Afvallen lukt niet [9 tips] Snel weer kilo's kwijt

Marc
Updated: 26/06/2022 In: 

“Afvallen lukt niet!” Het is iets waar bijna iedereen mee te maken krijgt als ze af willen vallen.

Het ging zo goed. De ene na de andere kilo vloog er af. Maar toen. 
Opeens val je niet meer af. Je hebt een gewichtsverliesplateau bereikt.

Dit is echt niet erg. Het gebeurt vrijwel iedereen en je kunt er iets aan doen.
Wat je precies moet doen om wél weer af te kunnen vallen lees je verderop!

Hoe werkt afvallen eigenlijk?

hoe werkt afvallen

Kijk, afvallen is in principe vrij simpel. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt val je af. Dit heet een energietekort of calorietekort. Want de hele dag door verbruikt ons lichaam energie. Deze energie wordt uitgedrukt in calorieën.

Je verbrandt zelfs calorieën als je slaapt. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om bepaalde processen te kunnen blijven uitvoeren. Maar, je verbrandt natuurlijk meer energie – en dus calorieën – als je in beweging bent. 

Check hier hoeveel calorieën jij dagelijks verbrandt.

De calorieën die we dus nodig hebben om te kunnen leven halen we uit ons eten en drinken. Bijna al het eten en drinken bevat calorieën. Het ene product een stuk meer dan het andere product. Zo bevat een gevulde koek als snel 300 kcal terwijl een glas water helemaal geen calorieën bevat en 100 gram ijsbergsla zo’n 13 kcal.

Wil je afvallen, dan moet je dus minder energie binnenkrijgen dan je verbrandt. Wil je weten wat jouw ideale gewicht is? Check dan zeker dit artikel.

Maar soms ben je al even op dieet en lukt het afvallen niet. Iedereen kan hier mee te maken krijgen en het kan verschillende oorzaken hebben. En gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen voor dit probleem. Ik geef je straks 9 tips zodat jij gaat van ‘afvallen lukt niet meer’ naar ‘de kilo’s vliegen er weer af’.

Afvallen lukt niet meer

afvallen lukt niet meer

Kijk, als het afvallen niet meer lukt wil dat niet zeggen dat je compleet verkeerd bezig bent. Het kan zijn dat je al een tijd aan het afvallen bent en dat het proces nu even stilstaat. Je hebt dan te maken met een gewichtsverliesplateau.

We willen allemaal snel afvallen, maar soms zit het even tegen. 

Dit is niet erg. Het gebeurt bij zo goed als iedereen die aan het afvallen is. Ik geef je nu de 9 tips om dit plateau te doorbreken zodat het afvallen wél weer lukt. Ook bij jou.

Afvallen lukt niet meer: plateau doorbreken in 9 tips

plateau doorbreken

Er zijn meerdere manieren om je door het plateau te helpen als afvallen niet lukt. Kijk per tip of dit jou kan helpen en probeer het een tijdje uit. Misschien staat er een aantal tips tussen waar jij al mee bezig bent. Kijk dan vooral naar de tips die je nog niet hebt geprobeerd.

Tip 1: Houd bij wat je eet.

eten bijhouden

Een ‘fout’ die veel mensen maken als ze willen afvallen is dat ze niet bijhouden wat ze precies eten en drinken. Ze denken dat ze wel kunnen inschatten of een bepaalde portie niet te groot/klein voor ze is.

En daar gaat het mis. Door je eten bij te houden in een app als Fat Secret weet je exact hoeveel calorieën je binnenkrijgt per dag. 

Ook kan het zijn dat je eerst wel netjes bijhield wat je binnenkreeg en er naar verloop van tijd mee gestopt bent. Waarschijnlijk dacht je dat je na een tijdje wel kon inschatten hoeveel calorieën je binnenkrijgt.  

Dus houd je calorie-inname bij als afvallen niet lukt!

Tip 2: Eet minder om weer af te vallen.

afvallen lukt niet minder eten

Goed, je hebt je calorieverbruik berekent en bent afgevallen. Heel goed! Alleen ga je na een tijdje minder verbranden. Dit heeft 2 redenen. Je:

 1. Bent afgevallen en dus heeft je lichaam minder energie nodig.
 2. Metabolisme vertraagt. Hierdoor wordt je lichaam zuiniger.

Het is nu eenmaal zo dat je lichaam minder energie nodig heeft als je lichter geworden bent. Hierdoor zal je op een gegeven moment dus minder moeten gaan eten. Ook wordt je lichaam zuiniger met de energie die het ter beschikking heeft. Je gaat dus vanzelf minder verbranden. 

Als afvallen niet lukt kun je dus minder gaan eten. Probeer eens een week 100 kcal per dag minder te eten dan nu. En kijk dan de week erna of je wel bent afgevallen.

Tip 3: Verbrand meer door te bewegen.

bewegen

Zoals je ent hebt gelezen wordt je lichaam zuiniger als je een tijdje aan het afvallen bent. Je kunt dan dus minder gaan eten, maar je kunt ook meer gaan bewegen. Als je beweegt verbruikt je lichaam meer energie dan wanneer je op de bank zit.

Je vergroot het calorietekort dus als je gaat bewegen en hetzelfde blijft eten. Ga bijvoorbeeld een paar keer per week een stukje fietsen, hardlopen, wandelen of zwemmen. 

Het helpt vooral om lekker rustig te sporten. Ga samen met een vriend/vriendin lekker fietsen en geniet van de omgeving. Op die manier verbrand je vooral vet in plaats van koolhydraten. 

Wat is er nu mooier dan vet afvallen en bijna niet moe worden?

Tip 4: Eet meer.

afvallen lukt niet meer eet meer

Het kan ook zijn dat je op dit moment veel te weinig eet. Je lichaam gaat dan in de overlevingsstand. De minder belangrijke processen in je lichaam worden dan stilgelegd. Hierbij hoort de vetverbranding. 

Je lichaam heeft het kleine beetje energie wat het binnenkrijgt namelijk nodig om de vitale processen op gang te houden. Het kan dus heel goed dat afvallen niet lukt omdat je te weinig eet. 

Probeer eens 200 kcal per dag meer te eten en weeg jezelf na een week. Ben je nu wel afgevallen?

Tip 5: Trigger je lichaam.

afvallen lukt niet lichaam

Lukt afvallen niet meer? Dat kan ook komen doordat je lichaam in de spaarstand staat als je al even aan het afvallen bent. Je hebt al kunnen lezen dat je vanzelf minder verbrandt naarmate je afvalt.

Het kan hierom zijn dat je lichaam even een ‘wake up call’ nodig heeft. Een gewichtsverliesplateau kun je doorbreken door een aantal dagen tot een week een stuk meer te eten dan je nu doet.

Je lichaam is nu gewend aan een klein aantal calorieën. Door meer energie aan je lichaam beschikbaar te stellen kan je metabolisme zich ‘resetten’. Hierdoor ga je weer afvallen terwijl je niet minder hoeft te eten.

Dit kun je doen als afvallen niet lukt:

Eet een aantal dagen tot een week 700-1000 kcal per dag meer dan je nu doet. Dit triggert je metabolisme en zorgt ervoor dat jij na die week weer afvalt terwijl je dan net zoveel eet als voor de calorie-boost. 

Let op, het kan zijn dat je in die dagen/week dat je meer eet even wat aankomt. Dit is niet erg en dat gewicht raak je straks snel weer kwijt.

Tip 6: Je drinkt te weinig water.

water drinken afvallen

Water is echt ongelooflijk goed voor je. Het helpt met afvallen omdat het geen calorieën bevat en het helpt je lichaam om afvalstoffen af te kunnen voeren. Als je lichaam vet afbreekt ontstaan er afvalstoffen. Deze afvalstoffen moeten wel je lichaam uit.

Water zorgt ervoor dat de gevormde afvalstoffen netjes afgevoerd kunnen worden. Als afvallen niet lukt kan het goed zijn dat je te weinig water drinkt. 

Wist je dat veel mensen onbewust meer gaan eten als ze dorst hebben? Misschien geldt dat ook wel voor jou! Zorg er dus voor dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt. Beweeg of zweet je meer? Dan heb je ook meer water nodig.

Of je genoeg hebt gedronken kun je afleiden uit de kleur van je urine. Is deze wit of lichtgeel? Dan heb je genoeg gedronken. Goed zo!

Is de kleur donkergeel? Dan drink je te weinig en weet je wat je te doen staat.
Drink dus genoeg water, of afvallen nu wel of niet lukt!

Tip 7: Optimaliseer je slaap.

slaap optimaliseren

Wist je dat zoiets ‘simpels’ als slaap er al voor kan zorgen dat afvallen niet lukt? Als je te weinig slaapt zorgt je lichaam ervoor dat je stofwisseling vertraagd. Je gaat dan dus minder verbranden.

En we willen juist zoveel mogelijk energie verbranden om af te kunnen vallen!

In dit artikel heb ik 49 tips voor je om je slaap te optimaliseren.

Ik zal je nu de belangrijkste tips geven. Komt-ie:

Tips om beter te slapen

 1. Vergeet de 8-uur-per-nacht standaard. Verdeel je slaap op in blokken van 90 minuten. De meeste mensen hebben 5 van die blokken nodig om goed te kunnen functioneren. Dit komt neer op 7:30 uur slaap per nacht. Maar, als je een paar keer per week geen 7:30 uur slaap haalt maakt dat helemaal niks uit!

  Kun je niet in slaap vallen? Ga dan uit bed en stap voor het volgende blok van 90 minuten weer je bed in. Op die manier slaap je die nacht 6 uur (4 blokken). En je lichaam kan dit heel goed hebben.

  Bovendien ben je veel beter uitgerust als je 6 uur hebt geslapen dan als je 7 uur hebt geslapen. Dit heeft te maken met de fases van je slaap. In dit artikel leg ik dat verder uit.
 2. Word iedere dag op dezelfde tijd wakker. Je lichaam houdt van ritme. Door elke dag op dezelfde tijd wakker te worden en naar bed te gaan geef je je lichaam wat het nodig heeft. Ben je een keer laat thuis? Sta dan op dezelfde tijd op als normaal, en bekijk wanneer je gaat slapen aan de hand van de blokken van 90 minuten zoals ik net heb uitgelegd.
 3. Zorg voor een donkere kamer. Een donkere kamer helpt echt heel erg bij het sneller in slaap vallen. Je lichaam maakt dan namelijk meer slaaphormoon aan dan wanneer je kamer verlicht is.
 4. Vermijd schermen 90 minuten voor je gaat slapen. Het blauwe licht in de beeldschermen zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het wakker moet blijven. Hierdoor maakt je lichaam pas veel later het slaaphormoon aan. 

  Als je geen beeldschermen meer gebruikt vanaf 90 minuten voor je gaat slapen, heeft je lichaam genoeg tijd om het slaaphormoon aan te maken en kun jij heerlijk slapen!

Tip 8: Verminder stress.

afvallen lukt niet stress

Afvallen lukt niet door stress. Je lichaam maakt bepaalde hormonen, zoals cortisol aan als je stress hebt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer vet rond je buik opslaat. En dat willen we natuurlijk niet.

Je kunt stress verminderen door lekker te ontspannen. Doe hierbij vooral iets wat jij leuk vindt om te doen. Ga een rondje wandelen, naar de sauna of neem een lekker bad. Maar doe iets waardoor jij goed kunt ontspannen.

Tip 9: Eet minder suiker

minder suiker

Suiker is echt heel slecht voor je. Het kan ervoor zorgen dat afvallen niet lukt. Maar dat is lang niet alles. Suiker is een belangrijke oorzaak voor welvaartsziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Als je veel suiker binnenkrijgt – en bijna overal zit suiker in! – schommelt je bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen zorgen ervoor dat afvallen niet lukt. Je vetverbranding wordt namelijk stilgelegd. 

Door minder suiker te eten verklein je de schommelingen in je bloedsuikerspiegel en kun je weer afvallen!

Wist je dat suiker ook verslavend werkt? Hierdoor wil je nadat je een klein blokje chocola hebt gegeten gelijk nog meer eten. Het is zelfs zo erg dat je afkickverschijnselen kunt krijgen als je suiker helemaal uit je leven verwijderd.

Helaas zit suiker bijna overal in en krijgen we er bijna allemaal te veel van binnen. Als afvallen niet lukt, kun je dus minderen in je suikerinname.

Afvallen lukt niet meer: tot slot

afvallen lukt niet slot

Als afvallen niet lukt wil dat dus niet zeggen dat je compleet verkeerd bezig bent. Je lichaam wordt nu eenmaal zuiniger als je al even aan het afvallen bent. En dit kan voor een gewichtsverliesplateau zorgen.

En hier kan je dus doorheen komen!

Door de tips die ik je heb gegeven toe te passen in je leven kun jij straks weer lekker verder met afvallen. Wat ga jij proberen?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties