Afvallen buik [Snel 10 kilo afvallen] De waarheid achter buikvet

Marc
Updated: 13/05/2021 In: 

Iedereen kan afvallen rond de buik en iedereen kan meer vet opslaan rond de buik. Iedereen, dus dit geldt ook voor jou. 

Het goede nieuws is dat je zelf helemaal in de hand hebt of je vet verbrandt of opslaat.

Wil je afvallen rond je buik? Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dit moet doen. Hoe zet je nu je lichaam in de vet verband modus? Ik ga je hierbij helpen. 

En nee het maakt geen zak uit of je ouder bent dan 50 of weinig tijd hebt. 

Geen excuses!

De functie van buikvet

functie buikvet

Laten we beginnen met de functie van buikvet. Waarom heb je vet rond je buik? Dit heeft een aantal redenen. Zo fungeert vet als brandstof voor je lichaam. Koolhydraten zijn je primaire energiebron en vetten volgen daarna. Deze vetten leveren meer energie dan koolhydraten. 

Over ons hele lichaam bevindt zich vetweefsel. Zo is vet niet alleen opgeslagen op een manier dat we kunnen zien aan vetrollen rond de buik maar zit het ook opgeslagen rond organen als de lever, alvleesklier en het hart. Buikvet fungeert ook wel als bescherming voor organen doordat het als stootkussentje werkt.

Er is een verschil tussen wit vet en bruin vet. Het witte vetweefsel bevindt zich direct onder je huid en rond de organen. Dit weefsel heeft als belangrijkste functie dat het vet opslaat en is veel ongezonder dan bruin vetweefsel.

De belangrijkste functie van het bruine vetweefsel is namelijk dat het lichaamswarmte produceert. Je verbrandt het dus. Hoe meer bruin vet je hebt, hoe minder de kans op obesitas. Wist je dat je wit vet voor een gedeelte om kunt zetten naar bruin vet door koud te douchen?

Buikvet heeft dus zeker een functie. Maar je kunt ook een overschot aan buikvet hebben. En dan wordt het ongezond. Hier kom ik straks op terug.

Wil je weten of jij een gezond gewicht hebt? In dit artikel vertel ik je of jij een gezond gewicht hebt.

Dit doet te veel buikvet met je gezondheid: 6 risico’s

buikvet gezondheidsrisico's

Goed, buikvet heeft dus zeker een functie. Maar het wordt op een gegeven moment ook ongezond. Wat gebeurt er dan als je te veel (buik)vet hebt? Dat ga ik je nu vertellen.

Ik ga je geen angst aanpraten, maar ik wil dat je je bewust bent van de risico’s die je loopt als je te veel vet hebt opgeslagen. Als je weet wat deze risico’s zijn, heb je weer extra motivatie om dit (buik)vet te willen verliezen. 

Ik heb de 6 grootste risico’s voor je op een rijtje gezet.

 1. Kanker
  Laat ik vooropstellen dat er meerdere factoren een rol spelen in de ontwikkeling van kanker. Maar met overgewicht is de kans op kanker aanzienlijk groter dan wanneer je een gezond gewicht hebt.

  Maar ook suiker kan ervoor zorgen dat de kans op kanker te ontwikkelen toeneemt. Dit komt doordat suiker chronische ontstekingen kan veroorzaken.

  Wil je weten of jij een gezond gewicht hebt? In dit artikel vertel ik je of jij een gezond gewicht hebt.
 2. Hart- en vaatziekten
  Als je te veel vetcellen hebt kunnen deze je bloedbaan vervuilen. En een vervuilde bloedbaan verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Dit is welvaartsziekte nummer 1. De vervuiling van de bloedbaan komt door een te hoog cholesterolgehalte.
 3. Diabetes type 2
  Mensen met overgewicht eten vaak te veel suiker. Deze suiker kan ervoor zorgen dat je lichaam niet meer goed reageert op het hormoon insuline. En dit zorgt er weer voor dat diabetes type 2 kan ontstaan.

  Maar niet alleen suiker zorgt voor een verhoogde kans op diabetes type 2. Ook een te veel aan buikvet verhoogt het risico op diabetes type 2. De overmaat aan vetcellen in je bloed verstoort de hormoonbalans. Dus ook de balans van het hormoon insuline.
 4. Fysieke klachten
  Als je overgewicht hebt door een te veel aan (buik)vet neemt de kans op fysieke klachten ernstig toe. Mensen met overgewicht krijgen sneller last van heup-, knie- en rugpijn.

  Deze pijn zorgt er weer voor dat je minder gaat bewegen. Je mobiliteit neemt af en je wordt nog ongezonder. Zo raak je in een vicieuze cirkel. En dat wil je niet!
 5. Slechte nachtrust
  Als je je hormoonbalans door de war hebt geschopt met je leefstijl, ervaar je vaker een onrustig gevoel. Dit onrustige gevoel is niet goed voor je lichaam en kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt.

  Terwijl slaap ongelooflijk belangrijk is. Je hele lichaam herstelt zich van de activiteiten gedurende de dag en laadt zich op voor de volgende dag. Als je slecht slaapt pleeg je roofbouw op je lichaam.

  Maar je kunt je nachtrust zelf echt erg verbeteren! Hier geef ik je mijn allerbeste tips om beter te slapen dan je ooit hebt durven dromen (ha-ha).
 6. Hogere bloeddruk
  Zowel je boven- als onderdruk kan verhoogd worden als je te veel vet hebt. Hoe jonger je bent met overgewicht, hoe groter het risico op een (te) hoge bloeddruk. Ook wordt het risico steeds groter als je al een langere tijd te zwaar bent.

  Maar als je gaat afvallen – en dus ook gaat afvallen rond je buik – wordt je bloeddruk heel snel weer normaal.

De schokkende waarheid achter het afvallen rond je buik

afvallen buik waarheid

Heb je te veel buikvet? En wil je hiervan af? Dat kan heel goed! Ik ga je helpen.

Wees je bewust van het volgende:

Veel mensen zijn al jaren bezig met afvallen en hebben allerlei diëten geprobeerd.

Zonder succes.

Maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Je hebt eigenlijk maar 3 dingen nodig om snel en gezond af te vallen. Ook om af te vallen rond je buik.

Komt-ie:

 1. De waarheid.
  Je kunt niet alleen afvallen rond je buik. Dit kan ik niet, jij niet en je buurvrouw ook niet. Je kunt alleen afvallen door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrand. Zo ga je vet verbranden over heel je lijf. En dus ook buikvet. Alle andere regeltjes kun je vergeten. Er is wel een aantal dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijk te maken. Hier vertel ik je straks meer over.
 2. Een goed voedingsschema.
  Nu je weet dat het alleen om calorieën gaat komen we op het volgende. Je voeding. En nee ik bedoel geen streng dieet. Dat houdt bijna niemand lang vol. Na 6 weken ben je er wel klaar mee en dat moeten we zien te voorkomen. 

  Dit is wat je moet doen: bereken hoeveel calorieën je verbrandt. Dit kun je hier doen. Ga vervolgens elke dag 10 tot 20% minder eten dan dat aantal calorieën. Kom je uit op een verbranding van 1800 kcal? Eet dan nu dagelijks 1440 tot 1620 kcal.

  Eet gewoon waar je zin in hebt. Maar zorg er wel voor dat dit binnen je berekende caloriebehoefte past. Houd ook bij hoeveel je hebt gegeten in app als Fat Secret. Zo weet je precies of je goed op schema ligt. 

  Door te eten wat je lekker vindt kun je het ook volhouden om af te vallen! Zo ga jij afvallen rond je buik. Houd ook je gewicht bij. Doe dit 1 keer in de week, op een vaste dag in de ochtend. Doe dit nadat je wakker bent geworden en naar het toilet bent gegaan. Ben je afgevallen? Heel goed! Val je na een tijdje niet meer af? Zorg dan dat je meer calorieën gaat verbranden door bijvoorbeeld meer te sporten of zorg ervoor dat je minder gaat eten. 
 3. Een doel.
  Zonder doel kom je nergens. Schrijf op waarom je wil afvallen, wat je streefgewicht is en hoe je dit gaat bereiken. Op moeilijke momenten kun je terugvallen op je doel en zo sleep je jezelf door die momenten heen.

De 4 meest gemaakte fouten bij het buikvet willen verbranden

afvallen buik fouten

Veel mensen beginnen vol enthousiasme met afvallen.

Dat is natuurlijk heel goed! Maar het is zonde als jij de fouten maakt die veel mensen ook maken. Als je je hier al op voorbereidt maak je de kans dat je blijvend afvalt en je buikvet verliest een heel stuk groter.

Dit zijn de 4 meest gemaakte fouten als het gaat om het afvallen (buik)vet.

 1. Eindeloos diëten
  Het volgen van een dieet heeft echt geen zin. Ja in theorie kun je zeker heel wat kilo’s kwijtraken door het volgen van een dieet.

  Maar dat is het hem nu juist. In de praktijk zit het even anders in elkaar. 

  De meeste manen houden een dieet maar een paar weken vol. Dat is toch doodzonde! Je bent behoorlijk wat geld kwijt terwijl je na die paar weken weer terug bent op je oude gewicht.

  Je kunt dan net zo goed je geld door de wc spoelen.

  Dit is wat je wel moet doen bereken je caloriebehoefte, houd je hieraan en eet waar je zin in hebt, zolang het binnen je caloriebehoefte valt. Meer informatie hierover vind je hierboven onder het kopje De schokkende waarheid achter het afvallen rond je buik.
 2. Buikspieroefeningen
  Dit is een heel vaak gemaakte fout. Het eindeloos buikspieroefeningen doen. Maar het is compleet zinloos als het gaat om afvallen rond je buik. Want plaatselijk vet verbranden – en dus alleen afvallen rond je buik – is niet mogelijk.

  Dus van buikspieroefeningen doen ga je echt geen buikvet verbranden. Je kunt alleen je buikspieren sterker maken, maar dat is waarschijnlijk niet jouw doel als je dit artikel leest.

  Met buikspieroefeningen verbrand je maar een paar calorieën. Deze zijn bijna niet te tellen. 

  Wat je wel kunt doen is rustig sporten. Ga op een lekker rustig tempo een stukje fietsen, zwemmen of wandelen. Hardlopen kan ook, maar kijk uit dat het behoorlijk belastend is voor je gewrichten. Zeker als je overgewicht hebt. 

  Wil je beginnen met hardlopen? Hier lees je alles wat je moet weten voor je begint, van tips tot complete schema’s.
 3. Niets lekkers meer eten
  Dit valt eigenlijk een beetje samen met fout 1.

  Je kunt namelijk echt wel af en toe iets lekkers eten als je aan het afvallen bent. En ja ook een schaaltje chips of een stukje chocola. 

  Zolang het maar binnen je caloriebehoefte past!

  Nee het heeft inderdaad geen enkele zin om elke dag een halve reep chocola naar binnen te werken. Dan ga je echt niet afvallen. Maar af en toe een klein stukje kan dus wel.

  Maar ook gezond eten kan lekker zijn. Welke avondmaaltijd vind je nu echt lekker? Plan deze dan gewoon in binnen je caloriebehoefte. 

  Als je aan het einde van de dag minder calorieën binnengekregen hebt dan je verbrandde, zal je afvallen. Ook zal je dus afvallen rond je buik.

  Maar onthoud, alleen afvallen rond je buik is complete onzin. Je verliest geleidelijk aan vet, over heel je lichaam.
 4. Cardio

Als je nu buiten loopt of in de sportschool bent, je ziet vast wel eens mensen compleet bezweet en hijgend voorbijrennen of zichzelf afmatten op cardio apparaten.

Om vet te verbranden is dit compleet nutteloos. 

Ja, tijdens het intensieve trainen zal je wat calorieën verbranden. Maar eenmaal thuis ben je doodop en doe je de hele dag niks meer.

Dit is wat je beter kunt doen: 

Rustig sporten. Ja, rustig aan. Met rustig fietsen, zwemmen of wandelen verbrand je veel meer vet dan door je helemaal uit te sloven. Ook kun je rustig hardlopen, maar zoals je hebt kunnen lezen is dit erg blessuregevoelig als je dit niet goed opbouwt of te zwaar bent.

