen en er na een paar weken weer klaar mee zijn. “Het is echt niet vol te houden!” Veel mensen kunnen makkelijk afvallen zonder dieet, als ze maar weten hoe dat moet. 

En het is echt geen hogere wiskunde. Ook jij kunt het!

Ik ga je in 5 stappen vertellen hoe jij kunt afvallen zonder je te hoeven houden aan een strikt dieet, en kunt blijven eten wat jij zelf wil!

Stap 1: Dit moet je weten over calorieën

Calorieën

In (bijna) alles wat je eet en drinkt zitten calorieën (kcal). Een calorie is de hoeveelheid energie wat in een voedingsmiddel zit. Dit staat altijd op de verpakking van een product. Meestal wordt de hoeveelheid per 100 gram gegeven. 

Calorieën voorzien ons dus van energie. Ons lichaam heeft deze energie nodig om in leven te blijven: ademen, voedsel verteren en om je hart te laten kloppen bijvoorbeeld. Maar je lichaam gebruikt natuurlijk ook energie om je dagelijkse taken te kunnen uitvoeren. Niet alleen als je sport, maar ook als je werkt of schoonmaakt gebruikt je lichaam energie. Dus je verbrandt calorieën bij alles wat je doet.

Er is ook een verschil in ‘goede’ en ‘slechte’ calorieën. De ‘goede’ calorieën halen we uit groenten, fruit, vis en zaden en vruchten. Groenten bevatten weinig calorieën. ‘Slechte’ calorieën zitten vooral in ongezond eten. Denk hierbij aan fastfood, wit brood, frisdrank en andere suikerrijke voedingsmiddelen. Deze producten bevatten over het algemeen veel meer calorieën per 100 gram dan de ‘goede’ calorieën. 

Suiker is om meerdere redenen slecht voor ons mensen. Daar lees je hier meer over. 

Stap 2: Weet hoeveel calorieën jij per dag verbrandt

Calorieën verbranden

Uiteraard verbrandt iedereen een andere hoeveelheid calorieën per dag. Er zit al een verschil in geslacht en leeftijd. Maar uiteraard zit er ook een groot verschil in de hoeveelheid en intensiteit van sport. Iemand die veel sport zal meer verbranden dan iemand die nooit sport. En iemand die een fysiek zwaar beroep doet zal meer verbranden dan iemand met een kantoorbaan. 

Maar dat is allemaal geen enkel probleem. Iedereen kan afvallen zonder dieet. We moeten nu eerst in kaart brengen hoeveel calorieën jij verbrandt per dag. 

Dat is gemakkelijk te doen. Via deze link kom je bij een tool die dat voor jou uitrekent. Je hoeft alleen maar je geslacht, leeftijd, gewicht, lengte en dagelijkse activiteiten in te vullen. Daarna zie je hoeveel calorieën jij verbrandt in rust (om alleen in leven te blijven), zonder sport en met sport. Je hebt het getal nodig wat bij ’totaal energieverbruik’ komt te staan.

Stap 3: Weet hoe je verantwoord afvalt zonder dieet

Verantwoord afvallen zonder dieet

Je weet nu hoeveel calorieën jij per dag verbrandt. Bewaar dat getal even. Dat hebben we bij stap 4 en 5 weer nodig. Nu moet je eerst nog weten hoe je verantwoord afvalt zonder dieet. Het moet namelijk goed vol te houden en goed voor je lichaam zijn. 

Je valt af als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Of je verantwoord afvalt hangt af van je gewicht. Verantwoord afvallen doe je door zo’n 1% van je gewicht te verliezen per week. Stel je weegt 80 kg, dan kun je 800 gram (0,8 kg) per week afvallen om verantwoord af te vallen. 

Op deze manier kun je ook uitrekenen hoe lang je zal moeten afvallen om je streefgewicht te behalen.
In dit artikel leg ik je uit wat jouw ideale gewicht is en hoe je dat kunt berekenen.

Stap 4: Weet hoeveel calorieën jij moet eten om verantwoord en makkelijk af te vallen zonder dieet

Hoeveel calorieën moet ik binnenkrijgen

Goed, nu ben je al een heel eind. Wat we nu nog nodig hebben om verantwoord af te vallen zonder dieet is de hoeveelheid calorieën die je moet verbranden. Ook dit is vrij eenvoudig te bepalen. Dat doe je zo:

  1. Neem het getal wat je in stap 2 hebt berekend.
  2. Haal hier 500-700 kcal vanaf.
  3. Dit is de hoeveelheid calorieën die jij per dag moet binnenkrijgen om af te vallen.

Stap 5: Zo val je af zonder dieet

Zo val je af zonder dieet

Nu weet je dus hoeveel calorieën jij per dag nodig hebt om af te vallen. 

En of je deze calorieën nu haalt uit gezonde producten als groenten en fruit, of ongezonde producten als frisdrank en snacks: dat moet je zelf weten. Ik hoef je niet uit te leggen welke keuze het beste is voor jouw eigen gezondheid.

Om te weten wat je nog ‘mag’ eten op een dag, kun je het beste je calorie-inname bijhouden in een app. Goede apps hiervoor zijn: MyFitnessPal en FatSecret. Door dit in te vullen kun je in één oogopslag zien hoeveel calorieën je die dag nog binnen mag krijgen.

Nu hoef je nog maar een paar dingen te doen als je gaat beginnen met afvallen zonder dieet:

  1. Houd je gewicht 1x per week bij. Doe dit op dezelfde dag en rond hetzelfde tijdstip. 
  2. Als je meer dan 1% bent afgevallen, eet dan 100-200 kcal per dag meer. Ben je minder afgevallen dan je wilde? Eet dan 100-200 kcal per dag minder. Weeg volgende week weer en kijk of je dan wel meer/minder bent afgevallen.

Tot slot

Zonder dieet afvallen

Zoals je nu hebt kunnen lezen is afvallen zonder dieet echt niet moeilijk. Je hoeft alleen maar minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt. Een extra tip die ik je wil meegeven is het drinken van water. Water bevat namelijk geen calorieën! Zo houd je meer calorieën over die je kunt besteden aan een ander voedingsmiddel. Ook zorgt het drinken van 0,5 liter water vlak voor een maaltijd ervoor dat je sneller vol zit. Zo eet je dus minder en houd je meer calorieën over.

Ik wens je heel veel succes bij het afvallen! Vergeet er niet van te genieten dat je ‘gewoon’ nog mag snoepen. Zolang het maar binnen je hoeveelheid calorieën past.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties