Wat zijn de afkickverschijnselen van suiker? We eten over de hele wereld te veel suiker. Het voedingscentrum adviseert een dagelijkse inname van maximaal 90 gram.
Dit is het totaal van natuurlijke suikers in voeding plus de toegevoegde hoeveelheid suiker door voedsel van de levensmiddelenindustrie.
Maar:
Dat is suiker!
Het is verslavend. Het maakt voedsel lekkerder en het zorgt ervoor dat je na een korte tijd weer honger krijgt. Je raakt gewend aan dit eetpatroon, waardoor er langzaam een verslaving aan suikers ontstaat.
Ja ik wil afvallen! Ga naar het afvalpakket >
Suiker is de belangrijkste bron van overgewicht (48,7% van de Nederlanders boven de 18 jaar hadden overgewicht in 2017) en verhoogt de kans op gezondheidsklachten. Sterk minderen of helemaal stoppen met inname van vooral toegevoegde suikers is de oplossing.
Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Het lichaam is gewend aan de dagelijkse inname en zal reageren met afkickverschijnselen. Hoe strenger het dieet, hoe heftiger de afkickverschijnselen.
Je kan ervan afvallen omdat het lichaam voor zijn energiebehoefte opgeslagen vetten zal verbranden in plaats van koolhydraten. Het kan dus voorkomen dat je te maken krijgt met een calorietekort, want dat is de enige manier om af te vallen. Afkickverschijnselen zijn onprettig, maar gaan wel over na verloop van enkele dagen tot weken. Het resultaat is meer energie, een gelijkmatig energieniveau en een verhoogde concentratie.
De meeste afkickverschijnselen van suiker zijn zeer vervelend om te ervaren. De intensiteit van deze afkickverschijnselen is natuurlijk afhankelijk van hoeveel suiker je normaal gesproken op en dag gebruikte. Ook zit er natuurlijk verschil in of je het rustig afbouwt of "Cold Turkey" alle suiker ineens uit je dieet verwijdert.
Anyways!
Suiker kan vervelende aandoeningen en ziektes veroorzaken,
en de afkickverschijnselen van suiker zijn ook niet bepaald prettig te noemen!
Gelukkig hoeft het afkicken van suiker niet lang te duren. De meeste mensen kunnen in een paar dagen tot maximaal 2 weken helemaal afgekickt zijn.
De Amerikaanse arts Mark Adam Hyman zegt dat iedereen volledig van suiker kan afkicken binnen 10 dagen. Dit kun je bereiken door in deze 10 dagen bepaalde dingen goed te doen.
Bijvoorbeeld:
Ben geintereseerd in deze suiker detox methode? Op Cleveland Clinics kun je meer vinden over suikerverslaving.
Dus het antwoord op de vraag hoe lang duurt afkicken van suiker? Het afkicken van suiker duurt normaal gesproken een paar dagen tot maximaal 2 weken, maar je kunt ook de suiker detox methode van Mark Hymen gebruiken.
Met die methode kan iedereen binnen 10 dagen afgekickt zijn!
En nu meer over de afkickverschijnselen waar je naar zocht.
De ontwenningsverschijnselen als je suikervrij gaat eten.
Poe, dat is een flinke lijst met klachten!
Deze klachten kunnen natuurlijk voorkomen en individueel sterk verschillen.
Je zal ongetwijfeld enkele van onderstaande klachten herkennen als je ooit gestopt bent met suiker tot je te nemen.
Ontwenningsverschijnsel beginnen vaak binnen 24 uur na het begin en houden 7 tot 10 dagen aan. De ergste klachten verminderen na 3 dagen, hoewel slapeloosheid en emotionaliteit wel enkele weken kunnen aanhouden.
Deze klachten zijn klassieke afkickverschijnselen voor vele soorten verslavingen.
Het lichaam raakt van slag door de nieuwe situatie en het ontbreken van de bekende hoeveelheid koolhydraten.
Het lichaam gaat letterlijk in protest, met deze verschijnselen als gevolg.
Het zijn vervelende klachten waar niet veel aan te doen valt, maar die wel snel verbeteren. Deze klachten zijn vaak de reden waarom het niet lukt om de stoppoging te voltooien.
De eerste dagen kun je veel last krijgen van vermoeidheid.
Je voelt je energieloos, hebt nergens zin in en het lukt niet of slecht om tot activiteiten te komen.
De oorzaak ligt in de omschakeling die het lichaam moet maken. In plaats van energie te halen uit koolhydraten moet dit nu gebeuren uit vetten.
De bekende schommelingen in de bloedsuiker los je niet meer op door suikerhoudend voedsel waardoor het lichaam vermoeid aanvoelt.
Deze klachten kunnen enkele weken aanhouden. Wees bewust welke processen er in je lichaam afspelen en put daar motivatie uit. Eet voldoende voedsel met eiwitten en vetten of eet hier juist wat meer van.
Minder vaak, maar zeker wel bekend is het tegenovergestelde. Je krijgt meer energie waar je moeilijk mee overweg kan in de vorm van rusteloosheid.
Je gedachten maken overuren zonder de mogelijkheid om je echt te concentreren.
Ontspannen is lastig waardoor het lastig is om goed in- en door te slapen. Deze klachten verdwijnen normaal gesproken vanzelf. De klachten zijn te onderdrukken door bewust voor het slapen gaan minder activiteiten te ondernemen. Zorg voor een donkere, koele slaapkamer met weinig prikkels.
Alle lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunnen ervoor zorgen dat je sneller emotioneel, boos of chagrijnig kan zijn. Het is niet meer mogelijk om negatieve emoties op te lossen door het nemen van een suikervolle snack.
De beste manier om ermee om te gaan is het te onderkennen en te accepteren. Stel ook je omgeving op de hoogte waardoor ze een veranderde stemming kunnen begrijpen en je even met rust laten.
Hoofdpijn is een veel voorkomende bijwerking. Helaas zijn mensen met migraine hier extra gevoelig voor. Het is een reactie van het lichaam op het afvoeren van de afvalstoffen.
Het is verstandig om veel water te drinken om dit proces te versnellen. Ook wandelen zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller uit het lichaam verdwijnen.
Het omschakelen naar een ander eetpatroon kan obstipatie of diarree veroorzaken. Je darmen krijgen ander voedsel te verwerken en kunnen hier op reageren. In plaats van koolhydraten zijn er meer vetten te verteren.
In beide gevallen is het verstandig om extra veel water te drinken.
Bij obstipatie is vezelrijk voedsel belangrijk. Als je bedenkt hoeveel mensen tijdens hun vakantie door ander voedsel last krijgen van hun stoelgang, dan is deze bijwerking eenvoudig te verklaren. Eenmaal gewend verdwijnen de klachten vanzelf.
Bij afkickverschijnselen van suiker is met name de eerste dagen, tot aan de eerste 2 weken een gevoel van veel meer honger aanwezig. Dit komt de omschakeling van je voedingspatroon.
Koolhydraten zorgen ervoor dat het hongergevoel snel verdwijnt, (en snel weer terugkomt) waardoor je de hele dag steeds voedsel met suiker eet.
Een tip is om eiwitrijke producten te eten. Eiwitten zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel.
Hou hier rekening mee met je nieuwe voedingspatroon. Drink extra water en eet meer rauwkost.
Avocado's vullen erg goed. Gebruik extra vetten tijdens het bakken zoals olijfolie of kokosolie.
Het lichaam drijft meer vocht af om de afvalstoffen kwijt te raken. Helaas gaan hierdoor ook extra mineralen verloren. Met name door het tekort aan magnesium kunnen de spieren krampen gaan veroorzaken of stijf aanvoelen. Met name de onderbenen zijn hierbij bekend in de vorm van nachtelijk krampen.
Minder vaak voorkomend zijn deze klachten in de armen of de nek. In de praktijk zijn de klachten heviger als er sprake is van een streng koolhydraatarm dieet.
Slik ter voorkoming preventief gecombineerde magnesium-, zink-, calciumtabletten en gebruik iets meer zout in het eten met toegevoegde jodium en mineralen.
Bij een streng koolhydraatarm dieet met minder dan 50 gram per dag raakt je lichaam in ketose. Oorzaak is dat de lichaamssuikers te weinig energie afleveren. Het gevolg is een verhoogd aantal ketonen in het bloed door de afbraak van vetzuren. Het vrijkomen van de ketonen via de adem geef een slechte geur.
Dit is vervelend maar wel het bewijs dat je lichaam goed bezig is met het kwijtraken van overvloedige suikers. De vervelende geur is de onderdrukken met veel water, kauwgom of peterselie. Mondspray en vaker tanden poetsen helpt de geur te onderdrukken.
De huid krijgt te maken met afvalstoffen die ook via de huid in de vorm van zweet en speeksel naar buiten komen. Hier kan de huid op gaan reageren in de vorm van bultjes, kleurverandering of juist droog aanvoelen. Dit kan op iedere plaats van de huid voorkomen.
De klachten zullen vanzelf over gaan waarna de huid weer rustig zal aanvoelen. Vaak is de huid juist in een betere conditie dan vroeger. Drink extra water om het proces te versnellen.
Ontwenningsverschijnselen zijn niet te voorkomen, maar wel te verminderen door de juiste ondersteuning die je zelf snel en eenvoudig kan toepassen. Het is vooral belangrijk om genoeg te eten.
Als afvallen het hoofddoel is van suikervrij eten, dan kan de focus in het begin te veel liggen op weinig eten. Tijdens de periode met afkickverschijnselen is afvallen niet het hoofddoel, maar het laten wennen van je lichaam aan de nieuwe eetgewoonte.
Omdat de suikers ontbreken ligt de nadruk op vetten.
Het lichaam maakt energie aan door vetten te verbranden dus wordt je er niet dik van. Gebruik natuurlijke vetten uit vlees en vis, avocado's, kokosmelk, noten en olijven en wees scheutig met dressing en saus.
Eet regelmatig door de dag heen waardoor het lichaam steeds wat extra energie binnen krijgt. Begin de dag altijd met een ontbijt, ook als je dat normaal niet doet. Drink heel veel water.
Het zorgt voor een verzadigd gevoel en helpt de afvalstoffen sneller uit het lichaam te verdrijven. Gebruik meer zout omdat vocht vast te houden. Koolhydraten houden vocht vast waardoor het dieet ervoor kan zorgen dat je te weinig water zal vasthouden. Himalayazout en Keltisch zout bevatten extra nuttige mineralen.
Je bent zelf het beste bekend met je eigen lichaam. Luister hier goed naar en gun je lichaam de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Reageert je lichaam bijvoorbeeld slecht op rauwe groenten? Dan zijn gekookte of gebakken groenten een prima alternatief.
Je lichaam is door de jaren heen zo gewend geraakt aan ongezonde snacks dat je het na een dag of 3 zeker een keer gaat missen. Verbied jezelf niet om een snack te nemen maar laat dit passen binnen het nieuwe voedingspatroon. Goede voorbeelden hiervan zijn noten, olijven, soep, gerookte zalm of groentefriet.
Koolhydraten zijn niet verboden. Natuurlijke suikers zitten in bepaalde soorten fruit en groente. Eet gerust 2 stukken fruit per dag en eet de groenten die je wil eten.
De toegevoegde suikers zijn de boosdoeners en horen tot het verleden. Koolhydraten zijn suiker en daarom is het verstandig om je inname zo veel mogelijk te minimaliseren, maar zonder is niet mogelijk!
En ze maken het afkickproces wat makkelijker.
Gebruik je medicijnen? Dan is het verstandig om voor de start overleg te hebben met je huisarts. Dit is zeker het geval voor mensen met een hoge bloeddruk of diabetes. De huisarts zal advies geven, het proces volgen en mogelijk de dosering aanpassen.
Gebruik het ondersteunend. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de veranderingen. Geef jezelf eens een cadeau als beloning. Wees trots op het bereikte.
Afkicken van suiker gaat vaak gepaard met afkickverschijnselen. Hoeveel last je krijgt, varieert van mens tot mens. Door goed te blijven eten en extra veel te drinken ondervang je de ernst van de bijwerkingen. Wees je bewust van waarom het gebeurt en dat het tijdelijk zal zijn.
Zijn de klachten na 3 weken nog aanwezig? Dan is het goed om met je huisarts in gesprek te gaan. Bijwerking zijn vervelend maar wel een teken dat je lichaam goed bezig is.
Het gebruik van koolhydraten voor de energievoorziening verandert in het gebruik van vetten. Het resultaat is een gezonder lichaam. Meer energie en verbeterde concentratie.
Suiker uit je dieet halen kan er ook voor zorgen dat je heel snel een gezond lichaamsgewicht kunt bereiken. Het lichaam zal zeker wennen aan het nieuwe voedingspatroon, waardoor de ontwenningsverschijnselen van suiker na enkele weken totaal zijn verdwenen.
Bedankt voor de info!
Het is schadelijk voor het afkickproces als ik af en toe een mix voor de nasi neem? Daar zit ook wat dextrose in, maar belemmerd dat het afkicken?
Intussen maak ik zelf alles vers, dat is ook nog eens veel lekkerder!
Ik zou sowieso nooit mixen uit pakjes en zakjes gebruiken. Het beste is om alles gewoon zelf vers te maken.
Af en toe een mix voor de nasi zal niet veel kwaad doen, maar het is altijd beter om het niet te doen.
hoe is het met zoetjes gesteld die gebruik ik wel
Suiker is super ongezond, probeer een goede balans tussen gezond en lekker te vinden
ik heb ook last van overmatig zweten als ik maar iets doe hoe kan dat
Hoi Nelleke,
Overmatig zweten is inderdaad één van de ontwenningsverschijnselen van suikervrij eten. Er is verder niet zoveel wat je kunt doen om dit te stoppen, behalve doorgaan zonder suiker.
Sinds vorige week maandag ben ik gestopt met koekjes, snoepjes, chips, suiker in koffie, biertjes etc. Ik at teveel snoep en met teveel bedoel ik echt veel. Ik functioneerde om snoep en dacht dan dat ik bulktr van de energie. Iedere dag. Als ik dan de piek bad gehad voelde ik me enorm slecht. Ik ben niet dik maar wil me beter voelen. Ik eet wel brood en fruit etc.
Ik dacht dat afkicken doe ik even. Niet dus! Dag 2 was ik aan het trillen en zweten en doodmoe. Toen ging het wel een paar dagen. Wel ontzettende trek. Op dag 6 viel ik bijna flauw. Hoofdpijn, beetje duizelig zo nu en dan en een heel kort lontje. S morgens word ik misselijk wakker. Na wat te eten gaat het weer weg. Ik had niet gedacht dat het afkicken zo erg zou zijn.
Je zou er bijna weer van gaan snoepen. Vandaag ben ik iets minder moe. En eet de hele dag door(kwark, fruit, noten etc) ik hoop dat de verschijnselen gaan afnemen de komende dagen. Als je ook deze ervaringen hebt (gehad) hoor ik het graag.
Hoi Daniel,
Heel goed van je dat je bent begonnen met afkicken! Het afkicken kan inderdaad echt moeilijk zijn. Maar na verloop van tijd ga je merken dat de afkickverschijnselen minder worden. Ze verdwijnen vanzelf. Maar dit kost wel de nodige doorzettingsvermogen. Maar als ik jouw verhaal zo lees ben ik er zeker van dat dit goed gaat komen!
Beste lezer,
ik ben erg opzoek naar waarnaar ik aan het afkicken ben. ik ben namelijk 17 en een heel groot gebruiker van suiker. zou het kunnen dat ik er meer dan een maand mee bezig zou kunnen zijn als ik af en toe nog wat naar binnen schrijf. want ik ervaar een grote hoeveelheid van deze kwalen, naast dat heb ik gister en vanochtend een zak snoep naar binnen gewerkt en ik heb mij nog nooit zo beroerd gevoeld. en met grote gebruiker bedoel ik meerdere energie blikjes eten en snoep op een dag.
Ik zal even uitleggen wat ik ervaar. Ik ervaar dat ik erg moe ben en mij slaperig voel. ik heb last van diaree, hoofdpijn, misselijkheid, vervreemd voelen(slaperig) en verward alsof ik niet goed meer kan na denken. hoe beroerd ik mij voel gaat met de dag in de ochtend is het het ergst en in de avond het minst.
Groet Youri Bal
Hoi Youri,
Heel goed dat je er op jouw leeftijd al mee bezig bent!
Het afkicken van suiker kan nu eenmaal lang duren. Voor de ene persoon is dit langer dan voor de ander. Voor jezelf is het het prettigst om rustig af te bouwen met het tot je nemen van suiker. Als je hier in één keer mee stopt, zullen de afkickverschijnselen het ergst zijn. Als je dit rustig afbouwt zijn de afkickverschijnselen er zeker wel, maar net wat minder intens.
Dus het afkicken duurt wel wat langer als je nog wat suiker binnenkrijgt, maar voor je lichaam is het wel het prettigst om dit rustig aan af te bouwen. Het afbouwen zorgt er ook voor dat de kans groter wordt dat je het daadwerkelijk gaat volhouden.
Dank voor het artikel.
Ik at al niet heel veel toegevoegde suiker. Ik heb het nu sinds 2,5 week uit mijn dieet geschrapt. De eerste week ging eigenlijk goed, maar na een week kreeg ik last van extreme vermoeidheid, uitputting, honger...
Ik eet geen vlees, vis of echte zuivel (allergie) en heb echt moeite om aan voldoende calorieën per dag te komen. Mijn schamele vetreserves gaan er ook aan. BMI is nu onder de 19 gezakt. Ik eet drie maaltijden per dag, met volkorengranen, olie, zaden, groenten, bonen, vleesvervangers en tussendoor nog 'zuivel' op basis van soja, ongebrande noten en fruit.
Heb je tips om aan voldoende energie te komen?
Hoi Eva,
Bedankt voor je reactie.
De enige oplossing is meer eten. Je kunt bijvoorbeeld proberen om 4 of 5 maaltijden per dag te eten in plaats van 3. Als je 4-5 kleinere maaltijden eet, eet je wel minder per maaltijd, maar aan het einde van de dag heb je toch meer calorieën binnengekregen. Als dit zo blijft kun je overwegen om naar een diëtist te gaan!
Hoi
Is het normaal dat als je begint met suikervrij eten, je buik opzet? Mijn darmen zijn heel onrustig, maar mijn buik is vooral opgezet. Het voelt alsof ik 5 kilo erbij ben in deze paar dagen. (Is natuurlijk niet zo).
Hoi!
Het zou kunnen komen doordat sommige suikervrije producten de stof 'xylitol' bevatten. Dit stofje kan zorgen voor een opgezette buik. Je moet dit terug kunnen vinden op de etiketten van de voedingsmiddelen die je consumeert.