Dus: lekker rustig sporten en geniet van je omgeving!

Maar: afvallen zonder sporten is ook mogelijk.

7 tips om je buikvet voorgoed te verliezen

afvallen buik tips

Om het afvallen makkelijker te maken heb ik nog een aantal tips voor je. Die ga ik nu met je delen.

 1. Houd je calorieën bij
  Deze is al een aantal keer naar voren gekomen maar daardoor niet minder goed. Houd je calorieën bij zodat je precies weet wat je nog kunt eten.
 2. Beloon jezelf
  Met jezelf belonen als je afgevallen bent bedoel ik niet dat je een hele dag alles mag eten wat je maar wil. Dat is zonde van je werk. 

  Maar beloon jezelf door met jezelf af te spreken dat je iets leuks mag gaan doen als je de eerste 5 kilo kwijt bent.
   
 3. Eet nog iets in de avond
  Door in de avond nog iets te eten – als dit binnen je calorieën past (!) – ga je zonder hongergevoel naar bed. Hierdoor slaap je beter!
 4. Probeer intermittent fasting
  Zelf houd ik ervan om intermittent fasting te doen. Intermittent fasting houdt in dat je een bepaalde tijd niets eet en vanaf een bepaald tijdstip weer kunt eten. Zelf eet ik vanaf 22.00 uur tot 14.00 uur niets. 

  In het begin was het even wennen, maar het zorgt ervoor dat ik voor ik ga slapen nog calorieën over heb. Als ik dan wat eet ga ik zonder hongergevoel naar bed terwijl het binnen mijn calorieën past.

  Maar intermittent fasting heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Alle voordelen van intermittent fasting en hoe je het toe kunt passen in jouw leven heb ik hier beschreven.
 5. Drink alleen water en koffie of thee
  Door alleen water, koffie of thee te drinken heb je geen calorieën “verspilt” aan dranken. Dit zorgt ervoor dat je meer kunt eten en dus minder honger hebt.

  Let er wel op dat koffie (en thee een klein beetje) cafeïne bevat. Dit kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt als je ’s avonds nog een bakje koffie neemt.
 6. Drink een glas water voor een maaltijd
  Door een glas water voor elke maaltijd te drinken is je maag al een beetje gevuld. Op deze manier zit je sneller vol tijdens de maaltijd en eet je minder. Je hebt dus geen honger omdat je vol zit.
 7. Eet koolhydraten
  Hiermee bedoel ik dat je niet koolhydraatarm moet gaan eten. Ja, je gaat op korte termijn aardig wat vet verliezen. Maar je gaat je erg energieloos voelen. Dit is logisch omdat koolhydraten onze primaire energiebron zijn.

  Na een tijdje is dit niet meer vol te houden en ga je weer wat meer eten omdat je je niet goed voelt. Dit zorgt er weer voor dat je gewicht weer hetzelfde (of zelfs hoger is) als eerst.

  Zolang alles wat je eet binnen je uitgerekende aantal calorieën past, is het goed!

  Niets meer, niets minder.

  Blijf je elke week onder dezelfde omstandigheden wegen om te kijken of je progressie blijft maken. 

Afvallen rond je buik: tot slot

afvallen buik tot slot

Ik heb je verteld hoe je echt kunt afvallen rond je buik. En dat je dus over je hele lijf vet verliest als je afvalt. Alleen buikvet afvallen is gewoon onmogelijk. 

Je hebt gelezen dat afvallen helemaal niet zo moeilijk is als het misschien lijkt. 

Blijf op je calorieën letten en weeg jezelf wekelijks onder dezelfde omstandigheden. Het kan zijn dat je na een tijdje tegen een plateau aanloopt. Je valt niet meer af.

Doe dan dit: beweeg meer of eet minder. Zo blijf je een calorietekort hanteren. Vind je dat je al vrij weinig eet? Sport dan gewoon wat meer. 

Of pak vaker de fiets naar de supermarkt en ga lopend naar de stad of het dorp.

Wanneer ga jij beginnen met afvallen?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties